Απαντήσεις Σταμενίτη στη βουλή.

“Συνεχίζω την απάντηση στην ερώτησή σας και συνεχίζω με την αποζημίωση της ζωικής παραγωγής. Οι αποζημιώσεις που ξεκίνησαν να χορηγούνται από τον ΕΛΓΑ αφορούν μόνο την απώλεια ζωικού κεφαλαίου. Αυτό που αναφέρετε ως πρόθεση της Κυβέρνησης -και απαντώ στην ερώτησή σας- για την κατάσταση του ζωικού κεφαλαίου και των σταβλικών εγκαταστάσεων, δεν είναι απλή πρόθεση, είναι δέσμευση η οποία υλοποιείται άμεσα. Σε λίγες μέρες θα έχουμε από το Υπουργείο την ανακοίνωση για το Υπομέτρο 5.2 του ΠΑΑ προϋπολογισμού 45 εκατομμυρίων, που θα διατεθούν για δωρεάν αντικατάσταση ζωικού κεφαλαίου και την κατασκευή νέων σύγχρονων εγκαταστάσεων με ενίσχυση 100% επί των τιμολογίων αγοράς. Και όπως σας είπα, θα ενεργοποιηθεί άμεσα”, τόνισε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Διονύσης Σταμενίτης, στη βουλή την Παρασκευή απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Βασίλη Κόκκαλη, βουλευτή Λαρίσης του ΣΥΡΙΖΑ.

Ολόκληρη η συζήτηση από τα επίσημα πρακτικά της βουλής έχει ως εξής:

Και μπαίνουμε στην πρώτη για σήμερα επίκαιρη ερώτηση, στην οποία, καθώς και στις επόμενες άλλες δύο, θα απαντήσει ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Διονύσιος Σταμενίτης. Είναι η πρώτη με αριθμό 692/7-2-2024 επίκαιρη ερώτηση πρώτου κύκλου του Βουλευτή Λάρισας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας «ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ» κ. Βασιλείου Κόκκαλη προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με θέμα: «Συνολικό ποσό εξόφλησης αποζημιώσεων αγροτών και κτηνοτρόφων από ‘’Daniel’’ και ‘’Elias’’ και ακριβές χρονοδιάγραμμα καταβολής τους».
Ορίστε, κύριε Κόκκαλη, έχετε τον λόγο για την πρωτολογία σας.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Κύριε Υπουργέ, έχουν κλείσει πέντε μήνες -πάμε στον έκτο μήνα- από τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία. Γνωρίζετε και εσείς την κατάσταση, έχετε επισκεφτεί αρκετές φορές με τον κύριο Υπουργό, με τον κ. Τριαντόπουλο, κυβερνητικά κλιμάκια. Η κατάσταση, όμως, σήμερα στη Θεσσαλία αποτυπώνεται στα εκατόν ογδόντα χιλιάδες στρέμματα κάτω από το νερό, χωρίς να υπάρχει αυτή τη στιγμή που μιλάμε, σήμερα που μιλάμε, ένα σχέδιο από την Κυβέρνηση πότε και πώς θα φύγουν τα νερά. Έχει καταβληθεί η προκαταβολή στη φυτική παραγωγή, έχει καταβληθεί και η προκαταβολή στη ζωική παραγωγή, πλην όμως, οι ζημιές που έχουν υποστεί οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι είναι πολλαπλές. Για παράδειγμα, έχει πλημμυρίσει το σπίτι, έχει πλημμυρίσει το χωράφι. Αυτό το γεγονός δημιουργεί αυτομάτως τέσσερις ζημιές, το σπίτι, το χωράφι σαν χωράφι απώλεια παραγωγής για την επόμενη χρονιά, αλλά και απώλεια της φυτικής παραγωγής. Επίσης, μέσα στο χωράφι υπήρχε και ο εξοπλισμός, συνεπώς τέσσερις ζημιές.

Σας είχαμε πει εγκαίρως ότι τρεις είναι οι λέξεις στις οποίες πρέπει να απαντήσετε στους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα: τι, πότε και πόσο. Τι θα αποζημιωθεί, πότε και πόσο. Όσο πιο απλά τόσο το καλύτερο.

