Ο Παναγιώτης Μουλαράς από το Νεοχώρι Μεσολογγίου έχει κατασκευάσει ένα ελαιοτριβείο μόνος του και τυποποιεί το αγριέλαιο που παράγει.

Ξεκίνησε να υλοποιεί την ιδέα παραγωγής, τυποποίησης και διάθεσης του superfood αυτού, με αφορμή την δική του ανάγκη να βελτιώσεις τις διατροφικές του συνήθειες και κατ’ επέκταση την υγεία του, εδώ και λίγα χρόνια.

Ταυτόχρονα, αξιοποιώντας τις γνώσεις του στα γεωργικά μηχανήματα, έφτιαξε και ένα σύγχρονο λιοτρίβι, όπου παράγει άθερμο (στην κυριολεξία) αγριέλαιο, το οποίο τυποποιεί, αγουρέλαιο, αλλά και ελαιόλαδο, όλα βιολογικά.

“Αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για το αγριέλαιο, κάνουμε τυποποίηση σε φιάλες των 250 ml και το παίρνει κόσμος από Ελλάδα και το εξωτερικό. Σύντομα θα ανεβάσουμε και το ανανεωμένο μας e-shop ώστε να μπορεί πιο εύκολα να το βρίσκει ο καταναλωτής. Η τιμή του είναι τσιμπημένη και αγγίζει τα 100 ευρώ τα 250 ml, δηλαδή το λίτρο έχει 400 ευρώ. Αυτό γίνεται γιατί η παραγωγή είναι εξαιρετικά περιορισμένη και οι περιεκτικότητες του άγριου ελαιοκάρπου, ελάχιστες”, εξηγεί και συνεχίζει: “Έχουμε κτήματα με νεόφυτες αγριελιές, παλιές, αλλά και τις εντελώς άγριες, από τις οποίες και μαζεύουμε τον καρπό. Ο καρπός μόλις κοπεί και πάει για ελαιοποίηση δεν πρέπει να έρθει σε επαφή με τον αέρα. Η παραγωγή μας είναι σε άθερμο προϊόν, ψυχρής έκθλιψης γιατί έτσι παίρνουμε προϊόν με μεγάλες περιεκτικότητες σε πολυφαινόλες, δηλαδή φαρμακευτικό”.

Σημειώνεται ότι το αγριέλαιο, πρόκειται για μία νέα υπερτροφή (superfood) η οποία όμως έχει τις ρίζες τις στην αρχαιότητα. “Το αγριέλαιό μας παράγεται από αγριελιές ελιές που φύονται ελεύθερα στα βουνά της Αιτωλοακαρνανικής Γής. Η αγριελιά είναι ο πρόγονος της σημερινής ελιάς και φυτρώνει σχεδόν σε όλη την Μεσόγειο, όπου το κλίμα ευνοεί την καλλιέργειά της. Αγριελιές υπάρχουν σε μεγάλο αριθμό σε ακαλλιέργητες εκτάσεις, στα βουνά, ακόμη και ανάμεσα σε ελαιώνες που φυτρώνουν στις ρίζες ήμερων δέντρων, οι οποίες καταστρέφονται”, προσθέτει.

Η αγριελιά ως καλλιέργεια

Η αγριελιά είναι γνωστή από την αρχαιότητα, αφού πριν από την εξημέρωση της κατά τη Νεολιθική εποχή την χρησιμοποιούσαν ως τροφή. Αργότερα λέγεται ότι οι Ρωμαίοι αυτοκράτορες έφτιαχναν λάδι από αυτές και το κρατούσαν για προσωπική τους χρήση.

Το φύλλωμα της είναι μικρό, οι καρποί της μικροί, η ανάπτυξη της αργή και με μικρή απόδοση σε αγριέλαιο, έχουν κόκκινη σάρκα σε αντίθεση με τις ήμερες που η σάρκα τους έχει λευκό χρώμα. Για 1 κιλό ελαιόλαδο χρειάζονται κατά μέσο όρο 4 με 8 κιλά ήμερης ελιάς περίπου. Αντιθέτως για 1 κιλό αγρελαιο χρειάζονται 15 με 20 κιλά αγριελιάς. Για να πάρουμε αυτές τις ποσότητες εννοείται πως θα γίνει θερμή επεξεργασία, με αποτέλεσμα να καταστρέφεται το προϊόν.

Στην άθερμη επεξεργασία η ποσότητα του καρπού, τουλάχιστον διπλασιάζεται για 1 κιλό λάδι. Για το λόγο αυτό η παραγωγή αγριέλαιου έχει ξεχαστεί, γίνεται μόνο με θερμή επεξεργασία και από ελάχιστους παραγωγούς σε ολόκληρο τον κόσμο. Με άθερμη επεξεργασία ίσως είμαστε και οι μοναδικοί.

Το αγριέλαιο έχει ιδιαίτερη γεύση. Οι γευσιγνώστες ελαιόλαδου δεν ξέρουν πως να το περιγράψουν. Η γεύση του θυμίζει πολύ άγρια φύση. Τα οργανοληπτικά συστατικά που διαθέτει και η σύσταση τους φαίνεται να είναι αρκετά διαφορετικά από αυτά του ήμερου ελαιόλαδου. Έχει πολύ μεγαλύτερο αριθμό φαινολικών ενώσεων, βιταμίνης Ε, αντιοξειδωτικών, ω-3 και ω-6 και ω-9 λιπαρά.

