Σύμφωνα με όσα είπε στη βουλή πριν από λίγες ημέρες, ο ΥφΑΑΤ Διονύσης Σταμενίτης, στα τέλη του μήνα, θα συζητηθεί ξανά σε επίπεδο ΕΕ, το ζήτημα των αποζημιώσεων για την ακαρπία ελιάς πέρσι και τον περονόσπορο στο αμπέλι.

Για τις ζημιές αυτές θυμίζουμε ο ΕΛΓΑ έχει αποφανθεί – σε αντίθεση με άλλες ζημιές π.χ. στα πυρηνόκαρπα που επίσης ήταν εκτός κανονισμού, ότι δεν προβλέπεται αποζημίωση.

Φορείς των παραγωγών πάντως ζητούν 200 ευρώ το στρέμμα ως αποζημίωση.

Δείτε το σχετικό απόσπασμα από τη συζήτηση στη βουλή: 

ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΤΑΜΕΝΙΤΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε. Κύριε συνάδελφε, σας θυμίζω απλώς ότι το «γαϊτανάκι» του 70%, 20% και 10% ξεκίνησε το 2016. Μέχρι το 2015 στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας του Αντώνη Σαμαρά πληρώναμε το 100% της ασφαλιζόμενης αξίας σε μία δόση εντός του χρόνου και ο νόμος ήταν δεδομένος από το 2010.

Featured Image

Όσον αφορά στα De minimis, σας υπενθυμίζω πάλι ότι στην κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά της Νέας Δημοκρατίας 2012-2015 δίναμε και τότε De minimis, επομένως θα πρέπει να φρεσκάρετε λίγο τη μνήμη σας για να είστε πιο ακριβής.

Προχωρώ στο θέμα του περονόσπορου στο αμπέλι και της ακαρπίας της ελιάς. Γνωρίζετε πολύ καλά το τι ισχύει, άρα και ποιο είναι το πλαίσιο των κινήσεών μας. Υπενθυμίζουμε, λοιπόν, ότι δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ ζημιές δευτερεύουσες ή ζημιές που οφείλονται σε μη ασφαλιστικά καλυπτόμενα αίτια. Ως εκ τούτου, η ακαρπία που παρατηρήθηκε σε ελαιοκαλλιέργειες και οι φυτοπαθολογικές προσβολές, όπως ο περονόσπορος που παρατηρήθηκε στις αμπελοκαλλιέργειες, δεν καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ.

Ωστόσο τις εν λόγω καλλιέργειες και την εξέλιξή τους παρακολουθούν οι υπηρεσίες μας ώστε να αποτυπώσουν την πλήρη εικόνα και να συλλέξουν στοιχεία. Βάσει, λοιπόν, αυτών διερευνώνται όλα τα πιθανά εργαλεία ενίσχυσης των παραγωγών εντός εθνικής και ενωσιακής νομοθεσίας. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι με πρωτοβουλία του Έλληνα Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης συγκροτήθηκε συμβούλιο των ομολόγων Υπουργών των εννέα χωρών του ευρωπαϊκού νότου με πρωτεύοντα θέματα συζήτησης τον περονόσπορο στο αμπέλι και την ακαρπία στην ελιά, ατζέντα με την οποία θα επαναληφθεί η συνάντηση στο τέλος Μαρτίου.

Αν αδιαφορούσαμε για το πρόβλημα ή αν ακόμα χειρότερα είχαμε αποφασίσει να μην πράξουμε τίποτα, δεν θα το επικοινωνούσαμε, δεν θα το εξωτερικεύαμε. Αξιοποιούμε, λοιπόν, κάθε μέσο, κάθε συμμαχία, κάθε συνεργασία προκειμένου να βρούμε τη βέλτιστη δυνατή λύση για την αντιμετώπισή του. Μήπως δεν το πράξαμε στο παρελθόν αυτό; Δεν σταθήκαμε αρωγοί σε κάθε δύσκολη συγκυρία συνολικότερα των παραγωγών και ειδικότερα των καλλιεργητών αμπελιού και ελιάς; Κατά τη διακυβέρνησή μας χορηγήσαμε κρατικές ενισχύσεις για τον αμπελουργικό τομέα της τάξεως των 34,5 εκατομμυρίων ευρώ από τα οποία 11,5 εκατομμύρια ευρώ χορηγήθηκαν στην Κορινθία, καθώς και κρατικές ενισχύσεις de minimis και πόρους του ΠΑΑ για τον ελαιοκομικό τομέα ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ. Πλέον των 5 εκατομμυρίων ευρώ αυτών κατευθύνθηκαν στην Κορινθία. Όσο για τα μέτρα του ΠΑΑ, όποτε και όπου χρειάζεται εκδίδονται αποφάσεις παράτασης υλοποίησής τους, αλλά πάντοτε στη βάση τεκμηριωμένων αιτημάτων και πραγματικών αναγκών που την καθιστούν απαραίτητη και εντός του χρονικού πλαισίου που ορίζει η τρέχουσα προγραμματική περίοδος.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image