Απάντησε το πρωί της Τετάρτης σε ερώτηση Κόκκαλη για τις αποζημιώσεις, χωρίς όμως να δώσει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για τις αποζημιώσεις.
Φαίνεται ως εκ τούτου ότι η Ελλάδα αναμένει τυχόν ενισχύσεις από την ΕΕ, για να προχωρήσει σε ανακοινώσεις συγκεκριμένων ποσών, αν και γίνονται ζυμώσεις στο υπουργείο τις τελευταίες ημέρες για το σοβαρό αυτό ζήτημα.
“Έχει γίνει η μεγαλύτερη κτηνιατρική επιχείρηση στη χώρα με συμμετοχή κτηνιάτρων από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες, από τις ΔΑΟΚ, από τους κτηνιάτρους των εποπτευόμενων φορέων του Υπουργείου -ΟΠΕΚΕΠΕ, ΕΛΓΑ, ΕΦΕΤ και ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, αλλά και από τις Περιφερειακές Ενότητες.
Ταυτόχρονα, με ειδική εγκύκλιο, την υπ’ αριθμόν 1396/ 16.7.2023 της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ δίδονται περαιτέρω οδηγίες ως προς τις προϋποθέσεις μετακίνησης των αιγοπροβάτων για άμεση σφαγή, για μεταφορά, διακίνηση γάλακτος και διαχείριση ζωοτροφών. Ήδη βρισκόμαστε σε φάση χαλάρωσης των μέτρων, τα οποία πήραμε. Σήμερα θα σας πω ότι ανοίγει και στο Ηράκλειο της Κρήτης, γιατί εμείς είμαστε στην ουσία που διαγνώσαμε την πανώλη, κύριε Κόκκαλη. Εμείς δείξαμε στην Ευρώπη τον τρόπο αντιμετώπισης και ευελπιστούμε ότι μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου θα έχουμε εκριζώσει την πανώλη.
Άρα και σχέδιο υπάρχει και το σχέδιο αποδίδει. Και αυτό φαίνεται και από τα συγχαρητήρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τις κτηνιατρικές υπηρεσίες του Υπουργείου μας, αλλά και από το γεγονός ότι στην Ελλάδα, κύριε Κόκκαλη, από το ζωικό κεφάλαιο των 13.000.000 αιγοπροβάτων, έχουν θανατωθεί κοντά στις 30.000 αιγοπρόβατα, ενώ στη Ρουμανία με πολύ μικρότερο ζωικό κεφάλαιο -γύρω στα 9.000.000- έχουν θανατωθεί ήδη 320.000 αιγοπρόβατα. Επομένως, βλέπετε ότι σχέδιο υπάρχει και το σχέδιο αποδίδει”, ανέφερε μεταξύ άλλων ο Λαρισαίος υφυπουργός.
Αναλυτικά η συζήτηση από τα επίσημα πρακτικά της βουλής έχει ως εξής:
Θα ξεκινήσουμε με την πρώτη υπ’ αριθμόν 1335/30-8-2024 επίκαιρη ερώτηση πρώτου κύκλου του Βουλευτή Λάρισας της Κ.Ο. «ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ» κ. Βασιλείου Κόκκαλη προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με θέμα: «Πανώλη στα πρόβατα. Αιτίες, τρόποι αντιμετώπισης και ενίσχυσης κτηνοτρόφων. Υπάρχει σχέδιο;»
Θα απαντήσει ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Χρήστος Κέλλας.
Παρακαλώ πολύ, κύριε Κόκκαλη, έχετε τον λόγο για δύο λεπτά για την πρωτολογία σας.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε. Πράγματι, υπάρχει σχέδιο; Προφανώς και δεν υπάρχει. Έχουν περάσει πενήντα τρεις ημέρες, κύριε Υπουργέ, από τις 11 Ιουλίου, από την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος πανώλης. Και απ’ ό,τι φαίνεται το θέμα της πανώλης, το οποίο απασχολεί όλο τον πρωτογενή τομέα, αλλά και τους καταναλωτές πανελληνίως, ξέφυγε από τη Θεσσαλία και είναι πλέον σε όλη την Ελλάδα.
