Το πρόβλημα της ζιζανιοκτονίας χωρίς φυτοφάρμακα, αλλά και χωρίς εργατικά χέρια έρχεται να λύσει το νέο προϊόν που ετοιμάζει η νεοφυής επιχείρηση Terra Robotics με έδρα τη Θεσσαλονίκη, που ίδρυσαν ο Φαρσαλινός Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Πέτρος Κατσιλέρος με τον επίσης Ηλεκτρολόγο Μηχανικό Κωνσταντίνο Κανδύλα και τον Γεωπόνο Ιωάννη Μπακατσή.
Η ζιζανιοκτονία είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες το οποίο γίνεται ολοένα και εντονότερο λόγω της έλλειψης και του κόστους εργατικών χεριών. Επίσης, τα ζιζάνια χρόνο με τον χρόνο αναπτύσσουν μηχανισμούς άμυνας απέναντι στις χημικές ουσίες που ψεκάζονται με αποτέλεσμα πολλά να μην εξαλείφονται, το οποίο σημαίνει ότι παρότι οι αγρότες κάνουν εκτεταμένη χρήση ζιζανιοκτόνων αυτά συνεχίζουν να υπάρχουν στο χωράφι.
Επιπλέον η γενικότερη τάση σε παγκόσμιο επίπεδο είναι η αναζήτηση βιώσιμων πρακτικών και λύσεων για οικολογικές-βιολογικές καλλιέργειες μέσω της ελαχιστοποίησης της χρήσης των ζιζανιοκτόνων με αντίστοιχες καινοτόμες πρακτικές.
Η Terra Robotics πολύ σύντομα θα έχει στα χέρια της ένα γεωργικό εργαλείο το οποίο τοποθετείται ως παρελκόμενο σε τρακτερ και το οποίο μέσω Τεχνητής Νοημοσύνης ανιχνεύει τα ζιζάνια και τα εξολοθρεύει με τη χρήση ακτίνων laser. Τα ζιζάνια εντοπίζονται και εξολοθρεύονται όταν ακόμη βρίσκονται σε πολύ μικρή ηλικία οπότε ελαχιστοποιείται η επίδρασή τους στην καλλιέργεια και στο χωράφι. Αυτό επιτυγχάνεται μάλιστα με πάρα πολύ μεγάλη ακρίβεια και χωρίς να επηρεάζεται η καλλιέργεια ή το χώμα – σε αντίθεση με άλλες μηχανικές τεχνικές αυτοματοποιημένης ζιζανιοκτονίας. Σημειώνεται τέλος ότι πρόκειται για ένα αρκετά ελαφρύ εργαλείο το οποίο προκαλεί μηδαμινή συμπίεση στο έδαφος.
Το εργαλείο μπορεί να τοποθετηθεί και σε αυτόνομες ρομποτικές πλατφόρμες πέρα από τρακτέρ. Η εταιρεία Terra Robotics έχει κατασκευάσει η ίδια ένα υπερσύγχρονο ηλεκτροκίνητο και αυτόνομο ρομποτικό όχημα, το οποίο είναι ικανό να πλοηγείται στο χωράφι και να εκτελεί τη ζιζανιοκτονία αυτόνομα. Η εφαρμογή του μηχανήματος μπορεί να γίνει σε πάρα πολλές καλλιέργειες από κηπευτικά και αρωματικά φυτά μέχρι βαμβάκι και σιτάρι στα πρώτα στάδια της ανάπτυξής τους.
Η εταιρεία πολύ πρόσφατα άντλησε κεφάλαια από τα funds Genesis Ventures και Zeno Capital καθώς και από Angel Investors μέλη του HeBAN (Hellenic Business Angels Network), προκειμένου να μετουσιώσει το εργαλείο σε εμπορικό προϊόν. Το ενδιαφέρον για την τεχνολογία της είναι πολύ μεγάλο καθώς ήδη δέχεται κρούσεις από γεωργούς και επιχειρηματίες τόσο από την Ελλάδα όσο και από χώρες του εξωτερικού.
Πηγή: ifarsala.gr