Single Estate ελαιώνας, συνεργασία με Χάρβαρντ, Γέιλ.

«Καλύτερος ελαιοπαραγωγός στην Ευρώπη», το 2023, στην πιο δύσκολη χρονιά της ευρωμεσογειακής και ελληνικής ελαιοκομίας αναδείχθηκε ο Έλληνας ελαιοπαραγωγός Γιώργος Σακελλαρόπουλος από την Λακωνία.

Single Estate ελαιώνας σε συγκεκριμένο terroir, αναγεννητική βιολογική ελαιοκαλλιέργεια, παραγωγή βιο – λειτουργικών τρόφιμα (Bio-FunctionalFoods), ελαιοπροϊόντα που ανήκουν στην κατηγορία των Neutraceuticals κι άλλες καινοτομίες καθώς και ερευνητικά έργα –συνεργασίες με κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου (Χάρβαρντ, Γέιλ) συνθέτουν το μυστικό της επιτυχίας του.

Με το βλέμμα στραμμένο στο 2024 ,ο κ Σακελλαρόπουλος με τα 800 και πλέον διεθνή βραβεία λαδιού και ελιάς στο ενεργητικό του και την ετήσια συμβολή του στην παγκόσμια κατάταξη της Ελλάδας, μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για την μεγάλη αυτή διάκριση που πιστώνεται η χώρα μας και ολόκληρη η ελληνική ελαιοκομία, αποκαλύπτοντας καίρια μυστικά του.

«Οι λόγοι και τα κριτήρια προφανώς είναι πολλά» και το ερώτημα τι συνέβαλε περισσότερο σε αυτή την διάκριση, «δεν μπορεί να απαντηθεί μονοσήμαντα» λέει. «Θα ξεχώριζα τη δημιουργική έμπνευση, τη γνώση, τη συνέπεια αλλά και τον ξεκάθαρο προσανατολισμό που έχουν οι βιολογικοί ελαιώνες Σακελλαρόπουλου στην πολύ υψηλή ποιότητα στα παραγόμενα ελαιοπροϊόντα τους, μαζί με το θετικό αποτύπωμα που αφήνουν μέσω της Ελαιοκομίας και της βιολογικής ελαιοκαλλιέργειας στην ανθρώπινη υγεία».

Η βράβευση του κ Σακελλαρόπουλου έγινε στην πόλη Castellon, στη Βαλένθια της Ισπανίας, στο 20ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Γαστρονομίας και Οινολογίας- CEUCO(27 και 29 Οκτωβρίου 2023) που αριθμεί περισσότερα από 10.000 μέλη, από Ευρωπαϊκές χώρες. Στο ετήσιο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που διενεργείται σε διαφορετική χώρα και πόλη «χτυπά» η καρδιά της υψηλής γαστρονομίας και οινολογίας της Ευρώπης και είναι η πρώτη φορά που η σπάνια αυτή διάκριση απονέμεται σε Ευρωπαίο ελαιοπαραγωγό.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Γαστρονομίας και Οινολογίας έχει μάλιστα θεσπίσει, μετά από αξιολόγηση, τα ετήσια βραβεία του τα τελευταία δεκαεπτά (17) χρόνια, με την ανάδειξη του ενός και μόνο, καλύτερου Ευρωπαίου στο είδος του (Best European). Η εταιρεία «βιολογικοί ελαιώνες Σακελλαρόπουλου», από την Ελλάδα και τη Σπάρτη, τιμήθηκαν με τον τίτλο του BEST EUROPEAN ORGANIC OLIVE PRODUCER 2023, από τους γευσιγνώστες, τους ειδικούς, τους αρχιμάγειρες, και τα μέλη της CEUCO.

«Το συγκεκριμένο βραβείο όπως ανέφερα και στην ευχαριστήρια ομιλία μου στο κατάμεστο από 1700 μέλη της CEUCO, συνεδριακό κέντρο Castellón Auditoriumand Congress Centre στην Ισπανία, όπου και πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση, αποτελεί ένα βραβείο ζωής για εμάς, με πολλούς συμβολισμούς αλλά και για έναν ακόμα σημαντικό λόγο: Είναι η πρώτη φορά που βραβεύεται ελαιοπαραγωγός από οποιαδήποτε χώρα της Ευρώπης, στα δεκαεπτά χρόνια που υφίστανται τα υψηλού βαθμού δυσκολίας γαστρονομικά βραβεία της CEUCO».