Υπάρχουν δύο θέματα. Πρώτον, η διαχείριση και η αντιμετώπιση της όλης της κατάστασης για τη μη εξάπλωση της πανώλης και δεύτερον, η οικονομική στήριξη των κτηνοτρόφων. Εμείς θεωρούμε ότι για να αντιμετωπιστεί σωστά πρέπει να κατανοηθεί το πρόβλημα και να ξέρουμε τι έχει φταίξει.
Σήμερα που μιλάμε, ως Κυβέρνηση λαμβανομένης υπ’ όψιν και της απάντησης που έχετε δώσει σε άλλους Βουλευτές, ότι από τη μέχρι στιγμής επιδημιολογική διερεύνηση προκύπτει ότι τα κρούσματα συνδέονται με εμπορευματική ροή από άλλα κράτη μέλη, προκύπτει ότι δεν μπορείτε να πείτε από πού ξεκίνησε, από πού ήρθε η πανώλη. Δεν μπορείτε. Δεν το γνωρίζετε;
Δεν πρέπει να υπάρξει ένα πόρισμα επιδημιολογικό, ένα πόρισμα επί της ιχνηλάτησης, να πείτε, για παράδειγμα, ότι ήρθε από τη Ρουμανία; Δεν πρέπει να υπάρχουν σαφείς απαντήσεις για να μπορέσετε να αντιμετωπίσετε τη μη εξάπλωση της πανώλης;
Κύριε Υπουργέ, σήμερα ο κτηνοτροφικός κόσμος θέλει συγκεκριμένες απαντήσεις, όπως: πώς και πόσες από τις νέες εστίες, εκτός Θεσσαλίας, συνδέονται με μεταφορές – μετακινήσεις αιγοπροβάτων οι οποίες έγιναν στη Θεσσαλία, διότι στις 18 Ιουλίου έγιναν μετακινήσεις αιγοπροβάτων.
Οι εν λόγω μεταφορές ήταν σύννομες; Τα ζώα συνοδεύονταν από υγειονομικά πιστοποιητικά, όπως προβλέπει το σχέδιο έκτακτης ανάγκης; Πότε η επιδημιολογική διερεύνηση οδήγησε στο συμπέρασμα ότι τα κρούσματα συνδέονται με εμπορευματική ροή από άλλα κράτη μέλη; Γιατί δεν ελήφθησαν άμεσα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων αιγοπροβάτων από εκμεταλλεύσεις εμπόρων; Διότι για να αντιμετωπίσεις σωστά το πρόβλημα, πρέπει να ξέρεις από πού ήρθε και πού βρίσκεται.
Σήμερα υπάρχει έντονος ο κίνδυνος εξάπλωσης πανώλης. Αυτό το γνωρίζουμε. Δεν έχει εξαλειφθεί το πρόβλημα. Και η επιδημιολογική διαχείριση έχει να κάνει με την οικονομική στήριξη των κτηνοτρόφων, διότι είπε ο κ. Τσιάρας ότι θα ανακοινώσετε όταν λήξει το όλο θέμα. Κανένας δεν το εύχεται, ειλικρινά, αλλά αν λήξει μετά από έναν χρόνο; Κανείς δεν το εύχεται, αλλά αν λήξει μετά από έξι μήνες; Ήδη είμαστε σε επιτήρηση. Έχετε κάποιες σκέψεις, τουλάχιστον, για άμεση καταβολή;
Ξέρετε πόσο κοστίζει ένα ζώο και πόσο κοστίζει για να γίνει παραγωγικό το ζώο; Αλλά ακόμη και σε αυτό, στην αντιμετώπιση, πρέπει να έχετε υπολογίσει το κόστος, δηλαδή πόσο είναι το κόστος για τον κτηνοτρόφο. Μια αγορά ζώου κάνει 300-350 ευρώ, με τα τιμολόγια πάντα. Για να γίνει παραγωγικό ζώο θέλει άλλα 150 ευρώ.
Έχετε υπολογίσει πόσο είναι η επιβάρυνση στους καταναλωτές και η επιβάρυνση από τις αυξήσεις στα γαλακτοκομικά προϊόντα, ώστε να προχωρήσετε άμεσα σε μια καταβολή ποσού στους κτηνοτρόφους; Διότι οι κτηνοτρόφοι -και το έχουν όλοι οι κτηνοτρόφοι, όχι μόνο αυτοί των οποίων θανατώθηκαν τα ζώα, αλλά και αυτοί που ήταν στην καραντίνα- έχουν απώλεια εισοδήματος και απώλεια του ζωικού κεφαλαίου.
