Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να περιορίσει το φυτοφάρμακο «sulfoxaflor» σε χρήση μόνο σε εσωτερικούς χώρους μετά από ανησυχίες σχετικά με τον αντίκτυπό του στις μέλισσες, αλλά η κίνηση δεν πήγε καλά με τις ΗΠΑ.
Το φυτοφάρμακο, που παράγεται από τον αγροχημικό γίγαντα Corteva, αναπτύχθηκε αρχικά ως εναλλακτική λύση σε μια αμφιλεγόμενη κατηγορία φυτοφαρμάκων γνωστά ως νεονικοτινοειδή, τα οποία έχουν συσχετιστεί με την πτώση των μελισσών.
Το Sulfoxaflor εγκρίθηκε στην ΕΕ το 2015. Ωστόσο, μετά από μόλις επτά χρόνια στην αγορά, αυτή η χημική ουσία θα περιορίζεται πλέον σε χρήση σε εσωτερικούς χώρους μόνο αφού οι πληροφορίες για την επίδρασή της στις μέλισσες θεωρήθηκαν ανεπαρκείς για τη διασφάλιση της ασφάλειας του επικονιαστή από την Ευρωπαϊκή Ασφάλεια Τροφίμων Αρχή (EFSA).
Σχολιάζοντας την κίνηση, η Ευρωπαία Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδη είπε ότι η προστασία των επικονιαστών από επιβλαβή φυτοφάρμακα είναι «υψίστης σημασίας για το μέλλον του πλανήτη μας και των παιδιών μας».
«Οι δεσμεύσεις μας στο πλαίσιο της στρατηγικής «Farm to Fork» και της στρατηγικής για τη βιοποικιλότητα είναι σαφείς: τα επιβλαβή χημικά φυτοφάρμακα είτε θα απαγορευτούν είτε θα περιοριστεί η χρήση τους», είπε, προσθέτοντας ότι αυτή η απόφαση είναι απόδειξη ότι η εκτελεστική εξουσία της ΕΕ «αποτελεί τη δέσμευση αυτή. “.
«Επιστημονικά συμπεράσματα από την EFSA δείχνουν ότι η χρήση του sulfoxaflor σε εξωτερικούς χώρους μπορεί να είναι επιβλαβής για τις μέλισσες και τις μοναχικές μέλισσες. Πρέπει να ληφθούν μέτρα τώρα για να περιοριστεί η χρήση του μόνο σε εσωτερικούς χώρους», είπε.
Ο κανονισμός πρόκειται τώρα να εγκριθεί από την εκτελεστική εξουσία της ΕΕ την άνοιξη.
Ωστόσο, η απόφαση δεν έτυχε θετικής υποδοχής στις ΗΠΑ.
Η EURACTIV ενημερώθηκε ότι οι ΗΠΑ έστειλαν επιστολή καταγγελίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), ο οποίος καλείται να εγκρίνει τον περιορισμό, υποστηρίζοντας ότι λόγω της ευρείας χρήσης του στις ΗΠΑ, δεν θα μπορούσαν να εξάγουν αγαθά στα οποία χρησιμοποιείται. .
Ερωτηθείς σχετικά με τον αντίκτυπο της απαγόρευσης στο εμπόριο με τις ΗΠΑ και άλλες τρίτες χώρες, αξιωματούχος της Επιτροπής είπε στην EURACTIV ότι η πρόταση δεν τροποποιεί τα ισχύοντα μέγιστα επίπεδα υπολειμμάτων (MRL).
Τα ίχνη που αφήνουν τα φυτοφάρμακα στα επεξεργασμένα προϊόντα αναφέρονται επίσημα ως υπολείμματα. Ένα μέγιστο επίπεδο υπολειμμάτων (MRL) είναι το υψηλότερο επίπεδο υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων που είναι νόμιμα ανεκτό μέσα ή πάνω στα τρόφιμα ή τις ζωοτροφές όταν τα φυτοφάρμακα εφαρμόζονται σωστά.
«Επομένως, δεν θα επηρεάσει άμεσα το εμπόριο γεωργικών προϊόντων», ανέφεραν.
Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι η πρόταση παρέχει τη δυνατότητα τα κράτη μέλη να χορηγούν περιόδους χάριτος για τη διάθεση στην αγορά και τη χρήση υφιστάμενων αποθεμάτων φυτοπροστατευτικών προϊόντων που περιέχουν sulfoxaflor για υπαίθριες χρήσεις μετά την τροποποίηση των αδειών από τα κράτη μέλη.
