Σε ένα τρίμηνο από σήμερα περίπου ο Παναγιώτης Ζαφειρόπουλος, ένας μορφωμένος νέος από την περιοχή του Αχαϊκού στην Κάτω Αχαΐα, κάνει το όνειρό του πραγματικότητα, φέρνοντας στο ράφι τα πρώτα του γαλακτοκομικά – τυροκομικά προϊόντα, με πρώτη ύλη από την ίδια του την φάρμα.
Ο Παναγιώτης Ζαφειρόπουλος που είναι 42 ετών σήμερα, μπορεί να ολοκλήρωσε τις σπουδές του το 2012 ως ηλεκτρολόγος μηχανικός, πλην όμως δεν ακολούθησε την πεπατημένη. Αντίθετα επέλεξε να ασχοληθεί με τον πρωτογενή τομέα της παραγωγής και δη την κτηνοτροφία. Για το λόγο αυτό και χωρίς να μπει, όπως μας λέει τότε σε κάποιο πρόγραμμα νέων, κατάφερε να βάλει την επιχείρησή του στον Αναπτυξιακό και να απορροφήσει κονδύλια για τη μονάδα του. Σήμερα, σχεδόν μια δεκαετία μετά, έχει καταφέρει πολλά και σχεδιάζει με αισιοδοξία, τα επόμενα βήματά του. Ο Παναγιώτης εμπορεύεται και ζώντα ζώα στις δυο αυτές ράτσες, ενώ τους αμέσως επόμενους μήνες και συγκεκριμένα σε ένα τρίμηνο από σήμερα αναμένεται να βγάλει στο ράφι τα πρώτα του γαλακτοκομικά προϊόντα, δεδομένου ότι η μονάδα που σχεδίασε είναι έτοιμη. Τυροκόμος θα είναι ο έμπειρος Θανάσης Καλτσούδας που πήγε στη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων από τη Γαλατινή Κοζάνης, ενώ μόλις αποφοίτησε, εργάστηκε σε ένα μεγάλο αριθμό τυροκομείων σε όλη την Ελλάδα, στο Ουζμπεκιστάν αλλά και σε ΗΠΑ- Καναδά.
“Ξεπερνώντας τις όποιες δυσκολίες και αναποδιές, το 2025 μας βρίσκει έτοιμους για το καινούριο μας εγχείρημα! Με τις πιστοποιήσεις ISO και HACCP ανοίγει ο δρόμος έτσι ώστε σύντομα να διαθέσουμε τυροκομικά και γαλακτοκομικά προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας και ποιότητας απ’ ευθείας από τη Φάρμα της Γιαγιάς! Ευχαριστώ την Anodos Συμβουλευτική για την βοήθεια και τη στήριξη σε όλες τις διαδικασίες”, αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του στο facebook. Παράλληλα, όπως λέει μιλώντας στο Agronewsbomb: “καταφέραμε και ενταχθήκαμε ως μονάδα σε πρόγραμμα μεταποίησης που προκήρυξε η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Οι διαδικασίες ήταν σχετικά εύκολες μιας και είμαι και ηλεκτρολόγος μηχανικός ενώ είχα και την εμπειρία με την ένταξη στον Αναπτυξιακό για το στάβλο”.
Πλέον, όπως μας λέει ο Παναγιώτης, είναι στη διαδικασία των πρώτων, πειραματικών τυροκομήσεων, με σκοπό το επόμενο διάστημα να διαθέσει στην αγορά τα πρώτα του προϊόντα με το brand “Η Φάρμα της Γιαγιάς”. Σκοπός του είναι να βγάλει στην αγορά Φέτα, γραβιέρα, γιαούρτι και κάποιο αλοιφώδες τυρί. Η διάθεση θα γίνει στην αρχή μέσω εξειδικευμένων καταστημάτων πώλησης στην περιοχή της Πάτρας, αλλά και στην Αθήνα, ενώ πιο μετά ο Παναγιώτης ενδιαφέρεται να διαθέσει και φρέσκο γάλα στο κοινό.
Η παραγωγή και η μείωση του κόστους
“Σήμερα στη μονάδα έχουμε 500 ζώα, αιγοπρόβατα, Λακόν και γίδες Ζάνες. Είναι πραγματικά πολύ παραγωγικά ζώα, όπως λένε, αλλά έχουν και μεγάλες ανάγκες σε τροφές. Προσωπικά έχω μια παραγωγή της τάξης των 150 τόνων εκ των οποίων οι 70 αφορούν γίδινο, που τελευταία έχει και μεγάλη πέραση και το έχει γνωρίσει καλά ο κόσμος. Έχω στη μονάδα Λακόν που πιάνουν ως και 450 κιλά το χρόνο σε γάλα, ενώ οι Ζάνες ξεπερνούν τα 1.100. Όλο αυτό βέβαια και ειδικά η ενσταβλισμένη και εντατική μορφή αυτή κτηνοτροφίας, έχει μεγάλες απαιτήσεις, ειδικά ως προς τις ζωοτροφές, αλλά και άλλες φροντίδες. Όμως στο τέλος, το πρόσημο είναι θετικό, ειδικά σε χρονιές όπως αυτές που διανύουμε, με τις τιμές στο γάλα σχετικά καλές”, τονίζει στο Agronewsbomb ο Παναγιώτης Ζαφειρόπουλος, ο οποίος σημειωτέον είναι αναγκασμένος να προμηθεύεται από το εμπόριο όλες τις απαιτούμενες τροφές, καθώς δεν καλλιεργεί.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο Παναγιώτης έχει συνασπιστεί μαζί με ακόμα 7 μονάδες της περιοχής και διαπραγματεύονται τις τιμές στο γάλα, ενώ το επόμενο διάστημα, όπως λέει, προτίθενται όλοι μαζί, να κάνουν πιο επίσημο το χαρακτήρα αυτής της ομάδας.
Newsroom Agronewsbomb