Σήμερα μπορείτε να πείτε ως Κυβέρνηση το συνολικό ποσό αποζημίωσης για κάθε είδος φυτικής παραγωγής, αλλά και στη ζωική παραγωγή; Παράδειγμα, στο βαμβάκι δώσατε προκαταβολή 140 ευρώ. Ποιο θα είναι το συνολικό ποσό και πότε; Στο καλαμπόκι; Στην ντομάτα; Σήμερα οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας περιμένουν από την Κυβέρνηση τη σαφέστατη τοποθέτηση για το ακριβές χρονοδιάγραμμα αφ’ ενός των αποζημιώσεων σε κάθε είδος της φυτικής παραγωγής αλλά και ζωικής, αλλά και το συνολικό ποσό της αποζημίωσης.
Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Μπούρας): Και εγώ σας ευχαριστώ.
Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο για την πρωτολογία σας.

ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΤΑΜΕΝΙΤΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε συνάδελφε, ούτε λίγο ούτε πολύ ουσιαστικά υπονοείτε, μας κατηγορείτε ότι δεν έχουμε κάνει τίποτα για τους παραγωγούς, τους συμπολίτες μας. Και εσείς δεν ξεφεύγετε από τον πειρασμό να κινδυνολογήσετε, όπως έχουν προσπαθήσει πάρα πολλοί συνάδελφοί σας κατά καιρούς με διάφορες αφορμές. Μόνο να σας θυμίσω ότι κανείς –μα, κανείς!- δεν επαληθεύτηκε. Και αυτό γιατί οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια έχουν αποδείξει ότι δεν φείδονται βοήθειας και ενίσχυσης των κλάδων που πλήττονται από οποιαδήποτε αιτία.
Ειδικότερα για τον πρωτογενή τομέα δεν χρειάζεται –πιστεύω- να αναφέρω πάλι τα ποσά και τις παρεμβάσεις στις οποίες έχουμε προβεί για να ανταπεξέλθει ο κλάδος σε κρίσεις, όπως η πανδημία ή η ενεργειακή κρίση. Άλλωστε, είμαι σίγουρος ότι οι παραγωγοί το γνωρίζουν από πρώτο χέρι. Δεν φείδονται οι κυβερνήσεις μας και δεν κρύβονται. Από την πρώτη στιγμή και μέχρι σήμερα κυβερνητικά κλιμάκια και υπηρεσιακά κλιμάκια βρέθηκαν στο πεδίο πάρα πολλές φορές. Μίλησαν με παραγωγούς και φορείς, άκουσαν, συζήτησαν, συντόνισαν και σχεδίασαν και κυρίως υλοποίησαν και υλοποιούν.
Ας βάλουμε, λοιπόν, τα πράγματα σε μία σειρά. Τα φαινόμενα «Daniel» και «Elias» έλαβαν χώρα τον Σεπτέμβριο του 2023 και όπως προκύπτει από τα στοιχεία του αρμοδίου Υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, για ζημιές φυτικής παραγωγής έγιναν τετρακόσιες τέσσερις αναγγελίες και υποβλήθηκαν τριάντα χιλιάδες ενενήντα οκτώ δηλώσεις ζημιάς για ένα εκατομμύριο εκατόν δεκαέξι χιλιάδες εξακόσια ενενήντα δύο στρέμματα, οι οποίες αφορούν σε διάφορες καλλιέργειες, βαμβάκι, αραβόσιτο, κηπευτικά, δενδρώδεις. Αντίστοιχα, για ζημιές ζωικού κεφαλαίου έχουν υποβληθεί συνολικά σε όλες τις περιφερειακές ενότητες δύο χιλιάδες εξακόσιες ογδόντα δηλώσεις ζημιάς που αφορούν ογδόντα τρεις χιλιάδες διακόσια είκοσι δύο αιγοπρόβατα, επτά χιλιάδες εννιακόσια οκτώ βοοειδή, εκατόν εννιά χιλιάδες οκτακόσια πενήντα τέσσερα μελισσοσμήνη, εξήντα έξι μόνοπλα, διακόσια εβδομήντα επτά κουνέλια, είκοσι μία χιλιάδες εννιακόσιους είκοσι χοίρους, εκατόν εβδομήντα μία χιλιάδες εννιακόσια είκοσι πτηνά.
