Το επόμενο δεκαήμερο είναι καθοριστικής σημασίας για την ολοκλήρωση των αιτήσεων ΟΣΔΕ 2024.

Από σήμερα Σάββατο 5 Οκτωβρίου ξεκινά η διαδικασία διόρθωσης των αιτήσεων που έχουν ήδη οριστικοποιηθεί, ώστε να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι και διορθώσεις μέσα στις επόμενες ημέρες. Το χρονικό περιθώριο για τις ενέργειες αυτές είναι μέχρι τις 15 Οκτωβρίου.

Μεταβιβάσεις δικαιωμάτων

Μέχρι τα μεσάνυχτα της Κυριακής 20 Οκτωβρίου, οι παραγωγοί έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν ηλεκτρονικά αιτήσεις για τη μεταβίβαση δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης μέσω της πλατφόρμας του ΟΠΕΚΕΠΕ. Οι πληρωμές των μεταβιβάσεων αναμένεται να πραγματοποιηθούν μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, παράλληλα με την καταβολή του υπόλοιπου 30% της βασικής ενίσχυσης.

Νέα οικολογικά σχήματα

Μια νέα δράση ενσωματώθηκε από τις 30 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο των Οικολογικών Σχημάτων, με τίτλο «Ετήσια ενίσχυση για την εφαρμογή της κομποστοποίησης στον αγρό». Αυτή η δράση απευθύνεται σε όλες τις επιλέξιμες καλλιέργειες, όπως κηπευτικά, αμπέλια, δενδρώδεις καλλιέργειες, και προσφέρει οικονομική ενίσχυση έως και 8 ευρώ ανά στρέμμα, όπως αποκάλυψε εδώ και αρκετές ημέρες πρώτο το Agronewsbomb.

Ολοκλήρωση εκκρεμοτήτων προηγούμενων ετών

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες του Agronewsbomb, μέχρι το τέλος του 2024 έχει τεθεί ως στόχος η τακτοποίηση όλων των εκκρεμοτήτων της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου, κυρίως των υποθέσεων από το 2015 έως το 2019, ενώ ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι αιτήσεις του 2014. Αυτό σημαίνει ότι οι παραγωγοί που περιμένουν πληρωμές για παλαιότερες χρονιές, αναμένεται να δουν οριστική λύση μέχρι το τέλος του έτους.

Featured Image

Πληρωμές βασικής ενίσχυσης

Ένα από τα κεντρικά ζητήματα και για λόγους πολιτικούς και κοινωνικούς, είναι η πληρωμή της προκαταβολής του 70% της βασικής ενίσχυσης για το έτος 2024. Η καταβολή αυτής της ενίσχυσης αναμένεται να γίνει προς τα τέλη Οκτωβρίου ή το αργότερο το Νοέμβριο. Ως προς τούτου ο γενικός γραμματέας του ΥπΑΑΤ κ. Γιώργος Στρατάκος, προανήγγειλε πληρωμή μέχρι τα τέλη Οκτώβρη. Παράλληλα, η ολοκλήρωση της πληρωμής του υπόλοιπου ποσού θα πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Αποσφαλμάτωση αιτήσεων

Από την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου τα μεσάνυχτα έληξε η προθεσμία υποβολής των παραδεκτών αιτήσεων χωρίς ποινές. Από σήμερα Σάββατο 5 Οκτωβρίου, οι αιτήσεις που θα υποβληθούν θα θεωρούνται απαράδεκτες, με εξαίρεση μόνο περιπτώσεις ανωτέρας βίας. Σημειώνεται ότι έως την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου, είχαν ολοκληρωθεί μέσω της πλατφόρμας gov.gr περίπου 640.000 αιτήσεις.

Εκκαθάριση ΕΑΕ 2023

Πριν τη λήξη της διορθωτικής περιόδου για τις αιτήσεις του 2024, ο ΟΠΕΚΕΠΕ προγραμματίζει την εκκαθάριση των πληρωμών για την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (ΕΑΕ) του 2023 μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, δίνοντας προτεραιότητα στην πληρωμή των παραγωγών για το προηγούμενο έτος.

Όλα αυτά βέβαια που αναφέραμε είναι ενδεχομένως υπό αίρεση, μετά τις σοβαρές εξελίξεις που είχαμε με το λάθος του ΟΠΕΚΕΠΕ, που ζητά πίσω χρήματα από τους παραγωγούς, για το έτος 2022. Οπότε γεννάται μεγάλο ερώτημα αν οι αρμόδιες υπηρεσίες θα καταφέρουν να το φέρουν σε πέρας.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image