Ανακοίνωση του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ:

“Η «ολοκλήρωση» της πληρωμής των Άμεσων Ενισχύσεων του 2023 από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ακριβώς στην προβλεπόμενη καταληκτική ημερομηνία, αποδεικνύει για μια ακόμα φορά, ότι την τελευταία πενταετία, οι καταβολές των ενωσιακών επιδοτήσεων γίνονται την «ύστατη στιγμή», με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την ομαλή και εύρυθμη λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ και των εμπλεκόμενων υπηρεσιών του ΥπΑΑΤ και αφήνοντας, έτσι, πάντα «σκιές» για το έγκυρο και διαφανές στη διαδικασία των καταβολών αυτών.

Ελπίζουμε και ευχόμαστε, το «όπως να’ ναι» και το «όποτε να’ ναι» των πληρωμών στους αγρότες μας, που ίσχυε, κατά κόρον, επί ημερών της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, να μην ισχύει και για την συγκεκριμένη πληρωμή, αφού τώρα ο ΟΠΕΚΕΠΕ βρίσκεται σε επιτήρηση από τις ενωσιακές αρχές και βέβαια ενόψει και των ελέγχων στους οποίους οι ενωσιακές αρχές αναμένονται να προβούν, αποτρέποντας έτσι την επιβολή και νέων προστίμων στην Ελλάδα και βέβαια την άρση της διαπίστευσης του ΟΠΕΚΕΠΕ, ως Οργανισμού Πληρωμών. Και ταυτόχρονα, προκειμένου να μην επαναληφθούν «φαινόμενα», ως απόρροια ενωσιακών ελέγχων, όπως αυτό με τα ειδοποιητήρια σε 197.000 παραγωγούς, που έστειλε, πρόσφατα, ο ΟΠΕΚΕΠΕ, ζητώντας τους να επιστρέψουν ποσά που τους είχαν δοθεί το 2022, ως αχρεωστήτως καταβληθέντα, γιατί ο Οργανισμός χρησιμοποίησε γραμμή δικαιωμάτων έτους 2021, αντί της ορθής έτους 2022. Επί του τελευταίου, μάλιστα, οι απαντήσεις του αρμόδιου Υπουργού κ. Τσιάρα, στην πρόσφατη Επίκαιρη Ερώτηση του αρμόδιου Τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Βασίλη Κόκκαλη, ήταν επιεικώς ανεπαρκείς.

Αυτό, όμως, που χρήζει απάντησης και μάλιστα άμεσης από την πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ και τη Διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι το γιατί δεν πληρώθηκε το σύνολο του ποσού, που προβλεπόταν να καταβληθεί για το έτος 2023, σύμφωνα με το εγκεκριμένο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο της χώρας μας για την ΚΑΠ 2023-2027 και τι θα απογίνει με τα «εξαφανισμένα» 87 εκατομμύρια ευρώ των Άμεσων Ενισχύσεων του 2023. Όταν μάλιστα, κατά τον ΟΠΕΚΕΠΕ, αυτή η πληρωμή αποτελεί «την τελική εκκαθάριση των Άμεσων Ενισχύσεων, όπως προβλέπεται από την ενωσιακή νομοθεσία».

Featured Image

Και όλα αυτά, αναμένοντας με αγωνία το χρόνο και την «ποιότητα» της προκαταβολής της Βασικής Ενίσχυσης έτους 2024, οι αιτήσεις ΟΣΔΕ της οποίας ολοκληρώθηκαν πριν λίγες ημέρες, εξαιτίας των γνωστών διοικητικών και λειτουργικών προβλημάτων του ΟΠΕΚΕΠΕ και του ΥπΑΑΤ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, για μια ακόμα φορά, προειδοποιεί την Κυβέρνηση της ΝΔ, για τον επικίνδυνο και ολισθηρό δρόμο που ακολουθεί στον σημαντικό και ευαίσθητο, για τον δοκιμαζόμενο αγροτικό κόσμο της χώρας μας, θέμα των ενωσιακών επιδοτήσεων της ΚΑΠ. Και δεσμεύεται έναντι των αγροτών μας να εξαντλήσει όλα τα μέσα, εντός και εκτός Κοινοβουλίου, προκειμένου, επιτέλους, να αποκατασταθεί η κανονικότητα, η εγκυρότητα και η διαφάνεια στην καταβολή των ενωσιακών επιδοτήσεων”, αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image