Η Μαροκινή κυβέρνηση απαγορεύει την εξαγωγή ελαιολάδου.
Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ansa, ο υπουργός Γεωργίας Μοχάμεντ Σαντίκι υπέγραψε το διάταγμα το οποίο θα πρέπει πλέον να δημοσιευτεί στο Επίσημο Δελτίο.
Με τιμές που έχουν φτάσει περίπου τα 15 ευρώ το λίτρο, το μέτρο αυτό στοχεύει στην προστασία της αγοραστικής δύναμης.
Η ξηρασία και η συνακόλουθη πτώση της παραγωγής έχουν αυξήσει τις τιμές. Εξ ου και η απόφαση της κυβέρνησης να εγγυηθεί τον εφοδιασμό της εσωτερικής αγοράς.
Το Μαρόκο κατατάσσεται δεύτερο μεταξύ των χωρών της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής και ένατο παγκοσμίως, όσον αφορά την παραγωγή ελαιολάδου, με συγκομιδή που πέρυσι ξεπέρασε τα 217 εκατομμύρια λίτρα.
Η Τυνησία βρίσκεται στην πρώτη θέση, με 261 εκατομμύρια λίτρα, η Συρία είναι στην τρίτη θέση με περίπου 115 εκατομμύρια λίτρα, ακολουθούμενη από την Αλγερία (99,1 εκατομμύρια λίτρα) και την Αίγυπτο (21,7 εκατομμύρια λίτρα).
Η περίοδος παραγωγής ελαιολάδου στο Μαρόκο εκτείνεται κατά τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο και η ελαιοκαλλιέργεια καλύπτει μεγάλο μέρος της χώρας, ιδιαίτερα Μεκνές, Μαρακές, Beni Mellal, Fes, Ouazzane, Casablanca, Taourirt, Khemisset, Agadir.
Δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας ελαιολάδου στον αραβικό κόσμο, το Μαρόκο κατατάσσεται με περίπου 9,1 εκατομμύρια λίτρα, ακολουθούμενο από τη Συρία με 16,3 εκατομμύρια λίτρα. Στην τέταρτη θέση βρίσκεται η Παλαιστίνη, με τις εξαγωγές να υπολογίζονται σε περίπου 6,5 εκατομμύρια λίτρα, μετά η Ιορδανία με περίπου 4,9 εκατομμύρια λίτρα. Στην κορυφή της λίστας των παγκόσμιων χωρών εξαγωγής ελαιολάδου βρίσκεται η Ισπανία (509 δισεκατομμύρια λίτρα), ακολουθούμενη από την Ιταλία (255 εκατομμύρια λίτρα).
Newsroom Agronewsbomb