Αν θέλετε προφανώς την ανάλυση ανά νομό για δηλωθείσες εκτάσεις και δηλωθέν ζωικό κεφάλαιο μπορούμε να σας διαθέσουμε τα στοιχεία του ΕΛΓΑ.
Οι γενικές εκτιμήσεις έχουν ολοκληρωθεί. Για την ταχύτερη ολοκλήρωσή τους και την επίσπευση των διαδικασιών στην πληρωμή το υποκατάστημα ενισχύθηκε με 87 εποχικούς γεωτεχνικούς, οπότε ο συνολικός αριθμός γεωτεχνικών του συγκεκριμένου καταστήματος ανήλθε στα 130 άτομα.
Για τα εδάφη για τα οποία υπάρχει ομοιογένεια ζημιών εφαρμόστηκαν οι συνολικές εκτιμήσεις κατά είδος καλλιέργειας και γεωγραφική ζώνη που επλήγη, σύμφωνα με το άρθρο 18 του Κανονισμού Φυτικής Παραγωγής. Ο ΕΛΓΑ έλαβε όλες τις απαραίτητες δορυφορικές εικόνες, τις οποίες αξιοποιεί σε συνδυασμό με το αρχείο ΟΣΔΕ του 2023.
Εφαρμόσαμε μέσω του ΕΛΓΑ ad hoc πρόγραμμα οικονομικών ενισχύσεων 260 εκατομμύρια ευρώ που βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό και για έναρξη καταβολής αποζημιώσεων όσο πιο άμεσα ήταν δυνατόν. Τα χρήματα αυτά έχουν περιέλθει στον ΕΛΓΑ, και τα 260 εκατομμύρια. Ήδη ως τώρα πάνω από 150 εκατομμύρια έχουν πιστωθεί στους λογαριασμούς αγροτών και κτηνοτρόφων. Και λέω «ήδη» γιατί το σύστημα για την υποβολή δηλώσεων ζημιάς κατόπιν αιτημάτων των παραγωγών για παρατάσεις έκλεισε 20-10-2023 και στις 8-11-2023 χορηγήθηκε προκαταβολή για ζωικό κεφάλαιο συνολικού ύψους 16,2 εκατομμύρια ευρώ. Στις 17-11-2023, 21-12-2023 και στις 14-2-2024 χορηγήθηκε προκαταβολή για τη φυτική παραγωγή συνολικού ύψους 138 εκατομμύρια για διάφορες καλλιέργειες, και αροτραίες αλλά και μόνιμες, όπως σταφύλια, αμύγδαλα, ακτινίδια κτλ. Δηλαδή σε δεκαπέντε μέρες από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής δήλωσης χορηγήθηκε προκαταβολή ζωικού κεφαλαίου και σε λιγότερο από τριάντα ημέρες προκαταβολή φυτικής παραγωγής και αναμένονται, αν χρειαστεί, και νέες προπληρωμές προκαταβολών εκεί που έχει γίνει κάποια αστοχία ή εκεί που δεν έχει προπληρωθεί. Μέχρι την Παρασκευή υπάρχει τηλεφωνικός κατάλογος στο οποίο ο παραγωγός μπορεί να απευθυνθεί.
Στη συνέχεια, βάσει των εκτιμήσεων του ΕΛΓΑ θα ακολουθήσει η ολοκλήρωση των αποζημιώσεων που έχουμε πει ότι θα είναι μέχρι 30-6-2024. Οι τιμές αποζημίωσης θα είναι όσο πιο κοντά επιτρέπουν η εθνική και η ενωσιακή νομοθεσία στις τιμές διάθεσης των προϊόντων στην αγορά.
Αλήθεια, επιμένετε ότι καθυστερήσαμε όταν μάλιστα είχαμε να διαχειριστούμε τέτοια πρωτόγνωρη κατάσταση, ζημιές τέτοιας έντασης και έκτασης; Μπορείτε να σκεφτείτε κάποιο προηγούμενο γρήγορων αντανακλαστικών επί δικών σας ημερών; Ο χρόνος καταβολής των αποζημιώσεων έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο σε ταχύτητα, το δε ύψος των αποζημιώσεων είναι το μεγαλύτερο που έχει δοθεί ως τώρα και πολύ μεγαλύτερο των τιμών βάσης που προβλέπει ο Κανονισμός του ΕΛΓΑ και τονίζω ότι πρόκειται για χρήματα που εξασφάλισε η Κυβέρνηση από τον κρατικό προϋπολογισμό εκτός προϋπολογισμού του ΕΛΓΑ και δεσμευόμαστε ότι, εφόσον απαιτηθεί, θα εξασφαλιστεί και επιπλέον χρηματοδότηση ώστε όλοι οι παραγωγοί να λάβουν ως το τέλος το 100% της αξίας των αποζημιώσεων που δικαιούνται, χωρίς καμία περικοπή ή μείωση.
