Η μάστιγα των μικρών μηρυκαστικών συνεχίζει να επεκτείνεται στη Ρουμανία και οι κανόνες για το ενδοκοινοτικό εμπόριο και τις εξαγωγές αιγοπροβάτων πρέπει να συμμορφώνονται με ορισμένες πρόσθετες υποχρεώσεις σχετικά με τις δοκιμές σε ζώα.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα από την Εθνική Αρχή Κτηνιατρικής και Ασφάλειας Τροφίμων (ANSVSA), στις 19 Αυγούστου 2024, υπάρχουν 60 κρούσματα πανώλης μικρών μηρυκαστικών (PMR) στη Ρουμανία, εκ των οποίων 8 βρίσκονται σε εμπορικές εκμεταλλεύσεις, 14 σε εμπορικές εκμεταλλεύσεις τύπου Α, 37 σε μη επαγγελματικές εκμεταλλεύσεις και μία εστία σε αχυρώνα.

Ο συνολικός αριθμός των αιγοπροβάτων που προσβλήθηκαν από την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών ανέρχεται σε 232.927 ζώα που υπάρχουν στην Εθνική Βάση Δεδομένων του Συστήματος Αναγνώρισης και Καταγραφής Ζώων (BND-SNIIA), ως εξής:

– στην κομητεία Tulcea υπάρχουν 49 κρούσματα σε 10 τοποθεσίες, εκ των οποίων: 7 εμπορικές εκμεταλλεύσεις, 14 εμπορικές εκμεταλλεύσεις τύπου Α και 28 μη επαγγελματικές εκμεταλλεύσεις με συνολικά 212.973 ζώα.

– στην κομητεία Constanța υπάρχουν 9 κρούσματα σε 6 τοποθεσίες, σε μη επαγγελματικές εκμεταλλεύσεις με συνολικά 6.865 ζώα.

– στην κομητεία Timiş, μια μεμονωμένη εστία σε εμπορική φάρμα με συνολικά 12.500 ζώα·

Featured Image

– στον νομό Ιαλομίτας, μια μοναδική εστία σε αχυρώνα με συνολικά 589 ζώα.

«Σχετικά με τους κτηνιατρικούς υγειονομικούς όρους εμπορίου (ενδοκοινοτική κυκλοφορία και εξαγωγή) ζώντων αιγοπροβάτων, ενημερώνουμε τους οικονομικούς φορείς που ασκούν ή σκοπεύουν να ασκήσουν ενδοκοινοτικό εμπόριο ή εξαγωγικές δραστηριότητες με μικρά μηρυκαστικά που, κατά την εξέλιξη του το PMR στη Ρουμανία, θα πρέπει να συμμορφωθούν, εκτός από τους κανόνες κτηνιατρικής πιστοποίησης υγείας και τις υποχρεώσεις πρόσθετων δοκιμών», αναφέρει η ANSVSA σε δήλωση που εστάλη στη σύνταξη της AgroTV τη Δευτέρα.

Παράλληλα, η υγειονομική-κτηνιατρική αρχή συνεχίζει τις προσπάθειές της για επαναδιαπραγμάτευση των κτηνιατρικών υγειονομικών όρων, τόσο με τις υπάρχουσες χώρες προορισμού όσο και με νέες, διαβεβαιώνουν οι εκπρόσωποι του ιδρύματος.

«Ταυτόχρονα, η ANSVSA ζητά από τους οικονομικούς φορείς στη Ρουμανία που εμπλέκονται στο εμπόριο μηρυκαστικών να δώσουν τη μέγιστη προσοχή στις οδηγίες που στέλνει η ANSVSA μέσω της κομητείας DSVSA, προκειμένου να προστατεύσουν τα κοπάδια μικρών μηρυκαστικών από αυτή την ασθένεια. Οποιαδήποτε υποψία ασθένειας θα πρέπει να ειδοποιείται το συντομότερο δυνατό στην κομητεία DSVSA», αναφέρεται στην αναφερόμενη ανακοίνωση.

Η πανώλη των μικρών μηρυκαστικών είναι μια σοβαρή ιογενής ασθένεια που δεν προσβάλλει τον άνθρωπο αλλά προσβάλλει μικρά μηρυκαστικά όπως τα πρόβατα και τα κατσίκια. Η θνησιμότητα σε μολυσμένα ζώα μπορεί να φτάσει το 70%.

Πηγή: agro-tv.ro

Featured Image