Η κυβέρνηση στοχοποιεί για μια ακόμα φορά το ελαιόλαδο, αδιαφορώντας για τους χιλιάδες ελαιοπαραγωγούς που είναι σε δεινή θέση λόγω ξηρασίας.

Για το νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας, τον πληθωρισμό, τις μειώσεις των τιμών στα σούπερ μάρκετ και τις βιομηχανικές επενδύσεις μίλησε ο Τάκης Θεοδωρικάκος.

Κατά την παρουσία του στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ, Σήμερα, ο υπουργός Ανάπτυξης αναφέρθηκε στο νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας, το οποίο παρουσίασε μαζί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Οραματιζόμαστε και θέλουμε να κάνουμε πράξη τον παραγωγικό μετασχηματισμό της οικονομίας. Να παράγουμε καλύτερα και περισσότερα, μέσα από την καινοτομία, η οποία θέλουμε να μπολιάσει κυρίως την ελληνική βιομηχανία, ώστε να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο.

Χωρίς να αφήσουμε πίσω κάποια οικονομική δραστηριότητα, που είναι ουσιαστική και προσοδοφόρα, ιδιαίτερα για ορισμένες περιοχές. Ο τουρισμός είναι η αιχμή του δόρατος της ελληνικής οικονομίας. Θέλουμε να τον έχουμε ψηλά, και ποσοτικά και ποιοτικά, αλλά αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι να ενισχύσει τη βιομηχανία της», είπε αρχικά, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στο έλλειμα του εμπορικού ισοζυγίου:

«Αν αυτό το έλλειμμα πέσει και άρα οι εισαγωγές δεν κυριαρχούν έναντι των εξαγωγών, τότε θα μπορούμε να μειώσουμε περισσότερο τους φόρους και άρα να αυξηθούν τα εισοδήματα και η ποιότητα ζωής των πολιτών».

«Αν δεν είχαμε το λάδι, ο πληθωρισμός θα βρισκόταν στο 1%»

Επιπλέον, ο υπουργός τοποθετήθηκε και για τον πληθωρισμό, σημειώνοντας ότι θα είχε πέσει περισσότερο, αν δεν υπήρχαν οι αυξήσεις στο λάδι.

Featured Image

«Πέρσι τέτοιο καιρό ο πληθωρισμός στα τρόφιμα ήταν 10,4%, ενώ αυτήν τη στιγμή βρίσκεται στο 3% και αν δεν είχαμε το λάδι 60% πάνω από πέρσι, θα βρισκόταν στο 1%», δήλωσε ο κ. Θεοδωρικάκος.

«Μειώθηκαν οι τιμές σε κάποιες προϊόντα, αυξήθηκαν σε άλλα λόγω ζήτησης»

Αναφορικά με τις τιμές των προϊόντων, κυρίως στα σούπερ μάρκετ, ο υπουργός Ανάπτυξης ξεκαθάρισε ότι υπήρξαν και μειώσεις, αλλά και αυξήσεις λόγω ζήτησης, ενώ έθεσε κι ένα τρίπτυχο που αφορά όλους τους πολίτες.

«Προφανώς το καλοκαίρι υπήρξαν προϊόντα που μειώθηκαν οι τιμές, υπήρξαν όμως και προϊόντα που αυξήθηκαν οι τιμές γιατί αυξήθηκε η ζήτηση, όπως είναι για παράδειγμα τα ψάρια. Έχουμε ένα τρίπτυχο που παλεύουμε.

Πρώτον, ζητάμε από τους επιχειρηματίες υπευθυνότητα και είναι καλό αυτό που κάνουν με τα 120 προϊόντα. Δεύτερον, η πολιτεία ναι κάνει ελέγχους και τέλος οι πολίτες πρέπει να αγοράζουμε από εκεί που μας συμφέρει» σημείωσε ο κ. Θεοδωρικάκος.

Αναφορικά με τις βιομηχανικές επενδύσεις, ο υπουργός είπε τα εξής: «Ρίχνουμε 3 δισεκατομμύρια ευρώ μέσα στην επόμενη τριετία κυρίως σε βιομηχανικές επενδύσεις σε ολόκληρη την Ελλάδα, με μεγαλύτερο ενδιαφέρον σε όσες υπερβαίνουν τα 10 εκατομμύρια ευρώ και στις παραμεθόριες περιοχές».

Newsroom Agronewsbomb με πληροφορίες από iefimerida.gr

Featured Image