Ευρεία σύσκεψη εργασίας, υπό τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστο Κέλλα και τον ΓΓ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Στρατάκο, που μετέβησαν στα Τρίκαλα, μετά από εντολή του ΥπΑΑΤ, Κώστα Τσιάρα, πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Π.Ε. Τρικάλων, προκειμένου να εξειδικευτούν τα μέτρα για την εκρίζωση της νόσου της πανώλης που εμφανίστηκε σε εκτροφή αιγοπροβάτων στη Δημοτική Ενότητα Καλαμπάκας, του Δήμου Μετεώρων.
Στη σύσκεψη στην οποία μετείχαν εκπρόσωποι της Περιφέρειας, της ΕΛΑΣ, της Κτηνιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και των κτηνοτρόφων από όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Θεσσαλίας, ορίσθηκαν ζώνες προστασίας και επιτήρησης (3 και 10 χιλιομέτρων), με επίκεντρο τη μονάδα που βρέθηκε επιβεβαιωμένο κρούσμα και ανακοινώθηκαν τα μέτρα που ισχύουν για κάθε μία από αυτές τις δύο ζώνες.
Λίγες ώρες μετά την επιβεβαίωση του κρούσματος, οι κτηνιατρικές αρχές της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων προέβησαν στην σφαγή και στην υγειονομική ταφή των ζώων στη μονάδα που εντοπίσθηκε το κρούσμα. Η μονάδα απολυμάνθηκε και σφραγίσθηκε.
Από σήμερα ξεκίνησε η υγειονομική επιτήρηση των ζώων όλων των μονάδων που βρίσκονται εντός των ζωνών προστασίας, με κλινικές εξετάσεις σε όλα τα ζώα και δειγματοληψία, όπου κρίνεται απαραίτητο, για περαιτέρω εργαστηριακό έλεγχο.
Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιδημιολογική έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί πώς εμφανίσθηκε η νόσος, δεδομένου ότι στη χώρα μας δεν είχε ποτέ παρουσιασθεί ανάλογο κρούσμα και η Ελλάδα επισήμως ήταν απαλλαγμένη από το συγκεκριμένο νόσημα.
Στη σύσκεψη παρόντες ήταν εκπρόσωποι της Κτηνιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας των οποίων η επιστημονική γνώση ήταν σημαντική καθώς και η συνδρομή τους με την παροχή διδακτορικών φοιτητών οι οποίοι θα ενισχύσουν τα συνεργεία επιτήρησης.
Σημειώνεται ότι η χώρα μας βρίσκεται σε επικοινωνία με την DGSANΤE της ΕΕ με στόχο την άμεση αντιμετώπιση της νόσου.
Η σύσκεψη η οποία διήρκεσε τρεις ώρες, ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητική. Επικράτησε κλίμα συνεργασίας μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας, των υπηρεσιών του ΥΠΑΑΤ και της Περιφέρειας Θεσσαλίας, των εκπροσώπων των κτηνοτρόφων και των μεταποιητών και της Ελληνικής Αστυνομίας η συνδρομή της οποίας κρίνεται απαραίτητη.
Εκ μέρους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εκτός του Υφυπουργού, Χρήστου Κέλλα και του ο Γενικού Γραμματέα, Γιώργου Στρατάκου, μετείχαν ο Γενικός Διευθυντής Κτηνιατρικής, Μάκης Αλεξανδρόπουλος και ο Προϊστάμενος του Τμήματος Λοιμωδών και Παρασιτικών Νοσημάτων, Γεώργιος Κόμητας.
Στη σύσκεψη μετείχαν επίσης οι:
– Χριστούλα Ντιντή αντιπεριφερειάρχης της ΠΕ Τρικάλων
– Δημήτρης Τσέτσιλας, Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Περιφέρειας Θεσσαλίας
– Κωνσταντίνος Μαράβας, Δήμαρχος Πύλης
– Δημήτρης Κόττης, Πρόεδρος Κτηνοτρόφων Μετεώρων
– Σπυρίδων Αγναντής Δήμαρχος Φαρκαδόνας
– Γεώργιος Βαλιάκος, Καθηγητής Μικροβιολογίας και Παρασιτολογίας Τμήματος Κτηνιατρικής Καρδίτσας
– Δημήτρης Μπαλούκας, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας,
– Νίκος Παλάσκας, Γενικός Γραμματέας Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων και Αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης Ελασσόνας
– Θεόδωρος Ευθυμίου, Πρόεδρος Σωματείου Κρεοπωλών Τρικάλων και Γενικός Γραμματέας Επιμελητηρίου Τρικάλων
– Παναγιώτης Τσιαμπαλής, Τμηματάρχης Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας Θεσσαλίας
– Δημήτρης Σταυρίδης, Γενικός Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφέρειας Θεσσαλίας
– Δημήτρης Δήμου, εκ μέρους της Πανελλήνιας Ένωσης Εκτροφέων Αυτόχθονων Φυλών Αγροτικών Ζώων
– Αθανάσιος Κωνσταντινίδης, Διευθυντής Κτηνιατρικής Περιφέρειας Θεσσαλίας
– Σεβαστή Ασλανίδου, Υποδιευθύντρια Κτηνιατρικής Π.Ε. Καρδίτσας
– Δέσποινα Μπαμίχα, Διευθύντρια Κτηνιατρικής Καλαμπάκας
– Νικολέτα Τζιωρτζιώτη, Αντιπρόεδρος Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας Π.Ε. Τρικάλων
– Σπυρίδων Ζαντρίβας, Προϊστάμενος Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Π.Ε. Τρικάλων
– Αθανάσιος Κάππας, Αναπληρωτής Διευθυντής Διεύθυνσης Αστυνομίας Τρικάλων
– Ιωάννης Μπαρδανίκας, Μέλος Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας.
Σημειώνεται ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για το καταναλωτικό κοινό δεδομένου ότι η νόσος ΔΕΝ μεταδίδεται στον άνθρωπο.