Μόνο όταν λήξουν αυτές οι περίοδοι χάριτος θα εξεταστεί το ενδεχόμενο επανεξέτασης των υφιστάμενων ΑΟΚ, εξήγησε ο αξιωματούχος.
Η EURACTIV επικοινώνησε με την αποστολή των ΗΠΑ στην ΕΕ για ένα σχόλιο σχετικά με το θέμα, αλλά δεν έλαβε απάντηση.
Η κίνηση περιορισμού της χρήσης του sufoxaflor χαιρετίστηκε από την ομάδα εκστρατείας, Pesticide Action Network Europe (PAN Europe), η οποία άσκησε έντονη πίεση ενάντια στην αρχική της έγκριση.
«Πίσω το 2015, ήταν ξεκάθαρο ότι αυτή η ουσία αποτελούσε τεράστιο κίνδυνο για τους επικονιαστές της ΕΕ», δήλωσε ο Martin Dermine, υπεύθυνος πολιτικής περιβάλλοντος και υγείας στην PAN Europe, προσθέτοντας ότι η Επιτροπή έπρεπε να είχε εφαρμόσει την αρχή της προφύλαξης και να μην την είχε εγκρίνει ποτέ. η πρώτη θέση.
Επισήμανε ότι ήταν σαφές ότι αυτό το φυτοφάρμακο, το οποίο ταξινομήθηκε σε μια νέα κατηγορία γνωστή ως σουλφοξιμίνες, χρησιμοποιούσε τον ίδιο τρόπο δράσης με τα νεονικοτινοειδή φυτοφάρμακα.
Ο Dermine είπε στο EURACITV ότι ελπίζει ότι η απόφαση θα αποτελέσει προηγούμενο για ένα άλλο φυτοφάρμακο στην ίδια κατηγορία, το flupyradifurone, το οποίο η EFSA έχει ήδη προειδοποιήσει ότι μπορεί να αποδειχθεί επιβλαβές για τις άγριες μέλισσες .
Ενώ λυπήθηκε ότι το φυτοφάρμακο θα εξακολουθεί να επιτρέπεται για χρήση σε εσωτερικούς χώρους, ο Dermine επικρότησε την απόφαση να προχωρήσει η απαγόρευση της χρήσης σε εξωτερικούς χώρους, λέγοντας ότι δίνει ένα «ισχυρό μήνυμα» στη βιομηχανία φυτοφαρμάκων να σταματήσει να υποβάλλει αίτηση για πώληση τοξικών για τις μέλισσες φυτοφαρμάκων στο η ΕΕ.
Ωστόσο, δεν ήταν όλοι ευχαριστημένοι με την απόφαση.
Ένας εκπρόσωπος του κατασκευαστή Corteva είπε στην EURACTIV ότι η αγροχημική εταιρεία είναι «βαθιά απογοητευμένη» που βλέπει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λαμβάνει μια «πολιτική απόφαση» για την απαγόρευση της χρήσης του sulfoxaflor σε ανοιχτό πεδίο.
Ο εκπρόσωπος επεσήμανε ότι το sulfoxaflor σχεδιάστηκε ειδικά για να ανταποκρίνεται στην απαίτηση που έχουν θέσει οι ευρωπαίοι πολιτικοί ηγέτες και ρυθμιστικές αρχές για την ανάπτυξη φυτοπροστατευτικών προϊόντων που είναι εξαιρετικά επιλεκτικά και με πολύ σύντομη διάρκεια για την προστασία των επικονιαστών.
Ο εκπρόσωπος ρώτησε εάν η Επιτροπή σκοπεύει να ανταποκριθεί στη φιλοδοξία της εμβληματικής πολιτικής της ΕΕ για τα τρόφιμα, τη στρατηγική Farm to Fork, να μειώσει τη χρήση φυτοφαρμάκων κατά 50% ακυρώνοντας τις εγκρίσεις «ανεξάρτητα από την αποδεδειγμένη ασφάλειά τους και χωρίς να ληφθούν υπόψη μέτρα μετριασμού του κινδύνου και συνέπειες για τους ευρωπαίους αγρότες και την επισιτιστική ασφάλεια».
«Αυτή η τελευταία απόφαση υποδηλώνει ότι ακόμη και προϊόντα που πληρούν τις απαιτήσεις της νομοθεσίας της ΕΕ υπόκεινται σε ακύρωση για αμφίβολους πολιτικούς λόγους», κατέληξαν, τονίζοντας ότι αυτή η απόφαση «θα αφαιρούσε άσκοπα ένα σημαντικό εργαλείο για την παραγωγή τροφίμων».
Πηγή: Euractiv,[Επεξεργασία από τον Gerardo Fortuna/Alice Taylor]