Ο συνδυασμός της γεωργίας και της ηλιακής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας – γνωστά ως αγρoβολταϊκά, σε μόλις 1% της χρησιμοποιούμενης γεωργικής έκτασης της ΕΕ (UAA) θα μπορούσε να βοηθήσει στην υπέρβαση των στόχων της ΕΕ για το 2030 – 720 GW συνεχούς ρεύματος – για την παραγωγή ηλιακής ενέργειας.
Αυτή η καινοτόμος εφαρμογή πολλαπλών χρήσεων γης παρουσιάζει μεγάλες δυνατότητες: σε αντίθεση με τα συμβατικά επίγεια φωτοβολταϊκά συστήματα, στις αγροβολταϊκές εφαρμογές τα πάνελ εγκαθίστανται με τέτοιο τρόπο ώστε οι γεωργικές δραστηριότητες, όπως η καλλιέργεια φυτών, λαχανικών ή φρούτων, να παραμένουν η κύρια χρήση της γης, παράλληλα παρέχεται πρόσβαση σε γεωργικά μηχανήματα ή ζώα.
Τα πάνελ μπορούν να παρέχουν σκίαση για να μετριάσουν το θερμικό στρες στις καλλιέργειες και να προσφέρουν προστασία από τις έντονες καιρικές συνθήκες. Ομοίως, τα θερμοκήπια μπορούν να κατασκευαστούν από ημιδιαφανή φωτοβολταϊκά πάνελ.
Συνδυασμός
Τα αγροφωτοβολταϊκά μπορούν να συμβάλουν στην άμβλυνση των ανησυχιών σχετικά με τον ανταγωνισμό της γης μεταξύ ηλιακών συλλεκτών και γεωργικών δραστηριοτήτων, ενώ υποστηρίζουν πολιτικές που σχετίζονται με την ενεργειακή μετάβαση, τη γεωργία, το περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα στην επιδίωξη της ΕΕ για τους στόχους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.
Πρόσφατη έκθεση του Joint Research Centre της ΕΕ, με τίτλο Overview of the Potential and Challenges for Agri-Photovoltaics in the European Union,(Επισκόπηση των δυνατοτήτων και των προκλήσεων για τα γεωργοβολταϊκά στην Ευρωπαϊκή Ένωση) , διερευνά την κατάσταση των αγροφωτοβολταϊκών συστημάτων, εντοπίζει πιθανά εμπόδια και παρουσιάζει μια σειρά συστάσεων για την ενεργοποίηση και την επιτάχυνση της επέκτασής τους.
Στα τέλη του 2022, η εγκατεστημένη ισχύς στην ΕΕ ήταν περίπου 211 GW DC . Σύμφωνα με τη μελέτη, η κάλυψη μόλις 1% της χρησιμοποιούμενης γεωργικής έκτασης (UAA) με αγροφωτοβολταϊκά συστήματα θα μπορούσε να οδηγήσει σε περίπου 944 GW DC εγκατεστημένης ισχύος. Αυτό αντιστοιχεί στο ήμισυ της χωρητικότητας που είναι δυνατή με τα παραδοσιακά επίγεια φωτοβολταϊκά συστήματα (περίπου 1.809 GW DC στην ίδια επιφάνεια). Ωστόσο, θα εξακολουθήσει να είναι μεγαλύτερη από την δυναμικότητα των 720 GW DC που προβλέπεται έως το 2030 στη στρατηγική της ΕΕ για την ηλιακή ενέργεια .
Πράσινη στρατηγική
Η στρατηγική που παρουσιάστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Μάιο του 2022, είναι απαραίτητη για τη μαζική, ταχεία ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που προβλέπεται στο σχέδιο REPowerEU για τον περιορισμό της εξάρτησης της ΕΕ από τα ορυκτά καύσιμα της Ρωσίας. Προκειμένου να επιτευχθούν οι φιλόδοξοι στόχοι για την ηλιακή ενέργεια, ενθαρρύνει τα κράτη μέλη να εξετάσουν όχι μόνο την ηλιακή ενέργεια και την ηλιακή ενέργεια σε στέγες, αλλά και καινοτόμες μορφές ανάπτυξης ηλιακής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των αγροφωτοβολταϊκών.
Εμπόδια
Ωστόσο, η έλλειψη σαφούς και εναρμονισμένου ορισμού των αγροφωτοβολταϊκών αποτελεί σημαντικό εμπόδιο, καθώς η εγκατάσταση τέτοιων συστημάτων μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές στον χαρακτηρισμό της γης, που θα μπορούσε να επηρεάσει την επιλεξιμότητα για γεωργικές επιδοτήσεις και φορολογία.
Οι πρόσθετες προκλήσεις περιλαμβάνουν τη μεγιστοποίηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς να επηρεάζεται η απόδοση των καλλιεργειών και η διασφάλιση της διατήρησης της βιοποικιλότητας και της αποκατάστασης της φύσης. περίπλοκες διαδικασίες αδειοδότησης και σύνδεσης στο δίκτυο καθώς και αυξήσεις των τιμών της γης που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την ευημερία και την ασφάλεια των αγροτών.
Προτάσεις
Για να ξεπεραστούν αυτά τα εμπόδια, η στρατηγική της ΕΕ για την ηλιακή ενέργεια ενθαρρύνει τις χώρες της ΕΕ να ενσωματώσουν κίνητρα για τα αγροφωτοβολταϊκά, κατά περίπτωση, κατά τον σχεδιασμό και την εφαρμογή των εθνικών στρατηγικών σχεδίων της κοινής γεωργικής πολιτικής (ΚΓΠ). Μπορούν να παρασχεθούν περαιτέρω κίνητρα μέσω πλαισίων υποστήριξης για την ηλιακή ενέργεια (π.χ. μέσω της ενσωμάτωσης των αγροφωτοβολταϊκών σε διαγωνισμούς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας). Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι, στον γεωργικό τομέα, οι κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις επιτρέπουν επενδυτικές ενισχύσεις για βιώσιμη ενέργεια.
Η βοήθεια θα μπορούσε να δώσει έμφαση στην οικονομική στήριξη, τις απλουστευμένες διαδικασίες αδειοδότησης και σύνδεσης στο δίκτυο, τα προγράμματα έρευνας και ανάπτυξης (Ε&Α) και πιλοτικά έργα. Επιπλέον, η συμμετοχή των αγροτικών κοινοτήτων στη διαδικασία σχεδιασμού και λήψης αποφάσεων είναι απαραίτητη για την επιτυχή επέκταση των αγροβολταϊκών συστημάτων. Οι κοινότητες πρέπει να γνωρίζουν τα οφέλη των αγροβολταϊκών συστημάτων, συμπεριλαμβανομένων των δυνατοτήτων τους να παράγουν καθαρή ενέργεια, να αυξάνουν την αγροτική παραγωγικότητα και να συμβάλλουν στη βιώσιμη αγροτική ανάπτυξη.
Πηγή: energypress.gr