Συζήτηση στη βουλή για τα κανονάκια που χρησιμοποιούν οι αγρότες για προστασία των καλλιεργειών τους, από ενοχλητικά ζώα, τα οποία προκαλούν ζημιές.

Ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Θέμα: «Άμεση ανάγκη νομοθετικής πρωτοβουλίας για τα κανόνια κρότου στις αγροτικές καλλιέργειες».

Φαινόμενο επιδημίας τείνει να γίνει η χρήση κανονιών εκφοβισμού σε αγροτικές καλλιέργειες και ιδιαίτερα χωράφια, ακόμα και εντός κατοικημένων περιοχών με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να δεινοπαθούν αφού δεν μπορούν κυριολεκτικά να κλείσουν μάτι όλο το 24ώρο. Συγκεκριμένα, στο ασαφές νομοθετικό πλαίσιο δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο αδειοδότησης τους πάρα μόνο σε στρατιωτικά και πολιτικά αεροδρόμια, αυτό όμως δεν απαλλάσσει τον κάτοχο τους από τη δίωξη ή την τιμωρία.

Στη Ρόδο το 2011 ασκήθηκε ποινική δίωξη για διατάραξη κοινής ησυχίας και παράβαση του νόμου περί όπλων. Σε ΦΕΚ του 2008 που ρυθμίζει την αγορά των πυροβόλων όπλων χαρακτηρίζονται ως άσφαιρα όπλα με φιαλίδιο. Ένα ηχητικό κανόνι μεγάλης ισχύος μπορεί να παράγει στιγμιαίο θόρυβο μέχρι και 120 dB. Η νομοθετική μέριμνα για την προστασία του πολίτη από τη δυσμενή επίδραση της ηχορύπανσης δεν περιορίζεται μόνο στις ώρες κοινής ησυχίας, καθόσον κάποιες εκδηλώσεις κρίνονται αντικειμενικά πρόσφορες να προκαλέσουν τη διατάραξη της πνευματικής ηρεμίας του μέσου ανθρώπου ανεξάρτητα από την οριοθέτησή τους σε συγκεκριμένα χρονικά πλαίσια. Επιπλέον, ελλοχεύει κίνδυνος ανάφλεξης και πυρκαγιάς, αφού τα συγκεκριμένα κανόνια χρησιμοποιούν φιάλη υγραερίου εκτεθειμένη σε πάρα πολύ μεγάλες θερμοκρασίες χωρίς καμία περαιτέρω ασφάλεια. Υπενθυμίζεται ότι τα κανόνια αυτά χρησιμοποιούνται σε όλη την Ελλάδα από αγρότες και σκοπό έχουν τον εκφοβισμό των πουλιών και των αρουραίων από τις καλλιέργειες, εντούτοις, δεν υπάρχει περιορισμός ούτε στο ωράριο, ούτε στις βολές που ρίχνουν με αποτέλεσμα όσοι διαμένουν πλησίον αγροτικών περιοχών να μην μπορούν να ηρεμήσουν. Πρόβλημα επίσης αποτελεί το γεγονός ότι διαταράσσεται και η πανίδα της περιοχής αφού ο ήχος αυτός επηρεάζει όλα τα ζώα που βρίσκονται εκεί.

Ερωτώνται οι Αρμόδιοι Υπουργοί:

1. Ποιες νομοθετικές πρωτοβουλίες θα λάβετε για να περιοριστεί το φαινόμενο της ηχορύπανσης και ο κίνδυνος πυρκαγιάς; 2. Για ποιον λόγο δεν χρησιμοποιούνται εναλλακτικοί τρόποι απομάκρυνσης των πτηνών και των τρωκτικών από τις αγροτικές καλλιέργειες;

Featured Image

3. Γιατί η αστυνομία όσες φορές έχει κληθεί δηλώνει αναρμόδια;

Ο ερωτών Βουλευτής

Γεώργιος Μανούσος

Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών

Απάντηση από το υπουργείο Περιβάλλοντος

[pdf-embedder url=”https://agronewsbomb.gr/wp-content/uploads/2024/08/ypekaapantisi.pdf”]

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image