Ο Θωμάς Μόσχος, κτηνοτρόφος από τη Δυτική Μακεδονία μίλησε στo OPEN για το τεράστιο ζήτημα με την πανώλη των αιγοπροβάτων, εκφράζοντας την αγανάκτηση που υπάρχει στον κτηνοτροφικό και αγροτικό κόσμο για τις ευθύνες της πολιτείας.
Μάλιστα όταν ο κτηνοτρόφος ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους εάν θέλει να κάνει μια ερώτηση στον αρμόδιο υπουργό, Κώστα Τσιάρα, σχετικά με το θέμα τόνισε, «Γιατί δεν δέχεται ο υπουργός να συνομιλήσει μαζί μας;» με τους δημοσιογράφους της εκπομπής να απαντούν ότι ο υπουργός θα είναι «σε άλλο χρόνο».
Η πανώλη των αιγοπροβάτων εξελίσσεται σε μεγάλο πρόβλημα όχι μόνο για την κτηνοτροφία, αλλά συνολικά για τη χώρα, καθώς με βάση τα τελευταία στοιχεία, έχουν καταγραφεί συνολικά 48 κρούσματα και έχουν θανατωθεί πάνω από 20.ο00 ζώα.
«Να τον ρωτήσετε τον κύριο υπουργό γιατί περιμένει να τελειώσει η επιδημία και στη συνέχεια θα δει τι αποζημιώσεις θα δώσει εφόσον μπορεί να κάνει κάθε μέρα καταμέτρηση σε κάθε κοπάδι που θανατώνει, λόγω της ανεπάρκειας της κυβέρνησης να μας προφυλάξει από ασθένειες και νόσους, και να αποζημιώνει τους ανθρώπους», συμπλήρωσε στη συνέχεια ο Θωμάς Μόσχος:
«Στην Δυτική Μακεδονία δεν έχουμε κανένα κρούσμα ούτε πανώλης ούτε ευλογίας. Το θέμα είναι ότι σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό κανονισμό, κάθε χώρα είναι υπεύθυνη να διαφυλάσσει τα σύνορά της για τον έλεγχο και πρόληψη νοσημάτων ζωονόσων και επιδημιών και η χώρα μας αυτή τη στιγμή είναι ανίκανη να μας διαφυλάξει από ασθένειες και επιδημίες των ζώων» τόνισε.
«Από την πρώτη μέρα ο υπουργός έπρεπε να συγκαλέσει επιτροπή και συμμετέχουμε όλοι ασχολούμαστε με αυτό τον κλάδο. Το κράτος είναι ανίκανο και δεν έχει αγροτική πολιτική γιατί τόσο καιρό φωνάζουμε ότι έχουμε υποστελεχωμένες υποδομές και δεν μας ακούει κανένας» ενώ αρκετά φορτισμένος ανέφερε ακόμα:
«Μας έχει εξοργίσει. Σας το λέω από τώρα για να το πείτε και στον υπουργό ότι το μέλλον της κτηνοτροφίας δεν προμηνύεται καλό και θα είναι αυτός ο υπουργός που θα βάλει την υπογραφή του στην καταστροφή της κτηνοτροφίας.
Όπως την προηγούμενη φορά που μας είπε ότι δεν καταλαβαίνουμε από τα επιστημονικά δεδομένα, λες και είμαστε όλοι αγράμματοι τσοπάνηδες που ζούμε στις σπηλιές στο βουνό».
Πηγή: koutipandoras.gr