Η κλιματική αλλαγή έχει μετατρέψει τα ακραία καιρικά φαινόμενα σε μια ολοένα αυξανόμενη απειλή για τον πλανήτη μας.

Πλημμύρες, πυρκαγιές, καύσωνες, σεισμοί πλήττουν με αυξανόμενη συχνότητα και ένταση, ξεπερνώντας πολλές φορές τις δυνατότητες των κρατικών μηχανισμών να αντιμετωπίσουν τις συνέπειές τους.

Μπροστά σε αυτό το σκηνικό, μια συνεργασία μεταξύ του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ) και της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) υπόσχεται να φέρει επανάσταση στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Η ιδέα είναι απλή, αλλά ταυτόχρονα εξαιρετικά αποτελεσματική: η αξιοποίηση των ανεμογεννητριών ως παρατηρητήρια υψηλής τεχνολογίας. Συγκεκριμένα, προτείνεται η τοποθέτηση καμερών υψηλής ανάλυσης στις ανεμογεννήτριες, οι οποίες θα παρέχουν συνεχή εικόνα του περιβάλλοντος χώρου.

Σύμφωνα με τον Καθηγητή Δημήτρη Εμμανουλούδη, ο τόπος εγκατάστασης των ανεμογεννητριών, συνήθως σε υψόμετρο και σε απομακρυσμένες περιοχές, τις καθιστά ιδανικές για την παρακολούθηση των ακραίων καιρικών φαινομένων. Επιπλέον, τα δεδομένα που συλλέγουν οι ανεμογεννήτριες για την παραγωγή ενέργειας, σε συνδυασμό με τις εικόνες από τις κάμερες, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία ενός εξαιρετικά ακριβές μετεωρολογικού μοντέλου.

Ο κ. Θοδωρής Κολυδάς, διευθυντής της ΕΜΥ, υπογραμμίζει ότι η τοποθέτηση καμερών στις ανεμογεννήτριες θα έχει πολλαπλά οφέλη, καθώς θα συμβάλλει στην έγκαιρη ανίχνευση και αντιμετώπιση όχι μόνο των πυρκαγιών, αλλά και άλλων ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως οι χιονοπτώσεις.

Featured Image

Από την πλευρά του, ο κ. Παναγιώτης Λαδακάκος, πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ, σημειώνει ότι η εγκατάσταση αισθητήρων πυρανίχνευσης στα αιολικά πάρκα θα τα μετατρέψει σε πρώτες γραμμές άμυνας κατά των πυρκαγιών, επιτρέποντας την έγκαιρη ειδοποίηση των αρμόδιων αρχών.

Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της καλύτερης προετοιμασίας για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Με τη δημιουργία ενός πυκνού δικτύου παρατήρησης, θα μπορούμε να προβλέπουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια τα ακραία καιρικά φαινόμενα και να λαμβάνουμε έγκαιρα μέτρα για την προστασία των ζωών και των περιουσιών.

Επιπλέον, η αξιοποίηση των ανεμογεννητριών ως παρατηρητήρια θα συμβάλλει στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και εφαρμογών στον τομέα της μετεωρολογίας και της διαχείρισης καταστροφών.

Η κλιματική αλλαγή είναι μια πραγματικότητα που απαιτεί άμεσες και αποτελεσματικές λύσεις. Η αξιοποίηση των ανεμογεννητριών ως παρατηρητήρια υψηλής τεχνολογίας αποτελεί μια πρωτοποριακή πρόταση που μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων. Μια πρόταση που αξίζει να υλοποιηθεί το συντομότερο δυνατό.

Πηγή: greenbusiness.gr

Featured Image