Άρα, το πρώτο και βασικό: Ως χώρα σήμερα ξέρουμε αν έχει συνεδριάσει ποτέ το Εθνικό Κέντρο Ελέγχου της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών; Εγώ από αυτά που διάβασα λέει ότι προβλέπει ο νόμος το Εθνικό Κέντρο Ελέγχου της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών. Υπάρχει Έκθεση του Εθνικού Κέντρου Ελέγχου της ασθένειας ή έκθεση της έρευνας των πρωτογενών εστιών;
Και εν κατακλείδι -και κλείνω, κύριε Πρόεδρε- κάτι απλό. Σήμερα που μιλάμε μπορείτε να πείτε, ως Κυβέρνηση, ότι η πανώλη εμφανίστηκε από τη Ρουμανία και μετά πήγε εκεί; Μόνο έτσι μπορείς να το αντιμετωπίσεις το πρόβλημα. Γιατί σήμερα που μιλάμε έχουμε εξήντα δύο κρούσματα. Εξήντα δύο κρούσματα έχει και η Ρουμανία, σωστά; Προσέξτε, λέτε, όμως, και ότι η Ρουμανία θανάτωσε διακόσιες πενήντα χιλιάδες ζώα, ενώ εμείς είκοσι πέντε. Λησμονείτε, όμως, ότι στη Ρουμανία είναι περισσότερες εκμεταλλεύσεις. Μια εκμετάλλευση έχει πέντε χιλιάδες ζώα. Άρα, το ότι υπάρχουν κρούσματα ακόμα σημαίνει ότι μεταδίδεται η ασθένεια από τα ζώα που είναι εντός της ελληνικής επικράτειας.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βασίλειος Βιλιάρδος): Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Κόκκαλη.
Παρακαλώ πολύ, κύριε Υφυπουργέ, έχετε τον λόγο για τρία λεπτά.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΕΛΛΑΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Αγαπητέ συνάδελφε, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων -και η Κυβέρνηση συνολικά- βρίσκεται πάντα δίπλα στους κτηνοτρόφους διαφυλάσσοντας τα συμφέροντά τους με κάθε δυνατό τρόπο. Είναι η πρώτη φορά που έχουμε κρούσμα πανώλης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και συνεπώς και στην Ελλάδα. Αμέσως με τη διάγνωση του κρούσματος σήμανε συναγερμός στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και ελήφθησαν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση του νοσήματος, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Απαντώντας, αγαπητέ συνάδελφε, στην ερώτησή σας για τις ενέργειες που κάναμε για την αποτροπή της εισόδου στη χώρα και διάδοσης της νόσου, σας ενημερώνω ότι επιτρέπεται η εισαγωγή αιγοπροβάτων μόνον από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Απαγορεύεται αυστηρά από τρίτες χώρες, όπως είναι η Τουρκία, όπως είναι η Αλβανία.
Στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, όπως γνωρίζετε, που θεωρείται υψηλού κινδύνου για την είσοδο της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών στην Ελλάδα, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, που συνορεύει με την Τουρκία, υπάρχει ενεργή επιτήρηση για το εν λόγω νόσημα. Η επιτήρηση αυτή επιτελείται μέσω του έργου TRACES υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Διεθνούς Οργάνωσης Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών και σε συνεργασία με τις βουλγαρικές και τουρκικές κτηνιατρικές αρχές.
Το έργο TRACES προβλέπει αφενός μεν ορολογική επιτήρηση στα πρόβατα, τις αίγες και τους χοίρους και αφετέρου κλινική επιτήρηση στα βοοειδή. Η συλλογή των σχετικών δεδομένων καταγράφεται σε τέσσερις τριμηνιαίους κύκλους ετησίως. Μάλιστα, στο πλαίσιο του εν λόγω προγράμματος -όχι τώρα, αλλά από το 2014 ακόμα- παράλληλα με την ορολογική επιτήρηση του αφθώδους πυρετού, ξεκίνησε προληπτικά, εξαιτίας της εκτεταμένης επιζωοτίας της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών στην Τουρκία και η ορολογική επιτήρηση για τον ιό της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών, με αρνητικά μέχρι πρότινος αποτελέσματα.