Τώρα τα περί οριζόντιας περικοπής κατά 35% που αναφέρετε και στην ερώτησή σας προφανώς είναι μυθεύματα στον βωμό της ανυπόστατης προπαγάνδας. Το τελικό ποσό θα προκύψει όταν ολοκληρωθεί η συγγραφή και καταχώρηση των οριστικών πορισμάτων. Είναι τεχνικά αδύνατον να υπολογιστεί νωρίτερα.
Τα υπόλοιπα στη δευτερολογία μου.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Μπούρας): Είπατε αρκετά όμως στην πρωτολογία, σχεδόν διπλασιάσατε τον χρόνο.
Κύριε Κόκκαλη, έχετε τον λόγο για τη δευτερολογία σας.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, δεν πιστεύουμε και δεν θεωρούμε ότι κινδυνολογούμε. Η πιο τρανή απόδειξη είναι το γεγονός ότι οι εκπρόσωποι των αγροτών των παρακάρλιων στη Θεσσαλία εξέφρασαν δυσφορία σε όλες τις πλευρές, ακόμα και στους εκπροσώπους αυτών, για το γεγονός ότι προχθές δεν συζητήθηκε το θέμα της Θεσσαλίας. Δεν νομίζω ότι κινδυνολογούμε όταν μεταφέρουμε την πραγματικότητα. Και η πραγματικότητα έχει να κάνει με το γεγονός ότι δεν γνωρίζουν ποιο είναι το τελικό ποσό αποζημίωσης σε κάθε καλλιέργεια στη φυτική παραγωγή αλλά και στη ζωική.
Είπατε πριν «έως 30-6-2024» -το κρατώ- όσον αφορά τον χρόνο. Όσον αφορά όμως το συνολικό ποσό, εάν κατάλαβα καλά, είπατε «όσο πιο κοντά στην τιμή διάθεσης του προϊόντος». Προσέξτε, η τιμή διάθεσης του προϊόντος, για παράδειγμα στο βαμβάκι, είναι πολύ χαμηλά φέτος, 53 – 54 λεπτά. Νομίζω αυτό θα αδικεί τους παραγωγούς βάμβακος, το να ληφθεί δηλαδή υπόψη η τιμή διάθεσης του προϊόντος την τελευταία χρονιά.
Το αίτημα των παραγωγών να μάθουν ποιο είναι το συνολικό ποσό αποζημίωσης είναι κινδυνολογία; Το αίτημα των παραγωγών κάποιοι εκ των οποίων δεν αποζημιώθηκαν για κάποια προϊόντα, όπως είναι τα αμύγδαλα, είναι κινδυνολογία; Το αίτημα των παρακάρλιων; Κύριε Υπουργέ, είπατε για πορίσματα. Το είπα και προχθές στην Ολομέλεια, για να καταβληθεί αποζημίωση πρέπει να υπάρχουν πορίσματα. Για να υπάρχουν πορίσματα πρέπει να πάνε οι υπάλληλοι να κάνουν αυτοψία. Όταν τα νερά ακόμα είναι στα 180.000 στρέμματα πώς θα πάνε; Άρα αυτή η αποζημίωση και η εκτίμηση μεταφέρεται στο απώτερο μέλλον.
Νομίζω ότι μεταφέρουμε επακριβώς την πραγματικότητα, χωρίς να κινδυνολογούμε και χωρίς να λαϊκίζουμε, διότι οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι περιμένουν απάντηση σε τρεις λέξεις: τι θα αποζημιωθεί -διαφυγόν κέρδος, ζώα, διαφυγόν κέρδος στα ζώα;- πότε, -είπατε 30-6-2024- και πόσο θα είναι το συνολικό ποσό αποζημίωσης και στο βαμβάκι και στην ντομάτα και στο καλαμπόκι και στη ζωική παραγωγή, αλλά και στον εξοπλισμό. Διότι οι ζημιές οι οποίες έχουν γίνει είναι πολλαπλές. Μη στεκόμαστε μόνο στην φυτική παραγωγή, στην απώλεια της σοδειάς για φέτος.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Μπούρας): Και εγώ σας ευχαριστώ.
Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο για τη δευτερολογία σας.

