Το κλάδεμα είναι μια ευκαιρία για έλεγχο μεμονωμένων φυτών.
Στην πραγματικότητα, σας επιτρέπει να αναγνωρίσετε και να αφαιρέσετε ξερά κλαδιά ή κλαδιά με την παρουσία στοών εντόμων ή παθογόνων παραγόντων, όπως μύκητες που ανήκουν στα Botryospheriaceae ή άλλα όπως το Phoma. Στο τέλος αυτών των επεμβάσεων είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθεί φυτοϋγειονομική παρέμβαση για την απολύμανση των κομμένων πληγών, για την παρεμπόδιση της διείσδυσης μυκητιακών παθογόνων, όπως το μάτι του παγωνιού, η λέπρα.
Για τη δράση αυτή βασιζόμαστε συνήθως σε προϊόντα χαλκού , τα οποία έχουν προληπτική δράση και έχουν ευρύ φάσμα δράσης στα μυκητιακά παράσιτα και έχουν δράση περιορισμού στο βακτήριο της ψώρας της ελιάς, Pseudomonans savastanoi. Αυτό το βακτήριο μπορεί να επιβιώσει στην επιφάνεια των φύλλων και να φτάσει σε υψηλό πληθυσμό την άνοιξη και, εάν η βλάστηση παραμείνει υγρή για μεγάλο χρονικό διάστημα, τα ελαιόδεντρα έχουν ήδη προδιάθεση για μόλυνση.
Ο χαλκός δρα στο εξωτερικό της βλάστησης και εμποδίζει το παθογόνο, μυκητιακό ή βακτηριακό, να διεισδύσει στους φυτικούς ιστούς, αποτελώντας ένα χημικό φράγμα, που σχηματίζεται από ιόντα χαλκού. Αυτό το χημικό φράγμα εξαρτάται από την ποσότητα των ιόντων που είναι διαθέσιμα στο προϊόν, την ταχύτητα απελευθέρωσής τους, την αντίσταση στην αποικοδόμηση στο περιβάλλον και στην έκπλυση, επομένως, κάθε άλας χαλκού έχει τα δικά του χαρακτηριστικά, τα οποία του επιτρέπουν να διαφοροποιείται.
Είναι επίσης σημαντικό να λαμβάνεται υπόψη η λεπτότητα των σωματιδίων: όσο μικρότερη είναι, τόσο μεγαλύτερη είναι η ικανότητα κάλυψης των επιφανειών των φύλλων ή του ξύλου, βελτιώνοντας έτσι τη μυκητοκτόνο δράση και την αντοχή στην έκπλυση. Οι μικρές διαστάσεις επιτρέπουν στο σωματίδιο του χαλκού άλατος να παραμένει σε στενή επαφή με τους φυτικούς ιστούς, αυξάνοντας την αποτελεσματικότητά τους.
Βρίσκουμε λοιπόν προϊόντα χαλκού που προσφέρουν γρήγορα αποτελέσματα, αλλά τείνουν να εξαντλούν τη δραστηριότητά τους όταν φτάνουν έντονες βροχοπτώσεις, άλλες φόρμουλες που είναι λιγότερο έτοιμες, αλλά πιο επίμονες με την πάροδο του χρόνου.
Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι, στην αρχή της σεζόν, το κλάδεμα πραγματοποιείται με ακόμη και σημαντικές κλιματικές διακυμάνσεις, οι οποίες εναλλάσσονται με γρήγορες υψηλές και πτώσεις σε θερμοκρασίες, άφθονες ή απουσίες βροχοπτώσεων, με αποτέλεσμα τα φυτά να κουράζονται φυσιολογικά και να ανταποκρίνονται λιγότερο στα εξωτερικά παθογόνα. ιδιαίτερα μύκητες. Επομένως είναι απαραίτητα προϊόντα που δρουν γρήγορα, όπως το υδροξείδιο του χαλκού , με υψηλή περιεκτικότητα σε μέταλλο χαλκού, το οποίο προχωρά γρήγορα και κατανέμεται καλά στη βλάστηση, ειδικά εάν παρουσία έντονης υγρασίας περιβάλλοντος, έχει περιορισμένη χημική ουσία και όταν εκτίθεται στο φως.
