Στην κυβέρνηση δεν φαίνονται και τόσο διατεθειμένοι πλέον να τρέξουν γρήγορα το θέμα του κανονισμού, που εδώ και μήνες ετοιμάζεται αλλά ακόμα δεν έχει βγει σε διαβούλευση.

Αυτό έχει να κάνει κυρίως με την αύξηση των εισφορών που κομίζει για τα περισσότερα προϊόντα, όπως άλλωστε προβλέπουν και σχετικές μελέτες. Όλο το προηγούμενο διάστημα έγιναν επαφές από το ΥπΑΑΤ για ένταξη κι άλλων κλάδων (ώστε να αυξηθούν και τα έσοδα, αλλά έπεσαν σε τοίχο).

Τι θα περιλαμβάνει ο κανονισμός όταν έρθει για διαβούλευση

Το περίγραμμα των αλλαγών στον Ασφαλιστικό Κανονισμό του ΕΛΓΑ, που θα προτείνει η κυβέρνηση, έδωσε χθες ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύσης Σταμενίτης, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε για την καλλιέργεια της κερασιάς στον Νομό Πέλλας.

Ο υφυπουργός ανακοίνωσε ότι η πρόταση της κυβέρνησης θα τεθεί σε διαβούλευση και θα συζητηθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2024, τονίζοντας τα εξής:

«Σκοπός μας είναι να δώσουμε σταθερές βάσεις στους παραγωγούς, για να ξέρουν για τι πληρώνουνε και για ποιο κομμάτι αποζημιώνονται.

Θα εντάξουμε στον κανονισμό του ΕΛΓΑ, αφού το συμφωνήσουμε όλοι μαζί, να καθορίζεται η τιμή τον Ιανουάριο, μετά από διαβούλευση με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, τους φορείς και τις διεπαγγελματικές.

Εννοούμε την τιμή αποζημίωσης του κάθε προϊόντος. Αυτό, φυσικά, θα έχει και επίπτωση στις εισφορές, γιατί οι εισφορές έχουν να κάνουν με την τιμή.

Η δεύτερη μεγάλη παρέμβαση που θα κάνουμε είναι, μαζί με τους εκτιμητές, να καθορίζεται ένα κατώφλι δυναμικότητας παραγωγής ανά χωράφι. Να έχει τη δυνατότητα ο παραγωγός να λέει ότι “εμένα το χωράφι μου παράγει 2 τόνους κεράσι τον χρόνο. Και αυτή την ποσότητα θέλω να ασφαλίσω.”

Η τρίτη παρέμβαση είναι ότι κόβονται όλοι οι μειωτικοί συντελεστές. Δηλαδή π.χ. αν υπήρχε μια ηρτημένη αξία από την οποία αφαιρούσε ο κανονισμός του ΕΛΓΑ ένα 20% συν 0,8%, αυτό έχουμε σκοπό να το καταργήσουμε. Και θα αποζημιώνεστε με βάση το συμβόλαιο που κάνετε με τον ΕΛΓΑ. Θα αφαιρούμε από την αποζημίωση ένα ποσοστό 15% σε περίπτωση ζημιάς από χαλάζι και βροχή, το οποίο αφορά καλλιεργητικά έξοδα που δεν γίνονται όταν έχουμε ζημιά, ή 30% στον παγετό, γιατί όπως γνωρίζουμε καλά, όταν δεν υπάρχει παραγωγή, δεν υπάρχουν διάφορα έξοδα. Ταυτόχρονα βάζουμε και ζημιογόνα αίτια τα οποία θα είναι προαιρετικά. Αν θέλετε π.χ. να αποζημιωθείτε για ακαρπία λόγω ήπιου χειμώνα ή κάποιες φυτοπαθολογικές προσβολές. Θα τα συζητήσουμε μαζί το επόμενο δίμηνο.

Κάνουμε κι άλλες παρεμβάσεις:

Featured Image

1. Πιστοποίηση του εκτιμητικού έργου. Άρα ο εκτιμητής θα πρέπει να έχει περάσει από σχολή. Και οι εκτιμήσεις θα είναι ίδιες για όλους, δεν θα υπάρχει υποκειμενικότητα.