Featured Image

ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΤΑΜΕΝΙΤΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Αγαπητέ συνάδελφε, για τα παρακάρλια σάς ανέφερα πώς γίνεται με τους χάρτες η συγκεκριμένη διαδικασία που ακολουθεί ο ΕΛΓΑ. Όχι μόνο στην παρακάρλια περιοχή, αλλά παντού στην Ελλάδα έχει μεθοδολογία.

Συνεχίζω την απάντηση στην ερώτησή σας και συνεχίζω με την αποζημίωση της ζωικής παραγωγής. Οι αποζημιώσεις που ξεκίνησαν να χορηγούνται από τον ΕΛΓΑ αφορούν μόνο την απώλεια ζωικού κεφαλαίου. Αυτό που αναφέρετε ως πρόθεση της Κυβέρνησης -και απαντώ στην ερώτησή σας- για την κατάσταση του ζωικού κεφαλαίου και των σταβλικών εγκαταστάσεων, δεν είναι απλή πρόθεση, είναι δέσμευση η οποία υλοποιείται άμεσα. Σε λίγες μέρες θα έχουμε από το Υπουργείο την ανακοίνωση για το Υπομέτρο 5.2 του ΠΑΑ προϋπολογισμού 45 εκατομμυρίων, που θα διατεθούν για δωρεάν αντικατάσταση ζωικού κεφαλαίου και την κατασκευή νέων σύγχρονων εγκαταστάσεων με ενίσχυση 100% επί των τιμολογίων αγοράς. Και όπως σας είπα, θα ενεργοποιηθεί άμεσα.

Μέτρα ελήφθησαν και για την μελισσοκομία προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του Μελισσοκομικού Προγράμματος ύψους 61 εκατομμυρίων ευρώ για το 2023-2027.
Αντίστοιχα, για την αλιεία χορηγήσαμε κρατική ενίσχυση ήσσονος σημασίας 2,6 εκατομμύρια ευρώ, εκδώσαμε προγράμματα απόσυρσης, κατανείμαμε πλεονάζουσα αλιευτική ικανότητα για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες.

Επίσης φροντίσαμε και γι’ αυτούς τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους που δεν είχαν υποχρέωση να ασφαλίζουν τις εκμεταλλεύσεις τους στον ΕΛΓΑ -πτηνά, χοίροι, αρωματικά φυτά- να αποζημιωθούν μέσω του Γεωργικού Αποθεματικού του 2023 που ανέρχεται στα 15,8 εκατομμύρια ευρώ. Εκδόθηκε σχετική υπουργική απόφαση με αριθμό 192587 τον Ιανουάριο του 2024 και αποζημιώθηκαν μέχρι 31-1-2024.