Επιπλέον, από το 2017 ξεκίνησε η εφαρμογή του προγράμματος των τεσσάρων διασυνοριακών νοσημάτων -οζώδης δερματίτιδα βοοειδών, ευλογιά προβάτων, αφθώδης πυρετός και πανώλη των μικρών μηρυκαστικών- που σκοπεύει στην ενεργητική και παθητική επιτήρηση, αλλά και στη διασφάλιση της έγκαιρης αντιμετώπισης κρουσμάτων των παραπάνω νοσημάτων.
Απώτερος στόχος του προγράμματος είναι η διασφάλιση της υγείας του ζωικού κεφαλαίου της χώρας και η διαφύλαξη του εθνικού, ευρωπαϊκού και διεθνούς εμπορίου ζώων και ζωικών προϊόντων.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα εφαρμόζεται στις Περιφέρειες της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και της Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς και στα νησιά μας, στη Λέσβο, στη Λήμνο, στη Σάμο, στη Ρόδο και στην Κω, που θεωρούνται περιοχές υψηλού κινδύνου λόγω της γειτνίασής τους με τη χώρα που τα εν λόγω νοσήματα εκδηλώνονται.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει κλινική και ορολογική επιτήρηση ως προς την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών, στα πρόβατα και τις αίγες. Για τις εισαγωγές από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ενωσιακή νομοθεσία προβλέπει ότι η μεταφορά ζώων δηλώνεται στο σύστημα TRACES και το μόνο το οποίο απαιτείται είναι το υγειονομικό πιστοποιητικό του ζώου από τη χώρα προέλευσης.
Να σημειωθεί ότι το κρούσμα πανώλης στην Ελλάδα βρέθηκε δέκα μέρες πριν δηλωθεί το πρώτο κρούσμα πανώλης στη Ρουμανία. Δηλαδή στη Ρουμανία ανιχνεύθηκε δέκα μέρες μετά την Ελλάδα.
Όσον αφορά τα μέτρα που λάβαμε, κύριε Κόκκαλη, για την αντιμετώπιση της νόσου της πανώλης επισημαίνω ότι εξαρχής ελήφθησαν μέτρα αυστηρά και επώδυνα για τα οποία μάλιστα πήραμε τα «συγχαρητήρια» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τα «συγχαρητήρια» αυτά, βεβαίως, είναι για τους κτηνιάτρους, είναι για τις ΔΑΟΚ, είναι για τη Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του Υπουργείου. Σπεύσαμε σε κάθε σημείο της Ελλάδας, από άκρο εις άκρον, από το Ηράκλειο της Κρήτης έως τον Έβρο, για να ενημερώσουμε, να συντονίσουμε, αλλά και να πείσουμε τους κτηνοτρόφους, τις επιχειρήσεις ζωοτροφών, τους εκπροσώπους των γαλακτοκομείων για το απαραίτητο των μέτρων που ελήφθησαν.
Στις μολυσμένες εκτροφές εφαρμόστηκαν από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες όλα τα μέτρα που προβλέπονται από τον Κανονισμό 687/2020 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το υπ’ αριθμόν 1747/18-12-2023 σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης για την καταπολέμηση των ασθενειών του παραρτήματος 1 του Π.Δ. 138/1995. Πιο συγκεκριμένα έγινε: Θανάτωση και υγειονομική ταφή των ζώων. Καθαρισμός και απολύμανση των εγκαταστάσεων. Οριοθέτηση ζωνών προστασίας και επιτήρησης σε κύκλο ακτίνας τριών και δέκα χιλιομέτρων από κάθε επιβεβαιωμένη εστία.
Σημειώνω ότι στις ζώνες προστασίας και επιτήρησης πραγματοποιούνται επισκέψεις από κτηνιάτρους στο σύνολο των εκμεταλλεύσεων με προτεραιότητα στις εκμεταλλεύσεις που βρίσκονται σε ζώνη προστασίας κατά τις οποίες διενεργείται απογραφή του ζωικού κεφαλαίου, κλινική εξέταση όλων των προβάτων ή/και των αιγοειδών, τήρηση των μέτρων βιοπροφύλαξης στις εκτροφές με περιφράξεις, απολυμάνσεις τροχών οχημάτων και υποδημάτων στις εισόδους και εξόδους των εκμεταλλεύσεων, απολυμάνσεις υλικών και λοιπά.