Στη συνέχεια έχουμε τριβασικό θειικό χαλκό που έχει μεγάλο μέγεθος σωματιδίων, το οποίο δίνει στο προϊόν καλή καλυπτική ισχύ και υψηλή διαλυτότητα στο νερό. Η τάση του προς την οξύτητα οδηγεί σε άμεση αποτελεσματικότητα δράσης.
Η αντιμυκητιασική φαρμακοποιία καθιστά επίσης διαθέσιμο το Dodina στους ελαιοπαραγωγούς, ένα κυτταροτροπικό προϊόν, κατάλληλο για χρήση σε υγρή βλάστηση, απορροφάται γρήγορα και ως εκ τούτου ξεφεύγει εύκολα από την καταπραϋντική δράση της βροχής. Η δραστηριότητα του Dodina είναι κατάλληλη για τον έλεγχο των μυκητιακών παρασίτων από τις πρώτες στιγμές της βλαστικής ανάπτυξης μέχρι την προάνθηση ή, στη συνέχεια, την περίοδο του φθινοπώρου.
Έχουμε ακόμα φωσφορικό κάλιο, το οποίο έχει διπλό αποτέλεσμα: η άμεση τοξική δράση κατά των μυκητιακών παθογόνων συνδυάζει μια διεγερτική δράση για το φυτό στην ενεργοποίηση ουσιών αντοχής. Το φωσφορικό κάλιο είναι συστηματικό, απορροφάται γρήγορα από τους φυτικούς ιστούς και μεταφέρεται σε νεαρά αναπτυσσόμενα όργανα, επομένως, προστατεύει τη νέα βλάστηση και δεν ξεπλένεται από τη βροχή. Τα ιόντα φωσφόρου που υπάρχουν μεταφέρονται στα φυτά αλλά δεν εμπλέκονται στο μεταβολισμό του φωσφόρου, επομένως δεν έχουν γονιμοποιητική δράση.
Στην προληπτική άμυνα κατά των παθογόνων μυκήτων είναι δυνατή η χρήση προϊόντων με βάση την τεβουκοναζόλη , μια τριαζόλη, σε συνδυασμό με τριφλοξυστροβίνη, μια στροβιλουρίνη, που θα χρησιμοποιηθούν από τη βλαστική ανάπτυξη έως την προ-άνθηση. ή pyraclostrobin, μια άλλη στροβιλουρίνη, που θα χρησιμοποιηθεί από την εμφάνιση των ταξιανθιών μέχρι να φτάσουμε στις τελικές διαστάσεις του drupe.
Δύο προϊόντα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη βιολογική γεωργία , ακόμη και αν πρέπει να ληφθεί υπόψη η περιορισμένη αποτελεσματικότητά τους, είναι το διττανθρακικό κάλιο και το διττανθρακικό νάτριο , πρέπει να εφαρμόζονται σε διάλυμα στη βλάστηση και να δίνεται η μυκητοκτόνος δράση τους επειδή αυξάνουν το pH της επιφάνειας των φύλλων, καθιστώντας το βασικό, δημιουργώντας έτσι ένα αφιλόξενο περιβάλλον για μύκητες που για να αναπτυχθούν απαιτούν περιβάλλον υποόξινο. Το όξινο ανθρακικό κάλιο και το νάτριο είναι παρόμοια, αλλά ρυθμίζονται διαφορετικά: το πρώτο θεωρείται μυκητοκτόνο και μπορεί να αγοραστεί εάν έχετε άδεια φυτοϋγειονομικής περίθαλψης. Το διττανθρακικό νάτριο θεωρείται βασική ουσία και τονωτικό, το οποίο μπορεί να αποκτηθεί χωρίς φυτοϋγειονομική άδεια.
Του Έντσο Γκαμπίν, Διευθυντή της Διαπεριφερειακής Ένωσης Ελαιοπαραγωγών AIPO