Μπορεί η ελαιοκομική περίοδος 2022-2023 να καταγράφεται ως χρονιά εκτίναξης τιμής του ευρωπαϊκού ελαιολάδου και μείωσης της παραγωγής στην ευρωμεσογειακή ζώνη, λόγω ξηρασίας- υψηλών θερμοκρασιών, η Ελλάδα ωστόσο εξακολουθεί να βρίσκεται έως σήμερα στην πρώτη πεντάδα των Ευρωπαϊκών χωρών στην παραγωγή ελαιολάδου-ελιάς, αυξάνοντας τα τελευταία πέντε χρόνια τις εξαγωγές της. Η ΕΕ, με πρώτη την Ισπανία, (εξαιρουμένης της προηγούμενης χρονιάς), παράγει πάνω από το 65% του παγκόσμιου ελαιολάδου σε περίπου 40 δισ στρέμματα στις μεσογειακές χώρες, ενώ πολλές περιοχές του ευρωπαϊκού νότου ζουν αποκλειστικά από την παραγωγή ελαιολάδου.

Αναφερόμενος στον αντίκτυπο που θα μπορούσαν να έχουν στην παγκόσμια αγορά του ελαιολάδου η διάκριση αυτή καθώς και τα εκατοντάδες άλλα βραβεία που έχουν αποσπάσει οι συγκεκριμένοι βιολογικοί ελαιώνες στους μεγαλύτερους και διεθνείς διαγωνισμούς γεύσης και ποιότητας ανά τον κόσμο, ο κ Σακελλαρόπουλος σημειώνει ότι «τα 803 διεθνή βραβεία αποτελούν ένα παγκόσμιο ρεκόρ για ελαιοπαραγωγό και σίγουρα γράφουν και γράφονται στο βιβλίο της ελληνικής ελαιοκομίας, που υπηρετούμε σταθερά, με σεβασμό και ταπεινότητα, τα τελευταία 32 χρόνια».

Κάθε διάκριση ελληνικού ελαιολάδου είναι …διαφήμιση για την ελληνική ελαιοκομία
«Ως ύψιστη αλλά και πολύ συγκινητική διάκριση για τον πολυβραβευμένο παραγωγό αποτελεί πάντως μια άλλη πρωτιά και συγκεκριμένα «η 1η θέση παγκοσμίως που έλαβε το γαστρονομικό ελαιόλαδο των ελαιώνων, εξειδικευμένης παραγωγής, με την επωνυμία “MajesticBlendGourmetEvoo”.

Το 2018 το συγκεκριμένο ελληνικό ελαιόλαδο κατάκτησε την πρώτη θέση σε κατηγορία της παγκόσμιας κατάταξης Evoo World Ranking. Ξαναβρέθηκε μάλιστα στην πρώτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης και το 2021, «γεγονός που δεν έχει επαναληφθεί έως και σήμερα, από άλλον ελαιοπαραγωγό παγκοσμίως».

«Ο αντίκτυπος που έχουν όλα αυτά τα αποτελέσματα και οι διακρίσεις ανά τον κόσμο είναι διττός,» σημειώνει ο κ Σακελλαρόπουλος.

Featured Image

«Το πρώτο είναι ότι συνεχώς και αδιαλείπτως «σφραγίζεται» το διαβατήριο της Ελληνικής Ελαιοκομίας και βρίσκει παγκοσμίως με αποδεδειγμένο τρόπο τη θέση και το δρόμο του το ελληνικό ελαιόλαδο. Ας μην ξεχνάμε ότι οποιαδήποτε διάκριση ενός ελληνικού ελαιολάδου προάγει την Ελλάδα και την ελληνική ελαιοκομία πρώτα και πάνω από όλα.

Το δεύτερο σκέλος αφορά εμάς, τους βιολογικούς ελαιώνες Σακελλαρόπουλου. Όλες αυτές οι διεθνείς διακρίσεις και το παγκόσμιο ρεκόρ ανοίγουν νέους ορίζοντες στο πεδίο των εξαγωγών και των εμπορικών συνεργασιών, αφού περιβάλουν με κύρος και ενισχύουν την αξιοπιστία μας ως εταιρεία και ως ελαιοπαραγωγούς».

Πίσω απ΄ όλα αυτά τα βραβεία διαφαίνονται επιμονή, μεθοδικότητα , οργάνωση, στοχοπροσήλωση και η εφαρμογή καινοτόμων μεθόδων που στηρίζονται στην επιστημονική γνώση, «από το ξεκίνημά μας » απαντά ο ίδιος.

« Ήταν και είναι στον πυρήνα μας η καινοτομία, η ουσιαστική καινοτομία, θα έλεγα». Είναι πολύ σημαντικό η καινοτομία να έχει αποτελέσματα απτά, να έχει ουσιαστική εφαρμογή δηλαδή, και να μην μένει μόνο στη θεωρία και τα λόγια, που ορισμένες φορές δεν έχουν εφαρμογή.

Βασικότερη καινοτομία κατά την άποψη μας, είναι να καταφέρεις να αναιρέσεις όσα έμαθες, να βρεις νέους τρόπους – μεθόδους στην ελαιοκαλλιέργεια, και αν δεν υπάρχουν να τους ανακαλύψεις. Να τους προσαρμόσεις σε εσένα με βαθιά γνώση και εμπειρία, ενώ είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί να τα «βάλεις» με τον εαυτό σου, γιατί σίγουρα είναι μια πολύ απαιτητική διαδικασία η ουσιαστική καινοτομία, και δεν έχει καθόλου στοιχεία τύχης.