Σας διαβεβαιώνω, κύριε συνάδελφε, ότι έχει γίνει η μεγαλύτερη κτηνιατρική επιχείρηση στη χώρα με συμμετοχή κτηνιάτρων από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες, από τις ΔΑΟΚ, από τους κτηνιάτρους των εποπτευόμενων φορέων του Υπουργείου -ΟΠΕΚΕΠΕ, ΕΛΓΑ, ΕΦΕΤ και ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, αλλά και από τις Περιφερειακές Ενότητες.
Ταυτόχρονα, με ειδική εγκύκλιο, την υπ’ αριθμόν 1396/ 16.7.2023 της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ δίδονται περαιτέρω οδηγίες ως προς τις προϋποθέσεις μετακίνησης των αιγοπροβάτων για άμεση σφαγή, για μεταφορά, διακίνηση γάλακτος και διαχείριση ζωοτροφών. Ήδη βρισκόμαστε σε φάση χαλάρωσης των μέτρων, τα οποία πήραμε. Σήμερα θα σας πω ότι ανοίγει και στο Ηράκλειο της Κρήτης, γιατί εμείς είμαστε στην ουσία που διαγνώσαμε την πανώλη, κύριε Κόκκαλη. Εμείς δείξαμε στην Ευρώπη τον τρόπο αντιμετώπισης και ευελπιστούμε ότι μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου θα έχουμε εκριζώσει την πανώλη.
Άρα και σχέδιο υπάρχει και το σχέδιο αποδίδει. Και αυτό φαίνεται και από τα συγχαρητήρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τις κτηνιατρικές υπηρεσίες του Υπουργείου μας, αλλά και από το γεγονός ότι στην Ελλάδα, κύριε Κόκκαλη, από το ζωικό κεφάλαιο των 13.000.000 αιγοπροβάτων, έχουν θανατωθεί κοντά στις 30.000 αιγοπρόβατα, ενώ στη Ρουμανία με πολύ μικρότερο ζωικό κεφάλαιο -γύρω στα 9.000.000- έχουν θανατωθεί ήδη 320.000 αιγοπρόβατα. Επομένως, βλέπετε ότι σχέδιο υπάρχει και το σχέδιο αποδίδει.
Στη δευτερολογία μου θα απαντήσω και στα υπόλοιπα ερωτήματά σας για ενημέρωση και προστασία των καταναλωτών και για τις αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βασίλειος Βιλιάρδος): Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Υφυπουργό.
Κύριε Κόκκαλη, έχετε τον λόγο και παρακαλώ πολύ για την τήρηση του χρόνου.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Αυτό που είπατε -νομίζω ότι το είχατε καταλάβει- δεν είναι επιχείρημα που μπορεί να λέει η Κυβέρνηση, ότι θανατώθηκαν 25.000 στην Ελλάδα και 250.000 στη Ρουμανία, όταν τα κρούσματα είναι τα ίδια. Διότι στη Ρουμανία, κύριε Υπουργέ, οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις είναι μεγάλες. Μία έχει 5.000 ζώα. Είναι αυτό επιχείρημα;
Καταρχήν, όντως αξίζουν συγχαρητήρια στους κτηνιάτρους και της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου και των ΔΑΟΚ που κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες. Οι άνθρωποι βέβαια σε αυτές υπηρεσίες θέλουν βοήθεια, με προσωπικό. Και σε αυτό δεν ακούσαμε από την Κυβέρνηση τι θα κάνει με προσλήψεις κτηνιάτρων, μόνιμες προσλήψεις κτηνιάτρων.
Να τα ξεκαθαρίσουμε. Είπα πριν ότι για να μπορέσετε να αντιμετωπίσετε την κατάσταση πρέπει να κατανοήσετε το πρόβλημα, στη θανάτωση περισσότερο -και καλά κάνατε- και όχι στην ιχνηλάτηση, την έγκαιρη. Διότι αν γινόταν έγκαιρη ιχνηλάτηση δεν θα είχε ξεφύγει από τη Θεσσαλία, κύριε Υπουργέ. Ένα μέτρο, περιορισμό στους εμπόρους. Ελήφθη; Πότε; Πότε; Μετά από πόσες ημέρες; Αφού είχε γίνει ήδη μετακίνηση από τη Θεσσαλία; Αφού είχε γίνει. Τώρα να λέτε συγχαρητήρια! Παρουσιάσατε μια καλή εικόνα, ότι είναι όλα υπό έλεγχο. Ανέτρεξα στο διαδίκτυο και βρήκα μια απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Να τη διαβάσουμε, θα έχει ενδιαφέρον.