Με τον νόμο 4797/2021 που έφερε η Νέα Δημοκρατία θεσπίστηκε το πλαίσιο για να μπορούν να αποζημιωθούν το πάγιο και έγγειο κεφάλαιο, ο εξοπλισμός και τα αποθηκευμένα προϊόντα μέσω κρατικής αρωγής. Ήδη έχει χορηγηθεί πρώτη αρωγή περίπου 40 εκατομμύρια ευρώ σε 18.000 αιτήσεις και μάλιστα το ύψος επιχορήγησης από 2.000 και 4.000, που ήταν αρχικά, αυξήθηκε στις 5.000 – 10.000, όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Εξασφαλίσαμε, μετά από συνεχείς παρεμβάσεις του Υπουργείου μας, ποσό 43 εκατομμύρια ευρώ από το Γεωργικό Αποθεματικό του 2024, που θα διανεμηθεί άμεσα για την αντιστάθμιση των οικονομικών απωλειών των γεωργών που έχουν πληγεί. Οι πληρωμές αυτές αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι 31-5-2024.
Και συνεχίζω. Ένα νέο Μέτρο του ΠΑΑ θα καλύψει την απώλεια εισοδήματος για όσο καιρό απαιτηθεί στις παρακάρλιες περιοχές -σας απαντώ δηλαδή- όπου πράγματι 180.000 στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων είναι καλυμμένα με νερό.

Αξίζει, τέλος, να αναφερθεί ότι οι αποζημιώσεις είναι ακατάσχετες, οι κτηνοτρόφοι απαλλάσσονται από τα τέλη εισφοράς γάλακτος και κρέατος. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ για εύλογο χρονικό διάστημα θα αναστείλει τους ελέγχους στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Στο μέτρο του σχεδίου βελτίωσης, θα καλυφθούν στο σύνολο οι επιλέξιμες αιτήσεις Θεσσαλίας, με υπερδιπλασιασμό του προϋπολογισμού. Προκηρύσσεται ειδικά για τις πληγείσες περιοχές το πρόγραμμα μείωσης των νιτρικών στη γεωργία με 100 εκατομμύρια για δύο έτη διάρκεια. Θα υπάρχει επταετής ρύθμιση οφειλών για το αγροτικό ρεύμα και διετής αναστολή είσπραξης οφειλών και στη συνέχεια, πενταετής ρύθμιση των οφειλών άτοκα. Η κάλυψη των τόκων θα γίνει από το κράτος.

Πολύ σύντομα θα έχει η Κυβέρνηση στα χέρια της την πρόταση της ολλανδικής εταιρείας για την αποκατάσταση στις πλημμυρισμένες περιοχές. Πάνω σε αυτό θα στηριχθούν τα έργα και οι παρεμβάσεις ώστε η περιοχή να μην επανέλθει απλώς στην πρότερη κατάσταση, αλλά να θωρακιστεί απέναντι σε μελλοντικά φαινόμενα.

Όπως αντιλαμβάνεστε λοιπόν, οι παραγωγοί που τόσο ανελέητα ζημιώθηκαν από την ίδια τη φύση που υπηρετούν δεν έμειναν και δεν θα μείνουν χωρίς αποζημίωση. Αντίθετα, έλαβαν τις πρώτες αποζημιώσεις σε χρόνο ρεκόρ και τα τελικά ποσά θα είναι τα μεγαλύτερα που έχουν δοθεί έως τώρα. Αλλά ο δικός μας στόχος και η δική μας δουλειά δεν τελειώνουν εκεί.

Εσείς μπορείτε να εξαντλείτε τα ζητούμενα σας στην άμεση χρηματική ενίσχυση, αλλά εμείς έχουμε ένα όραμα, να αντιστρέψουμε την κατάσταση και την καταστροφή να την κάνουμε ευκαιρία για ανασυγκρότηση της αγροτικής παραγωγής.
Για την Κυβέρνηση, η αναγέννηση της Θεσσαλίας αποτελεί ένα πάρα πολύ μεγάλο στοίχημα που είμαστε τελικά αποφασισμένοι να το κερδίσουμε.
Σας ευχαριστώ.

Featured Image