Η αποτελεσματικότητα του έξτρα παρθένου ελαιολάδου κατά του διαβήτη επιβεβαιώνεται επίσης από μελέτη ερευνητών από την Ιταλική Εταιρεία Διαβητολογίας (Sid) που δημοσιεύτηκε στο «Diabetes Care» , το περιοδικό των Αμερικανών διαβητολόγων.
Σύμφωνα με αυτή τη μελέτη, το Evo μειώνει τις αυξήσεις των επιπέδων σακχάρου στο αίμα μετά τα γεύματα και ως εκ τούτου μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από τις καρδιαγγειακές και μικροαγγειακές επιπλοκές του διαβήτη, αναφέρει το olivonews.
Η χρήση, το καρύκευμα ή το μαγείρεμα φαγητών με ελαιόλαδο βοηθά στη μείωση του σακχάρου στο αίμα μετά τα γεύματα σε άτομα με διαβήτη τύπου 1. Η μελέτη διεξήχθη από τους Giovanni Annuzzi και Lutgarda Bozzetto της ομάδας των Gabriele Riccardi, πρώην προέδρου του Sid, και της Angela Rivellese του το Πανεπιστήμιο Federico II της Νάπολης. Αυτή η εξ ολοκλήρου ιταλική έρευνα δείχνει ότι η προσθήκη ελαιολάδου στα τρόφιμα μειώνει τον γλυκαιμικό δείκτη των γευμάτων, δηλαδή τις μεταγευματικές αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα, και έτσι μπορεί να συμβάλει στην προστασία των ασθενών από τις καρδιαγγειακές και μικροαγγειακές επιπλοκές του διαβήτη.
«Αυτή η δημοσίευση καταδεικνύει για άλλη μια φορά πώς το έργο των Ιταλών ερευνητών στον τομέα του διαβήτη εκτιμάται από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα – υπογράμμισε ο Enzo Bonora, πρόεδρος της Sid – Τον τελευταίο χρόνο, οι ερευνητές του Sid έχουν δημοσιεύσει πάνω από 500 εργασίες στα πιο διάσημα διεθνή περιοδικά “.
Οι διαβητολόγοι ενέταξαν 13 ασθενείς με διαβήτη τύπου 1 (8 γυναίκες και 5 άνδρες) , όλοι υποβλήθηκαν σε θεραπεία με αντλία ινσουλίνης και υποβλήθηκαν σε συνεχή παρακολούθηση της γλυκόζης του αίματος με φορητό αισθητήρα (CGM). Τα γεύματα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη προκαλούν μεγαλύτερη και νωρίτερα αύξηση του σακχάρου στο αίμα από εκείνα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Ωστόσο, η σχετική καινοτομία της μελέτης της Ιταλικής Εταιρείας Διαβητολογίας ήταν ότι , στο πλαίσιο των γευμάτων με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, η προσθήκη έξτρα παρθένου ελαιολάδου μείωσε το μέγιστο γλυκαιμίας μετά το γεύμα που παρατηρήθηκε τόσο με το γεύμα με βούτυρο από με το χαμηλών λιπαρών.
« Οι ευεργετικές επιδράσεις του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, και ειδικότερα στα επίπεδα χοληστερόλης, την αρτηριακή πίεση, τη συσσώρευση λίπους στο συκώτι, τη χρήση γλυκόζης σε μυϊκό επίπεδο – διευκρίνισε η Angela Rivellese – εξαρτώνται κυρίως από το είδος των λιπαρών που περιέχονται σε αυτό, σε μεγάλο βαθμό ακόρεστα, σε αντίθεση με εκείνα που περιέχονται στο βούτυρο, την κρέμα, τα τυριά και τα λιπαρά κρέατα που είναι κυρίως κορεσμένα. Ωστόσο, το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο περιέχει και άλλες βιοδραστικές ενώσεις, όπως πολυφαινόλες, οι οποίες είναι ουσίες με υψηλή αντιοξειδωτική δύναμη που βοηθούν στην πρόληψη της αθηροσκλήρωσης και συμβάλλουν στις πολλαπλές υγιεινές επιδράσεις του έξτρα παρθένου ελαιολάδου, συμπεριλαμβανομένου του καλού ελέγχου του σακχάρου στο αίμα μετά τα γεύματα. .
«Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης ελήφθησαν σε διαβητικούς ασθενείς υπό θεραπεία με ινσουλίνη – υπογράμμισε ο Riccardi – Ωστόσο, είναι πιθανό ότι παρόμοια οφέλη μπορούν να ληφθούν και σε εκείνους που λαμβάνουν θεραπεία με άλλα φάρμακα ή ακόμη και με δίαιτα μόνο, καθώς η παρουσία Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μετά τα γεύματα αντιπροσωπεύουν ένα γενικό χαρακτηριστικό της διαβητικής νόσου, που δεν ελέγχεται εύκολα με τη θεραπεία. Επομένως, μία ή δύο κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο με τα γεύματα -χωρίς υπερβολές, καθώς, όπως όλα τα λίπη, είναι ιδιαίτερα ενεργητικό- μπορούν να βοηθήσουν στη συγκράτηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα χωρίς να χρειάζεται να περιορίσετε υπερβολικά τα τρόφιμα που περιέχουν υδατάνθρακες, ακόμη και αυτά όπως το ψωμί. ρύζι, πολέντα και πατάτες που έχουν υψηλότερο γλυκαιμικό δείκτη».