Χαλαρώνει τα κριτήρια πρόσληψης εργατών γης από τρίτες χώρες η Γαλλία, όμως η Ελλάδα αντί να κάνει βήματα μπρος, μάλλον κάνει προς τα πίσω, ωθώντας τους αγρότες σε μείωση της παραγωγής.

“Σύμφωνα με πληροφορίες μας η γαλλική κυβέρνηση συμπεριέλαβε τη γεωργία στον κατάλογο των τομέων με «ελλιπές προσωπικό» ώστε να διευκολύνει την πρόσληψη μη Ευρωπαίων που εργάζονται ήδη παράτυπα στη Γαλλία, στο πλαίσιο των προσπαθειών για την κάλυψη του εργασιακού κενού.

Η FNSEA, το μεγαλύτερο αγροτικό συνδικάτο της Γαλλίας, υποστηρίζει εδώ και καιρό την ένταξη της γεωργίας στους τομείς που παρουσιάζουν έλλειψη εργασίας για την κάλυψη ορισμένων από τις 70.000 κενές θέσεις εργασίας στη Γαλλία κάθε χρόνο, ιδίως κατά τη διάρκεια της συγκομιδής φρούτων και λαχανικών

Το διάταγμα δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Γαλλίας το Σάββατο (2 Μαρτίου).

Συγκεκριμένα, οι παράτυποι μετανάστες που υποβάλλουν αίτηση για την άδεια θα πρέπει πλέον να αποδεικνύουν ότι βρίσκονται στη Γαλλία επί τρία χρόνια (αντί για 10 που ίσχυε προηγουμένως) και να προσκομίζουν 12 μισθοδοτικές καταστάσεις (αντί για 24). Μόλις ληφθεί, η άδεια εργασίας εκδίδεται για ανανεώσιμη περίοδο ενός έτους”, αναφέρει ο Γ. Πολυχρονάκης.

«Ζητείται άμεσα η επίλυση του προβλήματος με τους αλλοδαπούς εργάτες γης καθότι οι μέχρι σήμερα νομοθετικές ρυθμίσεις είναι αναποτελεσματικές και ο κίνδυνος μη καλλιέργειας μεγάλων εκτάσεων γης σε όλη την χώρα είναι υπαρκτός, «Προτείνεται, κατά το πρότυπο του ψηφισθέντος Γαλλικού Διατάγματος, να επιτραπεί στους μετανάστες χωρίς χαρτιά που ήδη ζουν και εργάζονται (παράνομα) να αποκτήσουν κατόπιν αιτήσεώς τους ειδική άδεια παραμονής (χωρίς δικαίωμα μετάβασης σε άλλη Χώρα της Ε.Ε. και σε άλλο τομέα και να γίνουν νόμιμοι εργαζόμενοι – εάν εργάζονται σε ορισμένους τομείς που αντιμετωπίζουν έλλειψη εργατικού δυναμικού, όπως ως εργάτες γης για συγκομιδή προϊόντων, παράλληλα με την υφιστάμενη νομοθεσία για μετακλητούς εργάτες από διάφορες τρίτες χώρες» .

Featured Image

Αυτή η πρόταση επηρεάζει πραγματικά μόνο άτομα που βρίσκονται ήδη στη χώρα – είτε εργάζονται παράνομα είτε έχουν υποβάλει αίτηση ασύλου.

Η πλειοψηφία των αλλοδαπών ζουν από τους καρπούς της εργασίας τους και προσπαθούν να ενσωματωθούν

Το υφιστάμενο πλαίσιο είναι μια μορφή παραλογισμού του συστήματος έχοντας κάποιους αλλοδαπούς σε αδράνεια και άλλους στην παρανομία, και η κατ εξαίρεση κάθε φορά ρύθμιση για δυνατότητα χορήγησης άδειας για περιορισμένο χρονικό διάστημα είναι μεν προς την σωστή κατεύθυνση πλην όμως δεν τους δίδει την βεβαιότητα για παραμονή τους στην χώρα με συνέπεια την φυγή τους προς άλλες χώρες της Ε.Ε. με ελαστικότερους όρους χορήγησης κάρτας εργασίας και παραμονής ως η Ιταλία

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες του Agronewsbomb, το ακανθώδες θέμα των εργατών γης δεν έχει επιλυθεί καθόλου και είμαστε στο ίδιο επίπεδο με πέρσι και τα προηγούμενα έτη, κάτι που αποδεικνύει την αναποτελεσματικότητα θεσμών και διαφόρων εμπλεκομένων. Όπως καταγγέλλουν αγρότες και επιχειρηματίες του χώρου, υπάρχει τέτοια έλλειψη εργατών γης που οι αγρότες αναγκάζονται να μην παράγουν.

Newsroom Agronewsbomb