Ένα από τα πιο κοινά προβλήματα στην ελαιοκαλλιέργεια είναι η εμφάνιση των “λαίμαργων”, των βλαστών που αναπτύσσονται έντονα δηλαδή, στον κορμό του δέντρου και στα κλαδιά, σε βάρος ολόκληρου του υπόλοιπου δέντρου, καθώς απορροφούν θρεπτικά συστατικά τα οποία χρησιμεύουν στην καρποφορία, η οποία μοιραία επηρεάζεται.
Τα “λαίμαργα” εμφανίζονται κυρίως στη βάση του κορμού, σε μεγάλα κλαδιά ή και σε σημεία που έχουν υποστεί τραυματισμούς από το κλάδεμα ή άλλες αιτίες και στην περίπτωση που τα αφήσουμε και δεν λάβουμε δράση, μπορεί να γίνει το δέντρο… ολόκληρο από “λαίμαργα”. Αυτό μπορεί να έχει ως συνέπεια τη δημιουργία πυκνού φυλλώματος το μη καλό εξαερισμό του δέντρου, κάτι άλλωστε που μπορεί να φέρει ασθένειες, μύκητες κ.λπ. και να μειώσει εν τέλει την καρποφορία και τις αποδόσεις.
Ας δούμε όμως εν τάχει ποιοι παράγοντες ευθύνονται για την… κινητοποίηση των “λαίμαργων”: Τέτοιοι παράγοντες είναι οι συνθήκες στρες στο δέντρο από έντονο κρύο ή έντονη ξηρασία, το υπερβολικό κλάδεμα για προμήθεια μεγάλης ποσότητας ξύλου, αλλά και η υπερβολική σε κάποιες περιπτώσεις λίπανση.
Μετέπειτα πρέπει να δούμε ποια είναι η βέλτιστη διαχείριση των “λαίμαργων”, που βασίζεται στην έγκαιρη αφαίρεσή τους, πριν αναπτυχθούν πολύ και μόλις αφαιρεθούν αφήσουν πληγές στο δέντρο.
Ιδανικό είναι τέλος το έγκαιρο και ισορροπημένο κλάδεμα μετά την συγκομιδή, η αποφυγή υπερβολών σε σχέση με τη λίπανση πάντα βάσει αναλύσεων και συμβουλών των γεωπόνων, η χρήση σκευασμάτων όπως π.χ. ρυθμιστές ανάπτυξης.
Newsroom Agronewsbomb