Εκτελεστική απόφαση της Επιτροπής στις 29 Αυγούστου. Στις 30 Αυγούστου επίσημη εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πόσες μέρες είναι, κύριε Πρόεδρε; Πριν τέσσερις. Λέει εκεί: «Στην παρούσα επιδημιολογική κατάσταση υπάρχει υψηλός κίνδυνος περαιτέρω εξάπλωσης της νόσου, λόγω του γεγονότος ότι αυτές οι νέες εστίες αναφέρονται πάνω από δύο-τρεις εβδομάδες μετά την επιβεβαίωση των πρώτων εστιών στις ίδιες περιφερειακές ενότητες, κάτι που υποδηλώνει εμμονή στην κυκλοφορία της νόσου. Λόγω της σοβαρότητας και του επείγοντος χαρακτήρα της επιδημιολογικής κατάστασης και προκειμένου να περιοριστεί αμέσως η εξάπλωση της νόσου, είναι αναγκαίο να διασφαλιστεί ότι δεν πραγματοποιούνται μετακινήσεις ζώων».
Κύριε Υπουργέ, γι’ αυτό είπαμε ότι καταβάλλετε φιλότιμες προσπάθειες, αλλά ξέρουμε ότι το δημόσιο έχει παθογένειες. Μην ισχυριζόμαστε τώρα ότι το πρόβλημα το έχετε λύσει. Σας ξέφυγε στην επιδημιολογική διερεύνηση, αν γινόταν έγκαιρα ιχνηλάτηση. Ούτε σήμερα, κύριε Πρόεδρε, δεν είπε η ελληνική Κυβέρνηση από πού προήλθε. Δεν έχει καταθέσει ένα επίσημο πόρισμα ιχνηλάτησης.
Και έρχομαι στο δεύτερο θέμα, την αποζημίωση των κτηνοτρόφων. Δεν πρέπει να έχετε ένα σχέδιο για το τι ακριβώς θα αποζημιώσετε; Ζωοτροφές όλοι οι κτηνοτρόφοι, απώλεια εισοδήματος, απώλεια ζωικού κεφαλαίου. Θα γίνει όπως οι πλημμυροπαθείς στον «Daniel»; Ούτε ένας δεν έχει υπαχθεί, ούτε ένας, παρότι σχεδιάστηκε το μέτρο της αντικατάστασης από την προηγούμενη ηγεσία. Ούτε ένας!
Έτσι περιμένετε να αποζημιωθούν και οι κτηνοτρόφοι, όπως σχεδιάστηκε για τους πλημμυροπαθείς που πνίγηκαν τα ζώα τους; Δεν πρέπει να προχωρήσετε τώρα -και εμείς το προτείνουμε- στην καταβολή ενός ποσού στους κτηνοτρόφους, όπως 350 ευρώ; Ξέρουμε όλοι, ξέρετε γιατί είμαστε από την ίδια περιφέρεια. Τουλάχιστον η καταβολή να γίνει σύμφωνα με τα τιμολόγια του κάθε παραγωγού. Ένα ζώο κάνει το λιγότερο 300 ευρώ. Για να το μεγαλώσει θέλει άλλα 150, 200 ευρώ. Γιατί δεν προχωρείτε σε αυτή την άμεση καταβολή;
Είπαμε ότι ευχόμαστε όλοι να λήξει στις 22 Οκτωβρίου που τελειώνει η επιτήρηση. Όλοι το ευχόμαστε, αλλά ταυτόχρονα προτείνουμε και μια άμεση καταβολή στους κτηνοτρόφους, διότι η κτηνοτροφία είναι πλέον κάτω από το μηδέν, όπως προτείνουμε και την έγκαιρη επιδημιολογική διερεύνηση, ώστε το πρόβλημα να σταματήσει. Οκτώβριο; Οκτώβριο. Να περιοριστεί τουλάχιστον.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βασίλειος Βιλιάρδος): Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Κόκκαλη. Έχετε τον λόγο, κύριε Υφυπουργέ, για τρία λεπτά. Παρακαλώ πολύ για την τήρηση του χρόνου.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΕΛΛΑΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Κύριε Κόκκαλη, όπως έχουμε τονίσει με κάθε πρόσφορο μέσο και δελτία τύπου και ανακοινώσεις και ενημερώσεις κτηνοτρόφων και αφίσες και ενημερωτικά φυλλάδια, από την αρχή της εκδήλωσης της επιζωοτίας, του ιού της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών, ο συγκεκριμένος ιός δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο και δεν έχει καμία σχέση με τη δημόσια υγεία. Συνεπώς, δεν τίθεται θέμα προστασίας των καταναλωτών. Πρόκειται για ζωονόσο. Όλα τα μέτρα τα οποία λαμβάνονται από το ΥΠΑΑΤ στοχεύουν αποκλειστικά και μόνον στην προστασία του ζωικού κεφαλαίου.
