Το Aydın Commodity Exchange, ο Πρόεδρος της Συνέλευσης A. Bahri Erdel, ο Αντιπρόεδρος της Συνέλευσης Rıza Uyar και ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Cengiz Ülgen παρευρέθηκαν στη συνάντηση Αξιολόγησης Τομέα που διοργάνωσε η Ένωση Εξαγωγέων Ελιάς και Ελαιόλαδου Αιγαίου.

Με οικοδεσπότη τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Ελιάς και Ελαιόλαδου Αιγαίου, 20 ιδρύματα που καθορίζουν την τύχη του τουρκικού κλάδου ελιάς και ελαιολάδου συγκεντρώθηκαν σε κοινή δήλωση, αναφέροντας ότι οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων είναι ασφάλιση για τους παραγωγούς και ότι η ασφάλιση δεν πρέπει να αφαιρεθεί από τους παραγωγούς, και ζήτησε την άμεση άρση της απαγόρευσης των εξαγωγών ελαιολάδου χύμα και βαρελιού.

Στην κοινή δήλωση που δημοσιεύτηκε με την υπογραφή 20 φορέων, «Από το έτος των 185 χιλιάδων τόνων απόδοσης που καθορίστηκε από το Εθνικό Συμβούλιο Ελαιολάδου και το προηγούμενο ρεκόρ παραγωγής, 170 χιλιάδες τόνοι μεταφοράς αποθεμάτων και 385 χιλιάδες τόνοι ελαιόλαδου. Δημιουργήθηκε προμήθεια, μαζί με 30 χιλιάδες τόνους που προέρχονταν από τη Συρία». Με εκτιμώμενες 60 χιλιάδες τόνους εξαγωγής ελαιολάδου και 125 χιλιάδες τόνους κατανάλωσης, 200 χιλιάδες τόνοι αποθέματος ελαιολάδου θα μεταφερθούν στην επόμενη σεζόν. Το ποσό αυτό θα καλύψει εύκολα τις ανάγκες της εγχώριας αγοράς και θα επιτρέψει επίσης τις εξαγωγές. Οι απώλειες απόδοσης που σημειώθηκαν στην Ισπανία και σε άλλες χώρες παραγωγής και η αύξηση της παραγωγής της χώρας μας παρουσίασαν μια σημαντική ευκαιρία για τη χώρα μας να εξάγει. Ενώ οι παγκόσμιες τιμές είναι στα 10 ευρώ και μπορούμε να εξάγουμε σε αυτές τις υψηλές τιμές, η ευκαιρία συνεχίζει να χάνεται. Ο περιορισμός των εξαγωγών ελαιολάδου είχε ως αποτέλεσμα την αποθήκευση ελαιολάδου υπό ακατάλληλες συνθήκες και την απώλεια ποιότητας. «Η ζημιά μας σε αυτή τη διαδικασία ήταν περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ».

Featured Image

Δηλώνοντας ότι ο περιορισμός στο ελαιόλαδο, το οποίο είναι ένα από τα σημαντικότερα αγροτικά προϊόντα της Περιφέρειας Αιγαίου και μεταξύ των αγροτικών προϊόντων που εξάγει η Τουρκία, έχει αρνητικό αντίκτυπο στους εκπροσώπους του κλάδου, ο Πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων Aydın, Fevzi Çondur, δήλωσε: «Η συνάντηση στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι του κλάδου του ελαιολάδου και αξιολογήθηκε η τρέχουσα κατάσταση του κλάδου.» Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται απόδοση άνω των 400 χιλιάδων τόνων στη χώρα μας τη σεζόν 2024/2025. Ταυτόχρονα, όταν συμπεριλάβουμε περίπου 200 χιλιάδες τόνους αποθέματος μεταφοράς από τη σεζόν 2023/2024 και περίπου 50 χιλιάδες τόνους ελαιόλαδο Αφρίν, βλέπουμε ότι έχουμε συνολικά 650 χιλιάδες τόνους ελαιόλαδο. Λαμβάνοντας υπόψη ότι περίπου 200 χιλιάδες τόνοι ελαιολάδου χρησιμοποιούνται για εγχώρια κατανάλωση, οι υπόλοιποι χιλιάδες τόνοι ελαιολάδου θα χάσουν αξία επειδή δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για εξαγωγή. Ωστόσο, οι τιμές του ελαιολάδου στη διεθνή αγορά έχουν αυξηθεί σημαντικά μετά τη μείωση της απόδοσης λόγω της ξηρασίας σε χώρες παραγωγής ελαιολάδου όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Τυνησία. Ενώ οι Τούρκοι εξαγωγείς πίστευαν ότι θα αποκτούσαν σημαντικά έσοδα από μια τέτοια κατάσταση, στην αγορά ελαιολάδου επικρατούσε στασιμότητα λόγω της εξαγγελθείσας απαγόρευσης. Η συνέχιση της προληπτικής απόφασης θα επηρεάσει αρνητικά τους παραγωγούς και τους βιομήχανους, ιδιαίτερα τους εξαγωγείς του τουρκικού κλάδου ελαιολάδου. Ως αποτέλεσμα της απαγόρευσης, χιλιάδες τόνοι ελαιολάδου σε αποθέματα θα χάσουν γρήγορα την αξία τους και το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο θα μετατραπεί σε εξευγενισμένο. Για το λόγο αυτό, το αίτημά μας ως ολόκληρου του κλάδου θα είναι να άρει την προληπτική απόφαση για τις εξαγωγές ελαιολάδου χύμα και βαρελιού. «Ως εκπρόσωποι του κλάδου, απαιτούμε επιστροφή από αυτή τη διαδικασία, η οποία θα προκαλέσει προβλήματα στους εξαγωγείς μας, θα διαταράξει τις οικονομίες τους, με λίγα λόγια θα οδηγήσει σε χρεοκοπία εταιρειών», είπε.

Πηγή: aydinticaretborsasi.org.tr

Featured Image