Σχετικά με την παραπάνω Ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Θ. Καράογλου, για τα θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σας πληροφορούμε τα εξής:

Στον ν.4056/2012 «Ρυθμίσεις για την κτηνοτροφία και τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και άλλες διατάξεις» (Α΄52), όπως ισχύει, ορίζεται η υποχρέωση τήρησης ελαχίστων αποστάσεων ανάμεσα σε κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και χώρους ή δραστηριότητες που χρήζουν προστασίας. Οι ελάχιστες αποστάσεις ορίζονται στο άρθρο 5 και στους πίνακες 1 και 2 του Παραρτήματος του άρθρου 20 του προαναφερόμενου ν.4056/2012 (Α΄52). Μεταξύ των χώρων ή δραστηριοτήτων που χρήζουν προστασίας σύμφωνα με τον πίνακα 1 του ανωτέρω Παραρτήματος, περιλαμβάνονται τα στρατόπεδα και η σχετική ελάχιστη απόσταση κυμαίνεται από 400 έως 800 μέτρα, ανάλογα με τη δυναμικότητα της κτηνοτροφικής εγκατάστασης.

Στην περίπτωση κατά την οποία ένας χώρος ή μία δραστηριότητα που χρήζει προστασίας σταματήσει να υφίσταται, κατά τη διαδικασία αδειοδότησης της κτηνοτροφικής εγκατάστασης δεν λαμβάνεται υπόψη η ελάχιστη απόσταση από τον χώρο ή τη δραστηριότητα αυτή. Κατά συνέπεια, εάν σε μία περιοχή σταματήσει πλέον να υφίσταται ένα στρατόπεδο, δεν είναι αναγκαία η τήρηση της ελάχιστης απόστασης.

Ωστόσο, και σε κάθε περίπτωση, υπάγεται στην αρμοδιότητα του συνερωτώμενου Υπουργείου Εθνικής Άμυνας ο χαρακτηρισμός ως ανενεργών των στρατοπέδων από τα οποία «έχουν μεταφερθεί οι στρατιωτικές μονάδες που λειτουργούσαν και οι εγκαταστάσεις είναι άδειες» (όπως αναφέρεται στην ανωτέρω Ερώτηση της Βουλής των Ελλήνων) και η βεβαίωση της οριστικής διακοπής λειτουργίας τους. Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της οικείας Περιφερειακής Ενότητας, ως αρμόδια αρχή για την αδειοδότηση των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, μπορεί να απευθύνει σχετικό ερώτημα στις κατά τόπους αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, κάθε φορά που πρόκειται να αδειοδοτηθεί κτηνοτροφική εγκατάσταση πλησίον χώρων στρατοπέδων.

Featured Image

Δείτε όλη την απάντηση

[pdf-embedder url=”https://agronewsbomb.gr/wp-content/uploads/2024/08/ktinotrofia.pdf”]

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image