Με μελανά χρώματα περιέγραψε την κατάσταση που βιώνει ο πρωτογενής τομέας , ο Γιάννης Βάγγος μιλώντας στον Talk Radio 98,9 και την Αγγελική Λάζου.

Χωρίς έργα υποδομής και με την πόρτα του υπουργείου «κλειστή» ο αγροτικός κόσμος του κάμπου έχει ξεπεράσει τα όρια της αντοχής του.

«Έχουν ερημώσει τα χωριά και δεν έχει μείνει τίποτα, δεν υπάρχει παραγωγή» δηλώνει ο αγροτοσυνδικαλιστής Γιάννης Βάγγος και εξαπολύει επίθεση στον Λευτέρη Αυγενάκη, για τον οποίο όπως είπε, αντί να ασχοληθεί με τα προβλήματα των παραγωγών έχει αναλάβει την προεκλογική καμπάνια των υποψήφιων ευρωβουλευτών της ΝΔ.

«Κανένας δεν ασχολείται εάν έχουμε νερό να ποτίσουμε τα χωράφια μας, εάν έχουμε ρεύμα, δεν υπάρχει κανένας να ασχοληθεί μαζί μας» τονίζει ο κ. Βάγγος.

Περιγράφοντας την πορεία των τιμών των πρώτων υλών στο χρηματιστήριο ο κ. Βάγγος, επισημαίνει πως παρά το γεγονός ότι μετά τη ραγδαία αύξηση των τιμών με την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, σήμερα που τα μεγέθη έχουν αλλάξει οι τιμές παραμένουν στα ύψη.

«Πίσω από την ακρίβεια, βρίσκεται πάντα ένας υπουργός» και πρόσθεσε, ο κ. Σκρέκας κόβει κορδέλες σε σουπερ μάρκετ που καταγράφουν κέρδη 50% σε ημερήσια βάση όταν οι παραγωγοί δεν μπορούν να ζήσουν.

Για τους κτηνοτρόφους για το κόστος στο γάλα ο κ. Βάγγος είπε πως ακρίβυναν πολύ οι τιμές στα σιτηρά και τις ζωοτροφές το 2021 από τον πόλεμο στην Ουκρανία , κάποια στιγμή αυτές οι τιμές έπεσαν και παρόλ’ αυτά οι τιμές δεν έπεσαν.

«Έρχονται οι 3 βιομηχανίες στη χώρα και επικαλούνται την πτώση της τιμής στο χρηματιστήριο του Σικάγο, από τον Φεβρουάριο του 23 κατά 40% αλλά δεν έχει πέσει η τιμή στο γάλα» δήλωσε ο κ. Βάγγος και τόνισε πως το μόνο που ενδιαφέρει τους αρμόδιους είναι να κερδίσουν οι μέτοχοι των βιομηχανιών και ας χάσουν οι κτηνοτρόφοι.

Featured Image

«Δεν υπάρχει ελληνικό πρόβατο και κατσίκι , δεν μπορείς να δουλεύεις και να μην μπορείς να αντεπεξέλθεις. Χάνεται η παραγωγή και ερημώνει η ύπαιθρος» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Βάγγος.

Καυτηρίασε το γεγονός ότι τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν αλλάξει 6 πρόεδροι στον ΟΠΕΚΕΠΕ , με τον τελευταίο μάλιστα να είναι παράγοντας του αθλητισμού. Υπογράμμισε δε, πως εφέτος έγινε η χειρότερη πληρωμή επιδοτήσεων των τελευταίων χρόνων καθώς δεν ήξεραν οι άνθρωποι του υπουργείου να συντάξουν τη δήλωση καλλιέργειας, με αποτέλεσμα να χαθούν ευρωπαϊκοί πόροι 800ων εκατομμυρίων ευρώ.

Μέσα σε όλα τα προβλήματα οι παραγωγοί στον κάμπο βρίσκονται αντιμέτωποι και με λειψυδρία μετά τις καταστροφικές πλημμύρες . Η κλιματική αλλαγή και μη ολοκλήρωση έργων υποδομής οδηγούν σε ερήμωση τον τόπο και τους παραγωγούς σε απόγνωση.

«Στην Κωπαΐδα απλώνουμε δίκτυο 2,5 χιλιομέτρων για να ποτίσουμε τα χωράφια μας με σημαντικό κόστος που περνάει στην αγορά», είπε ο κ. Βάγγος και πρόσθεσε πως στην Στερεά Ελλάδα έχει πάνω από 90 μέρες να ρίξει ποτιστική βροχή.

Τέλος για τη μελέτη των Ολλανδών είπε πως η ομάδα αυτή είναι το μακρύ χέρι της κυβέρνησης με στόχο να εγκαταλείψουν αγρότες την παραδοσιακή καλλιέργεια, να φύγουν από το βαμβάκι και να βάλουν δέντρα που όμως θα αποδώσουν σε 10-15 χρόνια χωρίς να προβλέπεται μεταβατική περίοδος.

Ακούστε το ηχητικό εδώ

Γιάννης Βάγγος στον Talk Radio 98,9: «Πίσω από την ακρίβεια, βρίσκεται πάντα ένας υπουργός που κόβει κορδέλες στα σούπερ μάρκετ »

Featured Image