Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται ο Έβρος, αφού μπορεί να έμεινε… καθαρός από την πανώλη των αιγοπροβάτων που κρούσματα υπήρξαν σε διάφορες περιοχές της χώρας, αλλά υπάρχουν υποψίες για κρούσματα ευλογιάς των αιγοπροβάτων σε 4 μονάδες εκτροφής.

Οι μονάδες αυτές βρίσκονται τρεις στην ευρύτερη περιοχή των Φερών και μία στην Ορεστιάδα. Οι κτηνοτρόφοι των εκτροφών παρατήρησαν τα ύποπτα συμπτώματα στα ζώα τους και ενημέρωσαν την Κτηνιατρική της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης. Άμεσα ελήφθησαν δείγματα και αναμένονται τα εργαστηριακά αποτελέσματα σήμερα ή το αργότερο αύριο Τετάρτη.

Τέθηκε σε καραντίνα ο νομός Έβρου

Στο μεταξύ όπως προβλέπεται, τέθηκε σε καραντίνα ο νομός Έβρου. Να υπενθυμίσουμε ότι η νόσος είναι πολύ μεταδοτική ωστόσο είναι ζωονόσος, δεν μεταδίδεται σε άνθρωπο και δεν είναι επικίνδυνη για την δημόσια υγεία. Θυμίζουμε ωστόσο ότι το 2010 που είχε επιδημία ευλογιάς, είχε κυριολεκτικά αποδεκατιστεί το σύνολο του ζωικού κεφαλαίου του Έβρου και είχε υποστεί μεγάλες απώλειες και στις Περιφερειακές ενότητες Ροδόπης και Ξάνθης.

Η Κτηνιατρική Υπηρεσία της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου εξέδωσε ανακοίνωση για «Λήψη Μέτρων λόγω Υπόνοιας Παρουσίας Ασθένειας».

Τα μέτρα που θα πρέπει να τηρήσουν ιδιοκτήτες εκτροφών και εμπλεκόμενοι φορείς, σύμφωνα με την ανακοίνωση, είναι τα εξής:

Απαγορεύεται η έξοδος ζώντων ζώων, κρεάτων, πτωμάτων ζώων, ζωοτροφών, υλικών, απορριμμάτων, περιττωμάτων, στρωμνής, κόπρου ή άλλων αντικειμένων από τα διοικητικά όρια της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου. Τα αντικείμενα αυτά ενδέχεται να μεταδώσουν την Ευλογιά των μικρών μηρυκαστικών.
Η μη τήρηση των ανωτέρω όρων θα οδηγήσει στην επιβολή κυρώσεων.

Για τους ιδιοκτήτες εκτροφών:

Περίφραξη των εγκαταστάσεων.
Εγκατάσταση απολυμαντικής τάφρου για τα οχήματα στις εισόδους και εξόδους των εγκαταστάσεων.
Τακτικός καθαρισμός και απολύμανση των εγκαταστάσεων και εξοπλισμού.
Απαγόρευση εισόδου οχημάτων και μηχανημάτων που έχουν έρθει σε επαφή με άλλες εκμεταλλεύσεις.
Περιορισμός των επισκεπτών στις εκμεταλλεύσεις και αποφυγή επαφής με τα ζώα.
Απομόνωση των νεοεισαχθέντων ζώων για τουλάχιστον 21 ημέρες.
Έλεγχος προέλευσης ζωοτροφών.
Τακτική απεντόμωση και μυοκτονία.
Καθημερινός έλεγχος των ζώων για κλινικά συμπτώματα.
Η απόφαση ισχύει μέχρι την ανάκλησή της. Παρακαλούνται όλοι οι εμπλεκόμενοι να συμμορφωθούν άμεσα με τα παραπάνω μέτρα για την αποφυγή εξάπλωσης της ασθένειας.

Έρχονται αύριο ο υφυπουργός Χ. Κέλλας με το Γενικό Γραμματέα Γ. Στρατάκο

Featured Image

Στο μεταξύ, δεν γνωρίζουμε αν είναι τυχαίο, αλλά όπως ανακοινώθηκε από την Περιφέρεια ΑΜΘ, έρχονται αύριο Τετάρτη 21/08/2024 στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Χρήστος Κέλλας και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γεώργιος Στρατάκος.

Στόχος της επίσκεψης είναι η ενημέρωση των άμεσα ενδιαφερόμενων για θέματα που αφορούν ζωονόσους, ως προς την πρόληψη της εξάπλωσης τους.

Ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Χριστόδουλος Τοψίδης θα συνοδεύσει τους κ.κ. Κέλλα και Στρατάκο στην εκτέλεση του παρακάτω προγράμματος:

09.30 – Επίσκεψη στο Σφαγείο Ορεστιάδας

10.30 – Συνάντηση με εμπόρους ζωοτροφών στη ΔΑΟΚ Ορεστιάδας (Κτηνιατρείο)

11.00 – Συνάντηση με υπαλλήλους της ΠΕ Έβρου (Κτηνιάτρους και αρμόδιους σε θέματα ζωονόσων) στη ΔΑΟΚ Ορεστιάδας (Κτηνιατρείο)

12.30 – Συνάντηση με επιχειρηματίες του κλάδου τυποποίησης γαλακτοκομικών προϊόντων στο Ξενοδοχείο PLOTINI (Διδυμότειχο)

13.30 – Συνάντηση με εμπόρους ζωοτροφών και γαλακτοκομικών προϊόντων στο Δημοτικό Κατάστημα Φερών

18.00 – Συνέντευξη Τύπου στο Νομαρχείο (Αλεξανδρούπολη).

Πηγή: evros-news.gr

Featured Image