Αν και είναι γενικά γνωστό ότι η ελιά μπορεί να προσαρμοστεί εύκολα σε υψηλές θερμοκρασίες, τα δεδομένα δείχνουν ότι η απόδοση της ελιάς είναι χαμηλότερη σε θερμοκρασίες εκτός του εύρους ανοχής της. Η φωτοσύνθεση μειώνεται και η βλαστική ανάπτυξη σταματά όταν οι μέγιστες θερμοκρασίες υπερβαίνουν τους 35°C και τους 40°C.

Τέτοιες θερμοκρασίες ήταν συνηθισμένες στην Ιταλία, ιδιαίτερα στο Νότο, για μερικές εβδομάδες, καθιστώντας το πρόβλημα του στρες υψηλής θερμοκρασίας άσχετο με την παραγωγικότητα της ελιάς.

Λόγω της κλιματικής αλλαγής, οι θερμοκρασίες άνω των 40°C έχουν γίνει πιο συχνές για ακόμη μεγαλύτερες περιόδους, με τα κύματα καύσωνα πιο συχνά σε διάρκεια και ένταση.

Αυτή η κλιματική αστάθεια επηρεάζει αρνητικά τις φυσιολογικές διεργασίες της ελιάς και, κατά συνέπεια, την απόδοση, προκαλώντας αβιοτικό στρες.

Η θερμοκρασία είναι ένας από τους σημαντικότερους περιβαλλοντικούς παράγοντες για την επιβίωση των φυτών. Κάθε φυτό έχει τη βέλτιστη θερμοκρασία για ανάπτυξη και ανάπτυξη.

Η μέγιστη θερμοκρασία που μπορεί να αντέξει η ελιά
Είναι λοιπόν απαραίτητο να διερευνηθούν οι επιπτώσεις των υψηλών θερμοκρασιών που πιθανότατα θα παρατηρηθούν στο μέλλον λόγω των παγκόσμιων κλιματικών αλλαγών στα φύλλα της ελιάς.

Για το σκοπό αυτό, Τούρκοι ερευνητές δοκίμασαν την ανεκτικότητα των υψηλών θερμοκρασιών σε νεαρούς βλαστούς ελιάς, που προέρχονται από ενήλικα φυτά.

Τα φύλλα υποβλήθηκαν σε κατεργασίες υψηλής θερμοκρασίας σε λουτρό νερού στους 40, 45, 50, 55, 60 και 65°C με σταδιακές αυξήσεις κάθε 3 ώρες.

Featured Image

Στη συνέχεια, τα φύλλα αναλύθηκαν για την παρουσία αλλοιώσεων της κυτταρικής μεμβράνης, υπεροξείδωσης λιπιδίων, απώλεια σάρωσης, σχετική περιεκτικότητα σε νερό των φύλλων και περιεκτικότητα σε χλωροφύλλη.

Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι η βλάβη της μεμβράνης και η υπεροξείδωση των λιπιδίων αυξήθηκαν σημαντικά ξεκινώντας από τους 50°C, ενώ η σχετική περιεκτικότητα σε νερό και χλωροφύλλη μειώθηκε.

Μπορούμε λοιπόν να συμπεράνουμε ότι το στρες υψηλής θερμοκρασίας επηρεάζει την ανάπτυξη και την ανάπτυξη της ελιάς, προκαλώντας μόνιμη βλάβη σε ορισμένες δομές, καταστρέφοντας τις κυτταρικές μεμβράνες, μειώνοντας την περιεκτικότητα σε νερό και αναστέλλοντας τη φωτοσύνθεση, ιδιαίτερα όταν η θερμοκρασία υπερβαίνει τους 50°C.

Βιβλιογραφία
Cansev, Asuman. “Φυσιολογικές επιδράσεις επεξεργασιών υψηλής θερμοκρασίας σε φύλλα ελιάς cv. Gemlik.” Plant Archives 12.1 (2012): 521-525.

από το RT

Πηγή: teatronaturale.it

Featured Image

1 ΣΧΟΛΙΟ

τα σχόλια είναι κλειδωμένα.