Σύμφωνα με έναν ελαιοπαραγωγό από ένα χωριό έξω από τη Γρανάδα, το πρόβλημα με την ξηρασία και την καρπόπτωση της ελιάς στην Ισπανία είναι μεγάλο.

Ο ίδιος έκανε σχετική ανάρτηση σε ελαιοκομική ομάδα στο facebook, την οποία συνόδευσε και με τις αντίστοιχες φωτογραφίες με τον… αποξηραμένο καρπό της ελιάς… στρώμα στο έδαφος.

Όπως λέει ο ίδιος η συντριπτική πλειοψηφία του καρπού κατέληξε να ξεραθεί και στο έδαφος, ενώ ελάχιστοι καρποί είναι πλέον πάνω στα δέντρα.

Η κατάσταση αυτή σίγουρα δεν αντιπροσωπεύει όλη την Ισπανία, αλλά όμως το φαινόμενο αυτό παρατηρείται πολύ έντονο φέτος.

Featured Image

Κάτι τέτοιο έχει παρατηρηθεί και στην Ιταλία, αλλά και στην Ελλάδα, με τους παραγωγούς πλέον να επιζητούν εναγωνίως βροχή μήπως και σωθεί λίγο η κατάσταση, ενώ όπως χαρακτηριστικά μας λένε, ανησυχούν πλέον πολύ και για το ίδιο το φυτικό κεφάλαιο, καθώς υπάρχουν περιοχές που έχει να βρέξει σοβαρά για 1 και 1,5 χρόνο.

Είναι ενδεικτικό πως δυο μήνες τώρα υπάρχουν περιοχές με συνεχόμενα υψηλές θερμοκρασίες και ελάχιστα ύψη βροχοπτώσεων, ενώ ακόμα και αυτές τις ημέρες, παρατηρήθηκαν θερμοκρασίες στην Δυτική Ελλάδα, στη Στερεά, στην Κρήτη και στην Πελοπόννησο, που έφτασαν και τους 43 με 44 βαθμούς τοπικά.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image