Ο κ. Γιώργος Ουζουνίδης από το Ζερβοχώρι Ημαθίας είναι από τους πρωτοπόρους καλλιεργητές στην Ελλάδα και όπως μας λέει στράφηκε εκεί ως εναλλακτική σε γνωστές καλλιέργειες, που πλέον δεν αποφέρουν κέρδη.

Την εποχή της φτώχειας και της ανέχειας στον αγροτικό τομέα, οι παραγωγοί αναζητούν εναλλακτικές καλλιέργειας, με βασικό γνώμονα τις τιμές παραγωγού, αλλά και τα χαμηλά κόστη. Βλέπουμε πάρα πολλούς αγρότες να ξεπατώνουν ροδάκινα και να αναζητούν κάτι νέο, μη κοστοβόρο, για να βγάλουν μεροκάματο και να παραμείνουν στη γη καθώς το κράτος δεν βοηθά, αντιθέτως αποθαρρύνει μάλιστα από το να ασχοληθούν με την πρωτογενή παραγωγή.

Η περίπτωση του Γιώργου Ουζουνίδη από το Ζερβοχώρι

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα “ψαγμένου” αγρότη, ο οποίος αναζήτησε την τύχη του σε άλλα προϊόντα, πέραν των ροδάκινων και των νεκταρινιών που παράγει κατά κόρον ο τόπος του, η Ημαθία, είναι ο Γιώργος Ουζουνίδης, από το Ζερβοχώρι, ο οποίος είναι κατ’ επάγγελμα γεωργός με προϊόντα όπως νεκταρίνια, ροδάκινα, αλλά και δαμάσκηνα.

Εδώ και μια δεκαετία και παραπάνω, βλέποντας ότι η κατάσταση με τα ροδάκινα δυσκολεύει, αναζήτησε εναλλακτικές. Τότε λοιπόν βρήκε άκρες, έφερε και φύτεψε το δέντρο Feijoa, ένα καρποφόρο δέντρο, που καλλιεργείται ως επί το πλείστον στη Νέα Ζηλανδία, που είναι και η πιο μεγάλη παραγωγός χώρα του κόσμου.

Featured Image

Σήμερα ο κ. Ουζουνίδης έχει φτιάξει ένα κτήμα 2,5 στρεμμάτων καλλιεργώντας Feijoa και όπως μας λέει “είμαι απόλυτα ικανοποιημένος για την επιλογή μου αυτή, καθώς πρόκειται για ένα φυτό-δέντρο το οποίο δεν χρειάζεται ούτε λιπάσματα, ούτε φάρμακα για να αναπτυχθεί και να έχει παραγωγή, ούτε κάποιο εξειδικευμένο σύστημα καλλιέργειας”.

“Τα Feijoa δεν θέλουν πολλά έξοδα εγκατάστασης, καθώς δεν χρειάζονται ούτε παλμέτα, ούτε σύρμα, αλλά ούτε και κολώνες. Μοναδικό κόστος είναι το δενδρύλλιο ουσιαστικά. Μας ζητάνε πληροφορίες από όλη την Ελλάδα για το δέντρο. Εμείς εδώ δεν έχουμε και ιδιαίτερα έξοδα για νερό. Το δεντράκι αυτό που βγάζει το Feijoa χρειάζεται δυο ποτίσματα το χρόνο, μαζεύεται με το χέρι αφού αφεθεί να πέσει από το δέντρο μόνο του. Εποχή συγκομιδής είναι από αρχές Οκτωβρίου έως τώρα. Είναι ανθεκτικό στην ξηρασία και δεν χρειάζεται φάρμακα και λιπάσματα. Έχει ανοσία σε ασθένειες τόσο το φρούτο, ο καρπός, όσο και το φυτό, ενώ είναι αειθαλές. Μετά από 13 χρόνια το κάνω μόνο ένα κλάδεμα και αφαιρώ τα λαίμαργα. Από τον τρίτο χρόνο δίνει καρπούς και από τον πέμπτο ανάλογα και την φροντίδα μπαίνει σε φουλ παραγωγή. Αποδόσεις έχει έως και πάνω από 1 τόνο το στρέμμα, η δε τιμή που το διαθέτω ως φρούτο είναι στα 5 ευρώ το κιλό. Το Feijoa sellowiana είναι ένα είδος ανθοφόρου φυτού στην οικογένεια μυρτιάς, Myrtaceae. Είναι εγγενές στα υψίπεδα της νότιας Βραζιλίας, της ανατολικής Παραγουάης, της Ουρουγουάης, της βόρειας Αργεντινής και της Κολομβίας. Καλλιεργείται ευρέως ως διακοσμητικό δέντρο και για τον καρπό του. Η διάρκεια ζωής τους είναι στα 70 χρόνια. Έχει υπέροχη γεύση και ήδη το ζητάει ο κόσμος. Η γεύση του είναι φράουλα, μπανάνα, ανανά και μοιάζει με το ακτινίδιο αλλά είναι πιο σκληρό. Είναι πλούσιο σε ιώδιο κάτι που βοηθά τον θυρεοειδή αδένα. Ως δέντρο αγαπάει το νερό, αντέχει την ξηρασία και έως μείον 18 βαθμούς, ανθίζει τέλη Απρίλη αρχές Μάη και άρα αποφεύγει τον παγετό”.

“Το μαθαίνει ο κόσμος”

Ήδη όπως μας λέει καταλήγοντας ο κ. Ουζουνίδης το έχει μάθει το φρούτο ο κόσμος και το ζητάει σε όλη την Ελλάδα, ενώ η Ιαπωνία σε πολύ μεγάλο βαθμό το ζητά για φρούτο και για κρέμες, κ.λπ.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image