Η Τουρκία θα σταματήσει τις εισαγωγές σιταριού από τις 21 Ιουνίου έως τουλάχιστον τις 15 Οκτωβρίου για να προστατεύσει τους αγρότες από τις διακυμάνσεις των τιμών, να εξασφαλίσει την εγχώρια προμήθεια πρώτων υλών και να δημιουργήσει μια ευνοϊκή αγορά για τους παραγωγούς, ανέφερε το υπουργείο Γεωργίας.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σιταριού των ΗΠΑ και της Ευρώπης υποχώρησαν απότομα στις ειδήσεις, και οι δύο υποχώρησαν περίπου 2% με τους εμπόρους να φοβούνται ότι οι Ρώσοι εξαγωγείς θα πληγούν σκληρά από την κίνηση, αναγκάζοντας τις προμήθειες που προορίζονται για την Τουρκία να πωλούνται φθηνά σε άλλες αγορές.
Η Τουρκία είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος εισαγωγέας σιταριού στον κόσμο, αγοράζοντας κυρίως από τη Ρωσία.
Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Γεωργίας της Τουρκίας είπε ότι θα σταματήσει τις εισαγωγές σιταριού τουλάχιστον έως τις 15 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα μέτρα εξωτερικού εμπορίου που συνέστησε το υπουργείο Εμπορίου για την προστασία των παραγωγών, και πρόσθεσε ότι θα ληφθούν και άλλα μέτρα.
Τα μέτρα θα εφαρμοστούν για να «αποτρέψουμε τους παραγωγούς μας από το να επηρεαστούν από τις μειώσεις των τιμών λόγω της πυκνότητας προσφοράς κατά την περίοδο της συγκομιδής, να καλύψουν την προσφορά πρώτων υλών που απαιτείται για τις εξαγωγές μας από την εγχώρια παραγωγή και να διασφαλίσουν τη σταθερότητα της αγοράς υπέρ των παραγωγών». είπε.
Οι Ευρωπαίοι έμποροι σιτηρών φοβήθηκαν ότι η απαγόρευση των εισαγωγών θα επικρατούσε τη στιγμή που η νέα σοδειά της Ρωσίας αυτό το καλοκαίρι επρόκειτο να εισέλθει στις παγκόσμιες αγορές.
«Η Ρωσία είναι πιθανό να είναι ο κύριος χαμένος σε αυτό», δήλωσε ένας Γερμανός έμπορος σιτηρών. «Η Ρωσία προμηθεύει κάπου μεταξύ 60-75% των εισαγωγών σιταριού της Τουρκίας και αυτή η απαγόρευση μοιάζει να τίθεται σε ισχύ τη στιγμή που η νέα σοδειά της Ρωσίας πρέπει να διατεθεί στην αγορά».
«Εάν το ρωσικό σιτάρι δεν μπορεί να πωληθεί στην Τουρκία, θα πρέπει να προσφερθεί αλλού σε χαμηλές τιμές, κάτι που θα μπορούσε να σημαίνει ότι άλλοι εισαγωγείς στη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ασία θα επωφεληθούν».
Αλλά αυτό θα μπορούσε επίσης να μειώσει τη ζήτηση των εισαγωγέων για ευρωπαϊκό και αμερικανικό σιτάρι, είπαν οι έμποροι.
Την Πέμπτη, το υπουργείο είπε ότι το τουρκικό συμβούλιο σιτηρών (TMO) είχε καθορίσει τις τιμές αγοράς σιτηρών για το 2024 για το σκληρό σιτάρι, το αλεσμένο σιτάρι και το κριθάρι.
Η διακοπή των εισαγωγών θα μπορούσε να παραταθεί πέρα από τις 15 Οκτωβρίου ανάλογα με τις «συνθήκες της αγοράς εκείνη την ημερομηνία», πρόσθεσε το υπουργείο.
Το τουρκικό υπουργείο είπε επίσης ότι οι εξαγωγές αλευριού από εγχώρια παραγόμενο σιτάρι, που απαγορεύτηκε από τον Σεπτέμβριο του 2018, θα επιτραπούν και οι εξαγωγές κριθαριού, φρεζαρίσματος και σκληρού σίτου μπορούν πλέον να γίνονται χρησιμοποιώντας άδεια εξαγωγής TMO με «ελεγχόμενο» τρόπο.
Η Τουρκία αναμένεται να εισάγει 12 εκατομμύρια μετρικούς τόνους σιτηρών την περίοδο 2024/25, συμπεριλαμβανομένων 8,5 εκατομμυρίων τόνων σιταριού, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Σιτηρών.