Εξαιρετικά ενδιαφέροντα στοιχεία από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας αποδεικνύουν τη μεγάλη δυναμική των προϊόντων μας στο εξωτερικό.
Είναι ενδεικτικό πως το 2022-2023, βάσει των πιο “φρέσκων” στοιχείων του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας, ανέρχονταν σε 131,1 χιλιάδες τόνους, όταν μια χρονιά πίσω, δεν ξεπερνούσαν τους 117,1 χιλιάδες τόνους. Σημειωτέον, ότι το ποσοστό αύξησης για το επίμαχο χρονικό διάστημα, δηλαδή έως τον Αύγουστο του 2023, αγγίζει το 11,2%.
Μάλιστα το επίσης ενδιαφέρον στοιχείο, με βάση τα ίδια νούμερα είναι πως η μέση τιμή εξαγωγής ήταν στα 3,9 ευρώ ανά κιλό.
Η αύξηση των εξαγωγών αποτυπώνεται ήδη και στην πραγματική αγροτική οικονομία στον τομέα της ελιάς, καθώς οι τιμές παραγωγού έχουν ανέβει ως αποτέλεσμα και της μείωσης βέβαια της παραγωγής, αλλά και της ελαχιστοποίησης των αποθεμάτων.
Ειδικά για την Καλαμών, οι μέσες τιμές παραγωγού φέτος για φρέσκια ελιά από το τελάρο αγγίζουν ήδη τα 2 ευρώ το κιλό, άσχετα αν ο παραγωγός έχει μεγάλα κόστη να καλύψει φέτος. Τα ιδιαίτερα μεγάλα κόστη παραγωγής, συμπεριλαμβανομένων και των εργατικών, αναμένεται, με βάση το ρεπορτάζ μας, να οδηγήσουν πολύ κόσμο σε εγκατάλειψη οριστική της καλλιέργειας, ταυτόχρονα με την υπολίπανση και γενικά την περιορισμένη φροντίδα που παρατηρείται ακόμα και αν πρόκειται για νεαρά λιοστάσια.
Όσον αφορά στις Καλαμών, παράγοντες μεγάλοι του κλάδου του εμπορίου και της μεταποίησης, μιλώντας στο Agronewsbomb, επεσήμαιναν τον κίνδυνο που ενέχει η μεγάλη αύξηση των τιμών στο χωράφι για τις αντίστοιχες στο ράφι, καθώς αγοραστές του εξωτερικού φέρεται να… δυσφορούν για τις τιμές. Όπως και να χει, οι μεγάλοι παραγωγοί με κάδες και δυνατότητα αποθήκευσης, οι οποίοι έχουν και προϊόν από πέρσι ή άλλες χρονιές, είναι το μόνο σίγουρο, πως θα πληρωθούν για το προϊόν τους… αδρά.
Newsroom Agronewsbomb