Τα κρούσματα πανώλης των μικρών μηρυκαστικών φέρνουν στη μνήμη των κτηνοτρόφων διαφόρων περιοχών της χώρας, αντίστοιχες περιόδους κρίσεων από το παρελθόν.
Μια από αυτές τις κρίσεις ήταν, όπως υπενθυμίζει μιλώντας στο Agronewsbomb Σάκης Λουκμακιάς, έμπειρος αιγοπροβατοτρόφος και εκπρόσωπος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας από την περιοχή της Ξάνθης.
Όπως λέει λοιπόν μιλώντας στο Agronewsbomb το 2012-2013, μια ιδιαίτερα φορτισμένη περίοδο για τη χώρα με τα μνημόνια σε ισχύ, οι κτηνοτροφικοί φορείς και σύλλογοι αγωνίστηκαν πάρα πολύ για να τύχουν σοβαρής ενίσχυσης και αποζημίωσης, ώστε να αντεπεξέλθουν και να μην βγουν από το επάγγελμα.
“Θυμάμαι τότε είχαν σφαγεί λόγω ευλογιάς πάρα πολλά ζώα τόσο στη Θράκη, όσο στον Έβρο, στην Κομοτηνή, ακόμα και στην Καβάλα και ο κτηνοτροφικός κλάδος ήταν μπροστά σε μια μεγάλη καταστροφή. Οι αποζημιώσεις που προβλέπονταν τότε ήταν 100 ευρώ ανά ζώο που σφάζονταν. Οι αποζημιώσεις αυτές κάθε χρόνο αναπροσαρμόζονταν. Εμείς παλέψαμε τότε και πήραμε αρχικά τα 100 ευρώ και μετέπειτα, επιπλέον 50 ευρώ ανά κεφάλι, που σφάζονταν. Επίσης έπειτα από πολύ αγώνα και μεγάλες διεκδικήσεις λάβαμε και αποζημίωση για τροφές 10 ευρώ ανά ζώο. Σήμερα δεν έχουμε δει κάπου αυτό το αίτημα να μπαίνει από φορείς κτηνοτρόφων, παρά το ότι μονάδες ειδικά στη ζώνη επιτήρησης των 3 χιλιομέτρων είναι σε καραντίνα. Θεωρώ ότι πρέπει να μπει και τώρα το αίτημα…”.
Ο κ. Λουκμακιάς λέει για παράδειγμα ότι ένας κτηνοτρόφος με 500 ζώα αν πάρει σήμερα 100 ευρώ ανά ζώο, δεν θα μπορέσει παρά να καλύψει τις τρέχουσες ανάγκες, καθώς οι υποχρεώσεις τρέχουν. Ο ίδιος όμως δεν θα έχει εισόδημα για χρόνια καθώς μονάδες με κρούσματα μπαίνουν σε έλεγχο και σταδιακή επαναλειτουργία μετά από 2 χρόνια κι αυτό με το δεδομένο ότι θα πάμε καλά με την ασθένεια ως χώρα. “Αυτό ο κτηνοτρόφος που σήμερα αν υποθέσουμε ότι θα πάρει 100 ευρώ το ζώο, δηλαδή 50.000 ευρώ, δεν θα προλαβαίνει να καλύψει τις τρέχουσες υποχρεώσεις, όσο μάλλον να μπει σε διαδικασία να επανέλθει στο επάγγελμα. Ο δρόμος είναι μακρύς και πολλοί συνάδελφοι δυστυχώς αναγκάζονται να αλλάξουν δουλειά, καθώς τα έξοδα είναι πολλά και η επαναλειτουργία της μονάδας δύσκολη. Ευτυχώς, η ανανέωση των κοπαδιών σήμερα είναι πιο εύκολη υπόθεση, οπότε ας ελπίσουμε ότι όλα θα πάνε καλά”.
Τέλος ο κ. Λουκμακιάς κλείνει λέγοντας πως τώρα υπάρχει απαγόρευση μετακίνησης και σφαγής ζώων μέσα στην χώρα, δηλαδή αυτό ισχύει για ντόπια και εισαγόμενα, ενώ όπως μας λέει μεσομακροπρόθεσμα, αν δεν υπάρχουν αρνιά, οι τιμές παραγωγού στο γάλα αλλά και στο κρέας ίσως ανέβουν κι άλλο.
Newsroom Agronewsbomb