Αγρότες αντιμέτωποι με τον καύσωνα… Προβλήματα και στην Αιτωλοακαρνανία στις καλλιέργειες όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Τη στιγμή που τα οπωροκηπευτικά έχουν τελείως καταστραφεί, το μέγεθος της ζημιάς που έχουν ήδη υποστεί τα πορτοκάλια, τα καλαμπόκια και οι ελιές θα φανεί το επόμενο διάστημα

Σε εγρήγορση προκειμένου να προστατέψουν τις καλλιέργειές τους, από τις συνθήκες καύσωνα, που επικρατούν εδώ και ημέρες βρίσκονται οι αγρότες της Αιτωλοακαρνανία.

Ο παρατεταμένος καύσωνας που επικρατεί εδώ και ημέρες έχει προκαλέσει προβλήματα στους αγρότες, οι οποίοι βλέπουν ότι κινδυνεύουν οι καλλιέργειές τους.

Κηπευτικά, καλαμπόκια, ελιές και άλλες δενδρώδεις καλλιέργειες βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, ενώ παράλληλα οι αγρότρες ανησυχούν ότι σε περίπτωση που αυτό συμβεί δεν θα αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ, αφού κάτι τέτοιο, όπως λένε, δεν προβλέπεται από τον κανονισμό του Οργανισμού.

about:blank

Οι υψηλές θερμοκρασίες που σημειώνονται τώρα, έρχονται να προστεθούν στον κακό καιρό που επικράτησε στη διάρκεια του Μαΐου και του Ιουνίου, με αποτέλεσμα ήδη σε πολλές καλλιέργειες η ζημιά να έχει συμβεί, αλλά το μέγεθός της στις δενδρώδει καλλιέργειες θα φανεί το επόμενο διάστημα.  Στα οπωροκηπευτικά ωστόσο οι ζημιές είναι ήδη μεγάλες καθώς οι βροχές του προηγούμενου μήνα και ο καύσωνας του τρέχοντος μηνός τα κατέστρεψαν δύο φορές, αποτελειώνοντας ακόμη και τα ελάχιστα που πιθανότατα τον Ιούνιο γλίτωσαν.

Η «Σ» φιλοξενεί γνώστες διαφόρων καλλιεργειών, οι οποίοι αναλύουν την υφιστάμενη κατάσταση έτσι όπως έχει εξελιχθεί εξαιτίας του καιρού.

Featured Image

Ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ελαιοπαραγωγών Αιτωλικού Φώτης Ακρίδας τόνισε:

«ο καύσωνας δεν είναι καλός, δεν βοηθάει καθόλου, καθώς τα δένδρα στρεσάρονται από τις μεγάλες θερμοκρασίες και προσπαθούν να προφυλαχτούν. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι να καθυστερεί η χρονική περίοδος της ωρίμανσης. Η πτώση της θερμοκρασίας που θα έχουμε τις επόμενες ημέρες θα είναι ευνοϊκή για τα δένδρα, ωστόσο δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει, γιατί και σ’ αυτή την περίπτωση χρειάζεται ισορροπία.

Προσπαθούμε με σκευάσματα να προστατέψουμε το φύλλο της ελιάς από τις ακτίνες του ηλίου, βέβαια οι καιρικές συνθήκες που ζούμε και ζήσαμε δεν είναι καθόλου καλές για τις ελιές. Αντιμετωπίζουμε πολλά ζητήματα. Δεν μπορούμε ούτε να δουλέψουμε, δεν μπορούμε ούτε να τα βοηθήσουμε κλαδεύοντάς τα, με τρόπο τέτοιο ώστε να περνάει ο αέρας. Όταν τα δένδρα δεν μπορούν να «λειτουργήσουν» δεν μπορούμε να «λειτουργήσουμε» και εμείς. Το μόνο θετικό που υπάρχει αυτή την περίοδο σχετικά με τις ελιές είναι ότι μπορούμε να τις ποτίζουμε και δεν αφυδατώνονται. Οι θερμοκρασίες τελικά δεν ήταν 45οC ή 48οC που έλεγαν και αυτό βοήθησε έστω και λίγο, καθώς στην περιοχή μας οι θερμοκρασία έφτασε σε τέτοια επίπεδα που το «παλεύαμε».