Παρ’ όλα αυτά, στο πλαίσιο συνδρομής των κτηνιατρικών υπηρεσιών κλιμάκια του ΕΦΕΤ έχουν μεταβεί σε όλες τις περιοχές, τις πληγείσες, προκειμένου να διενεργήσουν ελέγχους στις επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος, με γνώμονα πάντοτε την προστασία των καταναλωτών και την αποτροπή διασποράς της νόσου στο ζωικό κεφάλαιο της χώρας. Κύριε Κόκκαλη, τα κρούσματα που βρήκαμε σε όλη την Ελλάδα, στις εξήντα δύο εκτροφές, από την ιχνηλάτηση προέκυψαν, από τις ομολογίες των κτηνοτρόφων προς τα πού μετακινήθηκαν ζώα. Από εκεί προέκυψαν.
Ως προς την καταβολή των αποζημιώσεων στους πληγέντες κτηνοτρόφους που είναι πραγματικά ένα θέμα το οποίο απασχολεί τους ίδιους τους κτηνοτρόφους και είναι και εύλογο το ενδιαφέρον τους, υπάρχει η κατ’ έτος εκδιδόμενη ΚΥΑ, Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την έγκριση του προγράμματος οικονομικών αποζημιώσεων, ενισχύσεων και λειτουργικών δαπανών που προκύπτουν από την επιβολή κτηνιατρικών μέτρων εξυγίανσης του ζωικού κεφαλαίου της χώρας στο πλαίσιο εφαρμογής των ισχυουσών ειδικών κτηνιατρικών διατάξεων.
Προβλέπει λοιπόν η ΚΥΑ την καταβολή άμεσης και προσήκουσας χρηματικής αποζημίωσης σε ποσοστό 100% και εντός των ορίων της μοναδιαίας αξίας του σχετικού άρθρου, που είναι το άρθρο 8, στους εκτροφείς των ζώων που αναγκάζονται να προβούν σε υποχρεωτική θανάτωση και υγειονομική ταφή των θανατωμένων ζώων. Επιπλέον, η εν λόγω απόφαση προβλέπει και την καταβολή αποζημιώσεων για τα λοιπά μέτρα, τα οποία αποφασίζονται σύμφωνα με τους όρους και τις ειδικές κτηνιατρικές διατάξεις εξάλειψης των ασθενειών των ζώων που θανατώνονται, όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο για τη διαχείριση εστιών των εν λόγω ασθενειών.
Ήδη ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Τσιάρας έχει αποστείλει επιστολές στους ευρωπαίους Επιτρόπους Υγείας και Γεωργίας ζητώντας τη συμμετοχή τους στην καταβολή των αποζημιώσεων, τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επίσης έχει αποστείλει σε όλους τους ευρωπαίους ομολόγους του και θα θέσει το θέμα στη Σύνοδο Υπουργών στις 23 Σεπτεμβρίου.
Κλείνοντας, κύριε συνάδελφε, θα σας πω ότι το ΥΠΑΑΤ πέρα από τα έκτακτα μέτρα για τις ζωονόσους, αναλαμβάνει συνεχείς δράσεις που στοχεύουν στην αντιμετώπιση των χρονιζόντων προβλημάτων που ταλανίζουν τον πρωτογενή τομέα και στηρίζουν διαχρονικά την κτηνοτροφία.