Πώς γίνεται η επεξεργασία του άθερμου ελαιολάδου, σύμφωνα με τον κ. Μουλαρά

Άθερμο αγριέλαιο ή αγουρέλαιο ή ελαιόλαδο θα παράγουμε μέσω αυτής της επεξεργασίας:

1) Η χρονική στιγμή της συγκομιδής είναι πολύ σημαντική για το αγριέλαιο ή ελαιόλαδο.

2) Οι ελιές μαζεύονται με το χέρι, ώστε να μην τραυματιστεί ο καρπός.

3) Οδηγούνται στο ελαιουργείο μας και υφίστανται επεξεργασία μέσα σε 2-3 ώρες από τη συγκομιδή.

4) Ο ελαιοκαρπός αποφυλλώνεται, πλένετε με καθαρό τρεχούμενο κρύο νερό.

Featured Image

5) Θρυμματίζεται σε σπαστήρα με 800 στροφές.

6) Μαλάσετε σε κρύο, κλειστό αεροστεγή μαλακτήρα ώστε να ομογενοποιηθεί και να απολαδώσει η ελαιοζύμη.

7) Ακολουθεί έκθλιψη του ελαιοκάρπου σε κάθετο φυγοκεντρικό με 1300 στροφές (το οποίο είναι πρότυπη πατέντα που επινοήθηκε και κατασκευάστηκε από εμάς) με αποτέλεσμα να έχουμε δύο υλικά:

α) Πεντακάθαρο χυμό ελιάς που δεν χρειάζεται καμία άλλη περαιτέρω επεξεργασία.

β) Τον πυρήνα με τον κατσίγαρο ή λιόζουμο (μόνο ότι υγρασία περιέχει η ελιά).

8) Το άθερμο και έξτρα αγνό παρθένο αγριέλαιο ή ελαιόλαδο (άθερμος φρουτοχυμός ελιάς) χωρίς να έχουμε αλλοιώσει κανένα από τα θρεπτικά και φαρμακευτικά συστατικά του (βιταμίνες, πρωτεΐνες, και όλες τις πολυφαινόλες του), αυτά που το καθιστούν ξεχωριστό, ιδιαίτερο φαρμακευτικό φυσικό προϊόν, εξαιρετικά ωφέλιμο- απαραίτητο για την υγεία μας.

9) Ο άθερμος φρουτοχυμός ελιάς θα αποθηκευτεί σε μικρές αεροστεγείς ανοξείδωτες δεξαμενές ανά ποικιλία. Π.χ. (αγριέλαιο – αγουρέλαιο – ελαιόλαδο)

10) Τέλος, θα εμφιαλωθεί με πολύ προσοχή σε σκουρόχρωμες γυάλινες φιάλες των 250ml ώστε να φθάσει στον καταναλωτή, ένα προϊόν υψίστης ποιότητας και χαμηλής οξύτητας, το οποίο έχει διατηρήσει όλα τα φυσικά, ποιοτικά αλλά και θρεπτικά συστατικά του, βιταμίνες, πρωτεΐνες, και όλες τις υγειοπροστατευτικές φαινόλες και πολυφαινόλες του. Τα συστατικά που το καθιστούν ένα τόσο ξεχωριστό φυσικής προέλευσης φαρμακευτικό προϊόν και το οποίο, επάξια να θεωρείται το καλύτερο στον κόσμο.

11) Ο πυρήνας με τον κατσίγαρο θα διαχωριστούν με πίεση (πρέσα), με αποτέλεσμα να έχουμε δύο υλικά:

α) Τον πυρήνα, που θα χρησιμοποιηθεί ως καύσιμη υλη.

β) Τον κατσίγαρο (χωρίς προσθήκη νερού μόνο ότι περιέχει ο ελαιόκαρπος) όπου τον χρησιμοποιούμε ως μέσο λίπανσης και ζιζανιοκτονίας στον ελαιώνα μας.

Ίσως να γίναμε κουραστικοί αλλά πρέπει να το επαναλαμβάνουμε συνεχώς ότι κατά την παραγωγική διαδικασία:

1) Δεν χρησιμοποιείται κανένα είδος πολύστροφου decanter (3000/4000++ στροφών) ή διαχωριστήρες (7000/8000++ στροφών).

2) Δεν προστίθεται ούτε θερμοκρασία ούτε νερό (ζεστό ή κρύο), για να μην μεταβληθεί η θερμοκρασία του προϊόντος, παρά μόνο ότι περιέχει ο ελαιόκαρπος.

3) Οι πολυφαινόλες είναι υδατοδιάλυτες, οπότε δεν χρησιμοποιείται ζεστό νερό το οποίο σε συνεργασία με την πολυστροφία καίει και ξεπλένει όλες τις πολυφαινόλες και τα συστατικά του καρπού.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image

2 ΣΧΟΛΙΑ