Single estate, terroir, βιολειτουργικά ελαιοπροϊόντα και 5 πανεπιστήμια
Εισαγάγαμε στην ελληνική βιοκαλλιέργεια ελιάς πολλές νέες ορολογίες, με πιστή εφαρμογή, επιστημονική γνώση, πολλές δοκιμές και απτά αποτελέσματα, όπως τον Single Estate ελαιώνα σε συγκεκριμένο Terroir, την αναγεννητική βιολογική ελαιοκαλλιέργεια, τα βιο – Λειτουργικά τρόφιμα (Bio-FunctionalFoods) καθώς και τα ελαιοπροϊόντα που ανήκουν στην κατηγορία των Neutraceuticals.

Αρκετές καινοτομίες, κλινικές δοκιμές και ερευνητικά έργα, υπάρχουν πλέον στη φαρέτρα των βιολογικών ελαιώνων μας, με συνέργειες φημισμένων Αμερικάνικων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, όπως το Harvard, το Yale, το Auburn και το Temple. Τελευταία καινοτομία μας σε συνεργασία με τη Φαρμακευτική Σχολή Αθηνών του ΕΚΠΑ είναι η3η κλινική μελέτη σε ασθενείς με υπερλιπιδαιμία, έπειτα από 2 κλινικές μελέτες με εξαιρετικά αποτελέσματα και την κατοχύρωση διεθνούς διπλώματος ευρεσιτεχνίας για την μετατροπή των επιτραπέζιων βιολογικών ελιών μας, υπό την μορφή σκόνης σε κάψουλα, που θα βοηθά στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης.

Η αναμφισβήτητη υπεροχή του ελληνικού ελαιολάδου και της ελιάς ως προϊόντων, καταδεικνύονται διαρκώς και διαχρονικά.Με την σφραγίδα του «ελληνικού παραδοσιακού προϊόντος» , ενταγμένα ψηλά στον κατάλογο των εθνικών προϊόντων η ελιά και το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδό της αποτελούν την «βάση της μεσογειακής διατροφικής πυραμίδας» και εξελίσσονται σε «λειτουργικό τρόφιμο του μέλλοντος».

Εμείς δίνουμε έμφαση στον χαρακτηρισμό «λειτουργικό τρόφιμο του μέλλοντος αλλά τίποτακατά την άποψη μουδεν είναι ασύνδετο με τους δύο προηγούμενους χαρακτηρισμούς. Αντίθετα θα έλεγα ότι σε αυτά στηρίζεται για να εξελιχθεί το ελαιόλαδο αλλά και οι επιτραπέζιες ελιές, τα Εθνικά μας προϊόντα, στα οποία πιστεύω πολύ στην τεράστια υγειοπροστατευτική αξία τους, που με λόγο γνώσεως θεωρώ πως δεν την έχουμε ανακαλύψει όλη μέχρι σήμερα».

Κλιματική αλλαγή και επιπτώσεις
Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην ελαιοκομία είναι αυτές πάντως που ανησυχούν και τον «καλύτερο Ευρωπαίο ελαιοπαραγωγό». «Είναι πλέον ορατές δια γυμνού οφθαλμού…Δεν χωρά καμία αμφιβολία, και τα αποτελέσματα της μας επηρεάζουν όλους αδιακρίτως, παραγωγούς και καταναλωτές». Σοβαρότερη απειλή για τις ερχόμενες δεκαετίες πιστεύω πως είναι η διατάραξη του περιβάλλοντος που ζούμε και της πλανητικής υγείας γενικότερα. Δηλαδή τι θα αφήσουμε ως χώρο διαβίωσης στις επόμενες και νεότερες γενιές».

Σχολιάζοντας τέλος την κατάσταση στην εσωτερική αγορά ελαιολάδου ο κ Σακελλαρόπουλος επισημαίνει ότι «ο απλός καταναλωτής έχει μια τεράστια δύναμη, και αυτή είναι η ίδια η αγορά που κάνει, με την οποία μπορεί να επιβάλλει τους κανόνες. Πρώτα και πάνω από όλα να προμηθεύεται τυποποιημένο επώνυμο ελαιόλαδο, που διαθέτει πιστοποιήσεις, ελαιόλαδο που παράγεται από εταιρείες ή παραγωγούς που προσδίδουν σιγουριά για την αγορά και την ποιότητα του. Το ελαιόλαδο που προμηθεύονται οι καταναλωτέςγενικότερα να έχει αρώματα, φρεσκάδα και ευχάριστη γεύση και επίγευση, δηλαδή ανώτερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το ελαιόλαδο είναι ο χυμός της ελιάς».

Πηγή: iefimerida.gr

Featured Image