Είπατε ότι δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα αποζημιώσεις. Κύριε Κόκκαλη, δεν έχει κλείσει ο κύκλος των αιτήσεων. Οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι ζητάνε παράταση για να ολοκληρώσουν τις αιτήσεις. Επιπλέον οι τιμές που λέτε, τα 300 ευρώ ισχύουν, όμως όχι 300 αλλά και άλλα 150 για να τα μεγαλώσουν.
Τώρα θα σας αναφέρω ενδεικτικά κάποια μέτρα που παίρνει το Υπουργείο, όπως είναι για την προστασία του ζωικού κεφαλαίου, όπως είναι οι παρεμβάσεις του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Γεωργικής Πολιτικής της ΣΣ ΚΑΠ της περιόδου 2023-2027 που αφορά πόρους 14 δισεκατομμυρίων ευρώ, τη συμπερίληψη από το 2015 του τομέα της αιγοπροβατοτροφίας στο καθεστώς της συνδεδεμένης ενίσχυσης στο πλαίσιο των άμεσων ενισχύσεων της ΚΑΠ, την ένταξη του τομέα ως επιλέξιμη δραστηριότητα στο πλαίσιο του ν. 4887/2022, Αναπτυξιακός Νόμος –Ελλάδα Ισχυρή Ανάπτυξη, την απόφαση της Ελλάδας να εφαρμοστεί το μέτρο της συνδεδεμένης στήριξης στον τομέα της αιγοπροβατοτροφίας ενιαία σε ορεινές και πεδινές περιοχές σε όλη τη χώρα από το 2017 και μετά, λόγω των μεγάλων αυξήσεων στο γάλα, τις ζωοτροφές και την ενέργεια.
Και παράλληλα στη νέα προγραμματική περίοδο η ζωική παραγωγή ενισχύεται με την παρέμβαση Π1 – 32.3 Στήριξη Συνδεδεμένου Εισοδήματος στη ζωική παραγωγή.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βασίλειος Βιλιάρδος): Ευχαριστούμε πολύ, κύριε Υφυπουργέ.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΕΛΛΑΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε. Με την υπ’ αριθμ. 119/7.9.2020 ΚΥΑ χορηγήθηκε κρατική ενίσχυση στον τομέα της αιγοπροβατοτροφίας λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας covid – 19, ενώ υπεγράφη σχετική KYA ενίσχυσης των κτηνοτροφικών επιχειρήσεων ύψους 50.000 ευρώ λόγω της ουκρανικής κρίσης.
Τέλος, με απόφαση που υπέγραψα στις 22 Μάϊου το ΥΠΑΑΤ στήριξε τους εκτροφείς των αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων με σημαντικές ενισχύσεις στο πλαίσιο της παρέμβασης Π3-70-1.5 της ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027.
Όπως γίνεται λοιπόν φανερό από όλα τα παραπάνω η Κυβέρνηση και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός δίδουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην κτηνοτροφία και στα παράγωγα αυτής που αποτελούν σημαντικό πυλώνα της εθνικής οικονομίας. Είμαστε αισιόδοξοι ότι σύντομα θα απαλλαγούμε από τη νόσο, κύριε Κόκκαλη. Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι. Δεν είπαμε ότι τελείωσε. Ελπίζουμε ότι θα τελειώσει σύντομα. Είναι υπό έλεγχο και θα απαλλαγούμε από αυτήν, αλλά και από την άλλη ζωονόσο, την ευλογιά των προβάτων, η οποία εμφανίστηκε πρόσφατα στο Νομό Έβρου όπου εφαρμόζονται ανάλογα μέτρα.
Στεκόμαστε λοιπόν στο πλευρό των κτηνοτρόφων μας και θα προχωρήσουμε άμεσα σε δίκαιες αποζημιώσεις, ώστε να τους δώσουμε τη δυνατότητα να αποκαταστήσουν πλήρως το ζωικό τους κεφάλαιο.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βασίλειος Βιλιάρδος): Ευχαριστούμε πολύ τον κύριο Υφυπουργό.
Newsroom Agronewsbomb