Ευελπιστούμε να μην ανέβει άλλο, γιατί αυτό θα επηρεάσει περισσότερο τα δένδρα. Την ποιότητα και αν έχει επηρεαστεί δεν μπορούμε να την γνωρίζουμε αυτή την στιγμή, ούτε να έχουμε εκτίμηση, γιατί ο Αύγουστος ανέκαθεν ήταν «νεκρός» μήνας για τα δένδρα, «κοιμούνται» δεν αναπτύσσεται ούτε ο καρπός, ούτε τα φύλλα λόγω της ζέστης. Η θερμοκρασίες που είχαμε νωρίτερα είναι φανερό πως μας δημιούργησαν πρόβλημα. Τον Μάιο και τον Ιούνιο η θερμοκρασία ήταν χαμηλή και γι αυτό τα δένδρα δεν μπόρεσαν να αποδώσουν, να έχουμε δηλαδή το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Φέτος δεν θα έχουμε πολύ καρπό και αυτό είναι αποτέλεσμα της κακής χρονιάς που είχαμε μέχρι και τον Μάιο και τον Ιούνιο. Από κει και έπειτα αν οι καιρικές συνθήκες ήταν κατάλληλες, αν δηλαδή είχαμε μια θερμοκρασία 36οC με 37οC λ.χ. θα ήταν καλύτερα τα πράγματα, αλλά έτσι όπως εξελίχθηκε η θερμοκρασία και ο καιρός γενικότερα δεν έκανε τεράστια ζημιά στις ελιές, αλλά δεν τους έκανε και καλό. Ευελπιστούμε το επόμενο χρονικό διάστημα να είναι κατάλληλες οι καιρικές συνθήκες, δεν θέλουμε βροχές αυτόν τον καιρό γιατί μπορεί να έχουμε χαλάζι και δυνατό άνεμο. Το κατάλληλο θα ήταν να έχουμε καλό καιρό και τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο για να ξεκινήσουμε να μαζεύουμε και τις λιγοστές ελιές που έχουμε. Υπάρχουν επίσης και ελαιοπαραγωγοί που διαμαρτύρονται ότι δεν έχουν καθόλου καρπό. Αντίστοιχα ζητήματα ακαρπίας αντιμετωπίζουν και στην Χαλκιδική, συνεπώς θα δούμε πως θα το αντιμετωπίσουμε και αυτό».

Ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Καλυβίων –περιοχή που παράγονται πολλά εσπεριδοειδή- Δημήτρης Αναστασίου ανέφερε:

«οι αυξομειώσεις της θερμοκρασίας παίζουν μεγάλο ρόλο στο πως θα δέσει η πορτοκαλιά, πόσα πορτοκάλια θα κρατήσει, γιατί αν την ημέρα έχει λ.χ. 35οC και το βράδυ η θερμοκρασία πέφτει όπως στην αρχή του Ιουνίου, τότε το δένδρο στρεσάρεται. Ακόμη και τώρα πέφτουν πορτοκάλια, αν ειδικά «διψάσει» το δένδρο. Αντίστοιχα τα ίδια ισχύουν και στο καλαμπόκι που επίσης έχουμε στην περιοχή μας. Το καλαμπόκι όσο νερό και αν του δώσεις αν η θερμοκρασία είναι ιδιαίτερα υψηλή, όπως είναι αυτό το διάστημα, δεν γεμίζει η καλαμπόκα με σπόρια. Σταματάει σε κάποιο σημείο και αυτό είναι πρόβλημα. Αναπτύσσονται επίσης ζιζάνια.

Ήδη έχουμε εντοπίσει κάμπιες που δεν είναι η εποχή τους τώρα, αυτές υπό κανονικές συνθήκες παρουσιάζονται από το τέλος Αυγούστου και έπειτα και σε καμία περίπτωση αυτή την εποχή. Η όλη αυτή κατάσταση με τις βροχές τον  προηγούμενο μήνα, τον καύσωνα τώρα παίζουν σημαντικό ρόλο στις καλλιέργειες. Τα οπωροκηπευτικά ήδη είναι κατεστραμμένα. Τον προηγούμενο μήνα χάλασαν λόγω των βροχών και τώρα καίγονται από τις υψηλές θερμοκρασίες. Στα οπωροκηπευτικά δηλαδή η καταστροφή είναι σχεδόν απόλυτη, ενώ στα πορτοκάλια και το καλαμπόκι η κατάσταση θα φανεί περίπου στις 15 με 20 Αυγούστου. Η ζημιά είναι υπαρκτή, αλλά το μέγεθός της θα το δούμε τότε, όταν δηλαδή θα δούμε πόσο θα έχει γεμίσει το στέλεχος της καλαμπόκας. Αντίστοιχη είναι και η κατάσταση στα πορτοκάλια. Η ζημιά υπάρχει, αλλά το μέγεθός της θα φανεί αργότερα. Το θετικό είναι πως πάνε καλά οι καλλιέργειες του τριφυλλιού και ο κόσμος θα έχει στήριγμα οικονομικό».

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση”

Featured Image