2. Πρόσληψη επιπλέον 200 ανθρώπων στον ΕΛΓΑ, για να έχουμε γρήγορες εκτιμήσεις και στον σωστό χρόνο.

3. Ψηφιοποίηση του έργου του ΕΛΓΑ. Ελπίζω τον Μάιο να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία κατακύρωσης της αναδόχου εταιρείας, γιατί είμαστε στη φάση της επιλογής και η μία υποψήφια εταιρεία κάνει ένσταση στην άλλη. Για να έχουμε μέσα στο 2024 σύγχρονα μέσα εκτίμησης, τάμπλετ κ.λπ.»

Την ενημερωτική εκδήλωση για τα νέα δεδομένα στη καλλιέργεια της Κερασιάς στον Νομό Πέλλας διοργάνωσε η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας και οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί Άγρα, Βρύττων και Νησίου, σε συνεργασία με το Τμήμα Φυλλοβόλων και Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσας του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ.

Στον χαιρετισμό του ο κ. Σταμενίτης, εκτός των παραπάνω, τόνισε ότι το 2024 θα είναι μια χρονιά πολύ σημαντική για τον αγροτικό κόσμο, καθώς μέσα στο έτος θα ψηφισθεί το νέο θεσμικό πλαίσιο για τον ΕΛΓΑ, μια αναγκαία μεταρρύθμιση ώστε ο Οργανισμός να μπορεί να ανταπεξέλθει στα νέα δεδομένα που δημιουργεί η κλιματική κρίση και να καλύψει τις ανάγκες των παραγωγών. Όπως σημείωσε ο Υφυπουργός, η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, με επικεφαλής τον Υπουργό Λευτέρη Αυγενάκη, εργάζεται συστηματικά πάνω στις αλλαγές που θα επέλθουν και σύντομα θα υπάρχει η δυνατότητα να παρουσιαστούν οι λεπτομέρειες και να ξεκινήσει η διαβούλευση με τους όλους τους εμπλεκομένους.

Επιπλέον, ο Υφυπουργός μίλησε για την ανάγκη ενημέρωσης των παραγωγών αναφορικά με τα οικολογικά σχήματα για τις δενδροκαλλιέργειες, αλλά και τις δυνατότητες που προσφέρουν συνολικά οι δράσεις του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ 2023 -2027), σημειώνοντας ότι τέτοιες πρωτοβουλίες θα αναληφθούν σε συνεργασία με τις Περιφερειακές Ενότητες. Τόνισε δε, ότι οι νέες πρακτικές που υιοθετούνται και στις οποίες οδηγούνται οι παραγωγοί μέσα από το νέο Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ, θα οδηγήσουν σε πιο παραγωγικές καλλιέργειες, ανθεκτικότερες στις νέες καιρικές συνθήκες αλλά και σε μείωση του κόστους παραγωγής.

Όσον αφορά την καλλιέργεια κερασιού, ο ΥφΑΑΤ Διονύσης Σταμενίτης επεσήμανε την ανάγκη δημιουργίας Διεπαγγελματικής που θα στηρίξει την καλλιέργεια και θα την ενδυναμώσει στις αγορές, ενώ παράλληλα στάθηκε και στις ενέργειες που πρέπει να γίνουν ώστε να προωθηθεί η πιστοποίηση του προϊόντος, χαρακτηρίζοντας το κεράσι, τον «κόκκινο χρυσό» για την περιοχή της Πέλλας.

Στην ημερίδα χαιρετισμό απεύθυναν και ο Βουλευτής Πέλλας Λάκης Βασιλειάδης, ο Αντιπεριφεριαρχης Πέλλας Ιορδάνης Τζαμτζης και ο Αντιδήμαρχος Έδεσσας Γιάννης Τσακίρης.

Ακολούθησε διεξοδική ενημέρωση των αγροτών για την καλλιέργεια της κερασιάς, ενώ απαντήθηκαν και τυχόν απορίες.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο καφέ-εστιατόριο «Λίμνη» στα Βρυτά Πέλλας.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image