You are currently viewing Τρία χρόνια μετά η Αμάλθεια παραμένει… άφαντη

Τρία χρόνια μετά η Αμάλθεια παραμένει… άφαντη

«Επιτελικό μπάχαλο – Τρία χρόνια μετά, η ενίσχυση «Αμάλθεια» παραμένει άφαντη για τους νησιώτες κτηνοτρόφους», καταγγέλλει η Νέα Αριστερά.

Το πρόγραμμα Αμάλθεια έχει μετατραπεί σε σύμβολο της κυβερνητικής εξαπάτησης. Το επιτελικό κράτος αποδείχθηκε μια ακριβοπληρωμένη βιτρίνα ανευθυνότητας, καθώς για τρία χρόνια οι νησιώτες κτηνοτρόφοι ακούνε υποσχέσεις, χωρίς ούτε ένα ευρώ να φτάνει στις τσέπες τους.

Την ώρα που το κόστος ζωοτροφών πνίγει τους παραγωγούς και η επιβίωση της νησιωτικής κτηνοτροφίας κρέμεται από μια κλωστή, η κυβέρνηση των «αρίστων» επιλέγει την αδράνεια και την επικοινωνιακή διαχείριση αντί για την ουσιαστική στήριξη.

Ο ίδιος ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με τυμπανοκρουσίες από την Κρήτη τον Ιανουάριο του 2025, ανακοίνωνε την «ενεργοποίηση, ύστερα από συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών, του προγράμματος Αμάλθεια ύψους 10,2 εκατ. ευρώ, με τα 7,8 εκατ. ευρώ να αφορούν στην Κρήτη». Πέντε μήνες μετά, ούτε ευρώ δεν έχει φτάσει στους δικαιούχους. Άλλη μια φορά, λόγια χωρίς αντίκρισμα και με το ποσό στήριξης κουτσουρεμένο από τα αρχικά 12 εκατ. € στα 10,2 εκατ. €.

Παράλληλα, η ΕΔΥΤΕ, ήδη από τις 6 Νοεμβρίου 2024, είχε αποστείλει στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής πλήρη αναλυτική κατάσταση με τους δικαιούχους που είχαν περάσει επιτυχώς τον έλεγχο σώρευσης κρατικών ενισχύσεων, ολοκληρώνοντας δηλαδή το σκέλος της τεχνικής επεξεργασίας για την εκταμίευση των ποσών. Κι όμως, έξι μήνες μετά, ο Υπουργός Ναυτιλίας κ. Κικίλιας απαντά σε ερώτηση της Νέας Αριστεράς ότι… «οι ενέργειες ελέγχου σώρευσης κρατικών ενισχύσεων είναι απαραίτητες για την καταβολή» – λες και δεν έχουν ήδη ολοκληρωθεί! Ένα επικοινωνιακό παιχνίδι που υποτιμά τη νοημοσύνη των κτηνοτρόφων και αποκαλύπτει την απόλυτη διάλυση του δήθεν επιτελικού κράτους.

Αντί ο Υπουργός Ναυτιλίας να επιδίδεται σε δηλώσεις περί «χαρτογιακάδων της Ευρώπης» και «Δεν θα δεχτούμε από κανένα να μας κουνάει το δάχτυλο όταν οι πολιτικές τους έχουν αποτύχει παταγωδώς, όταν τους “κράζουν” πολιτικά οι αγρότες για την πρωτογενή παραγωγή», θα έπρεπε να κάνει απλώς τη δουλειά του: να εξασφαλίσει την καταβολή των ενισχύσεων στους νησιώτες κτηνοτρόφους, που επί τρία χρόνια περιμένουν την υλοποίηση ενός θεσμοθετημένου μέτρου. Τα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα για να χαϊδέψει τα αυτιά του ακροδεξιού ακροατηρίου δεν προσφέρουν καμία στήριξη στους παραγωγούς.

Η Νέα Αριστερά απαιτεί άμεσα:

Καταβολή των ενισχύσεων στους δικαιούχους χωρίς άλλη καθυστέρηση

Ανάληψη πολιτικής ευθύνης για τις ψευδείς υποσχέσεις και τις καθυστερήσεις

Τέλος στον εμπαιγμό των παραγωγών.

Newsroom Agronewsbomb