Ο Θανάσης Λάκκος από την Αίγινα καλλιεργεί 2.500 δέντρα στο νησί, ενώ διατηρεί και το δικό του εργαστήριο παρασκευής προϊόντων φιστικιού με έμφαση στις αλοιφές.

Ο κ. Λάκκος έχει όπως μας λέει και καλλιεργεί ακόμα και σήμερα δέντρα κελυφωτού φιστικιού 100ετίας από τον παππού του, τα οποία είναι γιγάντια και παράγουν ακόμα κι ένα σακί φιστίκια, όταν τα πιο νεαρά δέντρα δεν παράγουν πάνω από 3-4 κιλά καρπό κι αυτά κάθε δεύτερη χρονιά.

“Συνολικά καλλιεργούμε 75 – 80 στρέμματα με φιστικιές περίπου, με κάποια εξ αυτών να τα έχουμε από τον παππού μου. Πρόκειται για γιγάντια δέντρα με διάμετρο κορμού ακόμα και στα 120 εκατοστά, τα οποία έχουν και καλές παραγωγές. Βέβαια τα περισσότερα δέντρα μας είναι πιο νεαρής ηλικίας. Φέτος η παραγωγή ήταν πολύ μειωμένη καθώς αντί να μαζέψουμε 12-15 τόνους που μαζεύουμε την καλή χρονιά ή 3-4 τόνους την “κακή” χρονιά, είχαμε μόλις 130 κιλά, οπότε αναγκαζόμαστε να παίρνουμε προϊόν και από άλλους παραγωγούς, για να εξυπηρετήσουμε τις ανάγκες για προϊόν, αλλά και τις ανάγκες για τα υποπροϊόντα που βγάζουμε στο εργαστήριό μας στο νησί”, αναφέρει ο κ. Λάκκος, σημειώνοντας ότι “φέτος η περιοχή της Σουβάλας είχε κάποια παραγωγή στο νησί, αλλά γενικά υπήρξε μεγάλη μείωση. Τα δέντρα μπορεί να είχαν καρπό, αλλά ήταν κούφια τα φιστίκια”.

Featured Image

Κάνει “θραύση” η σοκολάτα Ντουμπάι σε πραλίνα από ντόπιο κελυφωτό φιστίκι

Ο κ. Λάκκος παρασκευάζει ποιοτικά προϊόντα από τα ντόπια του φιστίκια με έμφαση στα αλείμματα. Έχει, όπως μας λέει: “φιστικοβούτυρο από 100% κελυφωτό φιστίκι, πραλίνα φιστικιού με 40% φιστίκι, πραλίνα με 30% φιστικοβούτυρο και 30% ολόκληρα φιστίκια, σοκολάτα υγείας με φιστικοβούτυρο και φιστίκι, σοκολάτα υγείας με φιστίκι, πραλίνα με ολόκληρα φιστίκια, σοκολάτα υγείας με ολόκληρα φιστίκια. Επίσης βγάλαμε και πραλίνα ψημένο κανταΐφι Ντουμπαι, η οποία πωλείται το μικρό βαζάκι 200 γραμμαρίων στο εμπόριο προς 8,5 – 10 στη λιανική τα 200 γραμμάρια. Εμείς δεν βάζουμε συντηρητικά στις συνταγές μας, τις οποίες και δοκιμάζουμε για μακρό χρονικό διάστημα. Η πραλίνα Ντουμπάι πάει εξαιρετικά καλά ειδικά εδώ στο νησί και μας την ζητάνε πολύ καθώς είναι νέα τάση…”.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image