Τις πρώτες 15 ημέρες η πανώλη στα αιγοπρόβατα χτύπησε την Θεσσαλία στους νόμους Τρικάλων και Λάρισας.
Η νόσος πλέον χτύπησε κι άλλες περιοχές με νέα κρούσματα, όπως τη Βόνιτσα και την Ηλεία ανοίγοντας νέους κύκλους επιτήρησης και ελέγχου.
Σε αυτές τις περιοχές η κατάσταση είναι πιο διαχειρίσιμη καθώς δεν έχουν πληθυσμό ζώων ανάλογο της Θεσσαλίας. Σε κάθε περίπτωση, οι Αρχές βρίσκονται σε κατάσταση εγρήγορσης.
Σε αυτό το πλαίσιο πραγματοποιήθηκε σήμερα ενημέρωση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών στην Βόνιτσα παρουσία του Αντιπεριφεριεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Ανδρέα Φίλια, του εντεταλμένου Περιφερειακού συμβούλου Γιώργου Κοντογιάννη, του Διευθυντή της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Κώστα Μήλιου, του γενικού Διευθυντή Αγροτικής Ανάπτυξης Σάββα Βλάχου, του Προϊστάμενου της Κτηνιατρικής υπηρεσίας Γεράσιμου Στάμου, του Προϊσταμένου της Πολιτικής Προστασίας Γιώργου Παπαδόπουλου στην αίθουσα του Δημαρχείου Βόνιτσας.
Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν στις κτηνοτροφικές μονάδες της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας και τις επόμενες ημέρες. Υπάρχει απόφαση για εφαρμογή δυο ζωνών επιτήρησης σε ακτίνα τριών και δέκα χιλιομέτρων (πληροφορίες αναφέρουν πως πρόκειται για μια τεράστια περιοχή από την Πογωνιά έως τον Άγιο Νικόλαο Βονίτσης) από την εκμετάλλευση όπου εντοπίστηκε στο πρώτο κρούσμα καθώς και για εφαρμογή αυστηρών απαγορεύσεων.
Το κοπάδι όπου καταγράφτηκε το κρούσμα πανώλης αναμένεται να θανατωθεί και να ταφεί υγειονομικά σε δημόσια έκταση που θα υποδειχθεί. Από τις αρμόδιες αρχές θεωρείται ότι θα υπάρξει καταγραφή και άλλων κρουσμάτων σε κάθε περίπτωση. Εκφράζεται όμως αισιοδοξία πως η κατάσταση θα ελεγχθεί, αφού όμως πρώτα δυσκολέψει… Δεδομένο είναι το πλήγμα για τους κτηνοτρόφους της περιοχής αλλά και για όλες τις δραστηριότητες που σχετίζονται με την εμπορία κρέατος, την επεξεργασία γάλακτος κλπ.
Τα πρωτόκολλα είναι πολύ αυστηρά σχετικά με τις απαγορεύσεις στις μετακινήσεις ζώων, την παραμονή τους σε περιφραγμένους βοσκοτόπους, τις απολυμάνσεις σε οχήματα – μηχανήματα, την εφαρμογή συγκεκριμένων και δαπανηρών μέτρων σχετικά με το γάλα κλπ.
Εικάζεται πως η διασπορά ξεκίνησε από φορτηγό ζωέμπορου το οποίο δεν είχε απολυμανθεί, από την περιοχή της Λάρισας, με αποτέλεσμα να εξαπλωθεί η νόσος σε αρκετές περιοχές της χώρας.
Πηγή: agriniopress.gr