Η παραδοσιακή ελαιοκαλλιέργεια, κλειδί για την αγροτική οικονομία της Ισπανίας, αντιμετωπίζει μια αυξανόμενη πρόκληση: μόλυνση από ορυκτέλαια, ειδικά κορεσμένους υδρογονάνθρακες (MOSH) και αρωματικούς υδρογονάνθρακες (MOAH).

Για να αντιμετωπίσει αυτή την πρόκληση, η Citoliva, σε συνεργασία με την Interóleo Picual Jaén SA και τη Sovena España SAU, δημιούργησε τον όμιλο λειτουργίας GO-Mosolive 10×10, ο οποίος εστιάζει στην εφαρμογή τεχνολογικών καινοτομιών που εγγυώνται την ποιότητα και την ασφάλεια του ελαιολάδου με παραδοσιακό τρόπο.

Δεδομένου του αντίκτυπου που έχει η παραγωγή ελαιολάδου στην ισπανική οικονομία, ιδιαίτερα στις αγροτικές περιοχές, είναι απαραίτητο να αναπτυχθούν στρατηγικές που να ανταποκρίνονται στις τρέχουσες προκλήσεις, όπως η χαμηλή κερδοφορία, η γήρανση των παραγωγών και το υψηλό κόστος παραγωγής. Σε αυτά προστίθεται η αυξανόμενη ανησυχία για μόλυνση από MOSH και MOAH, η οποία μπορεί να εισαχθεί στην παραγωγική διαδικασία μέσω γεωργικών χημικών, λιπαντικών μηχανημάτων και υλικών συσκευασίας, επηρεάζοντας την υγεία των καταναλωτών και βλάπτοντας τη φήμη του προϊόντος στις αγορές Η Citoliva σε δήλωση.

Υπό αυτή την έννοια, η επικεφαλής του τμήματος Partner Advice της Interóleo Picual Jaén SA, τεχνική συντονίστρια του έργου, Mariela Valdivida, τόνισε τη σημασία του έργου: «Με το Mosolive 10X10, επιδιώκουμε να αναπτύξουμε τεχνολογικές καινοτομίες που μειώνουν τη μόλυνση από ορυκτά λάδια σε όλη τη διαδικασία παραγωγής. Στόχος μας είναι να προσφέρουμε υψηλής ποιότητας λάδια και ασφάλεια τροφίμων, κάνοντας παράλληλα ένα αποφασιστικό βήμα προς τη βιωσιμότητα και την προσαρμογή στις απαιτήσεις της παγκόσμιας αγοράς». Για να επιτευχθεί αυτό, έχουν τεθεί αρκετοί συγκεκριμένοι στόχοι: Προσδιορισμός των πηγών μόλυνσης σε κάθε στάδιο της παραγωγής ελαιολάδου. ανάπτυξη νέων μεθοδολογιών δειγματοληψίας και εξαγωγής για ακριβέστερη ανίχνευση των ρύπων· εφαρμογή εργαλείων ΤΠΕ (Τεχνολογίες Πληροφοριών και Επικοινωνιών) που επιτρέπουν την παρακολούθηση της μόλυνσης σε πραγματικό χρόνο σε όλη τη διαδικασία· δημιουργία προϊόντων χωρίς MOSH και MOAH, που συμμορφώνονται με τα τρέχοντα βιομηχανικά πρότυπα και τις μελλοντικές νομικές απαιτήσεις, και διαδίδουν και προωθούν καλές πρακτικές μεταξύ των παραγωγών, προκειμένου να ελαχιστοποιούνται οι κίνδυνοι μόλυνσης σε όλες τις φάσεις της διαδικασίας.

Ως εκ τούτου, αυτό το φιλόδοξο έργο δεν εστιάζει μόνο στην ποιότητα του ελαιολάδου, αλλά και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της παραδοσιακής ελαιοκαλλιέργειας σε μια παγκόσμια αγορά που απαιτεί μεγαλύτερες εγγυήσεις για την ασφάλεια των τροφίμων. Βελτιώνοντας τις παραγωγικές διαδικασίες μέσω της τεχνολογικής καινοτομίας, το Mosolive 10×10 θα συμβάλει στη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου και στην εγγύηση της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας.

Featured Image

Η Mariela Valdivia, επικεφαλής του τμήματος Partner Advice στην Interóleo Picual Jaén SA, πρόσθεσε: «Είναι σημαντικό οι παραγωγοί μας να διαθέτουν τα απαραίτητα εργαλεία για να αντιμετωπίσουν αυτές τις προκλήσεις. Μαζί, μπορούμε να διασφαλίσουμε ένα βιώσιμο μέλλον για αυτόν τον σημαντικό κλάδο».

Το έργο θα αναπτυχθεί σε δύο φάσεις. Το πρώτο θα είναι ντοκιμαντέρ και πειραματικό, με εφαρμογή καινοτομιών κατά την εκστρατεία 2024-2025. Στη συνέχεια, θα εκπονηθεί ένα εγχειρίδιο καλών πρακτικών με βάση τα αποτελέσματα που θα προκύψουν, το οποίο θα διανεμηθεί στους παραγωγούς.

Το Mosolive 10×10 χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ανδαλουσίας 2014-2022 και από την κυβέρνηση της Ανδαλουσίας, μέσω του Υπουργείου Γεωργίας, Αλιείας, Υδάτων και Ανάπτυξης της Υπαίθρου.

Πηγή: oleumxauen.es

Featured Image