Το Σάββατο που μας έρχεται αναμένεται να παραχθεί στους Αγίους Αποστόλους Λακωνίας το πρώτο αγουρέλαιο της χρονιάς 2024-2025.

Αυτό γνωστοποιεί μιλώντας στο Agronewsbomb ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγίων Αποστόλων Λακωνίας, κ. Παναγιώτης Μπατσάκης.

Όπως εξηγεί: “στο χωριό μας τα πράγματα είναι πολύ καλά για τα ποτιστικά κτήματα με ελιές, όμως όσον αφορά στα ξηρικά η κατάσταση είναι δραματική, καθώς έχει χαθεί τόσο καρπός, όσο και σε μερικές περιπτώσεις και το φυτικό κεφάλαιο. Σε ορισμένα μέρη είναι η δεύτερη χρονιά φέτος που τα ξηρικά δεν θα έχουν καθόλου καρπό καθώς κάηκαν από τους καύσωνες”.

Πέρσι ο ΑΣ Αγίων Αποστόλων Λακωνίας είχε μια παραγωγή της τάξης των 550 τόνων, ενώ η δυναμικότητά του αγγίζει τους 2.000 τόνους. Φέτος όπως προσθέτει ο κ. Μπατσάκης, “βλέπει” μια παραγωγή γύρω στους 1.200 τόνους.

Υψηλότερες αποδόσεις

Ενδιαφέρον θα έχει την εφετινή ελαιοκομική περίοδο και το ζήτημα των αποδόσεων της ελιάς σε ελαιόλαδο. “Από τις έως τώρα δοκιμές που κάναμε, βλέπουμε πως οι αποδόσεις είναι στο 7,5%, σε καλύτερο επίπεδο δηλαδή από πέρσι, που ήταν 8 και 8,5%”, τονίζει ο πρόεδρος, επισημαίνοντας ότι το μάζεμα για τις πρώτες Αθηνοελιές αρχίζει δειλά – δειλά, κυρίως σε κτήματα με δέντρα που έχουν αραιά καρπό.

Featured Image

Μεγάλο εμπορικό ενδιαφέρον

Αναφορικά με τις τιμές του αγουρέλαιου της νέας χρονιάς, που σημειωτέον πάντοτε ξεκινά με 1 ευρώ πάνω από το έξτρα παρθένο που ακολουθεί, δεν μπορεί ασφαλώς να υπάρξει πρόβλεψη.

“Το μόνο σίγουρο είναι πως υπάρχει πολύ έντονο εμπορικό ενδιαφέρον ήδη από τώρα για το αγουρέλαιο και ενδεχομένως στις αρχές Οκτωβρίου, να έχουμε και την τιμή. Ελαιόλαδα τέτοιας ποιότητας -και φέτος βλέπω καλύτερη ποιότητα- δεν υπάρχουν στη αγορά”, σημειώνει ο έμπειρος συνεταιριστής.

Έλλειμμα σε καλούς εργάτες

Τέλος, ο κ. Μπατσάκης αναφέρεται και στο πρόβλημα της έλλειψης εργατών, που είναι κοινό για όλη τη Ελλάδα αλλά κυρίως των καλών, αποδοτικών εργατών γης για τη συγκομιδή ελιάς κι ενώ τα μεροκάματα έχουν φθάσει στα 50 ευρώ.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image