«Θα γίνει έλεγχος παντού και σε όλα τα επίπεδα στον ΟΠΕΚΕΠΕ, ώστε να κλείσουν όσο το δυνατόν περισσότερες εκκρεμότητες έχουν δημιουργηθεί από τη διοίκηση Σημανδράκου», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης με αφορμή την παραίτηση του προέδρου του οργανισμού.

«Μια καινούργια ημέρα ξεκινάει για τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Η απόσταση που είχε δημιουργηθεί και η έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα και του Οργανισμού αποτελεί παρελθόν. Έχω δεσμευτεί ότι θα υπάρξουν οι απαραίτητοι έλεγχοι, ώστε να αποκατασταθεί πλήρως η εμπιστοσύνη, η δικαιοσύνη και η διαφάνεια και να διορθωθούν τα λάθη στο μέτρο του δυνατού. Στόχος μας είναι, να χτίσουμε άμεσα έναν Οργανισμό που θα λειτουργεί σωστά, οργανωμένα, σύγχρονα κι εναρμονισμένα με τις υποδείξεις της κοινότητας, με έναν και μοναδικό σκοπό, την εξυπηρέτηση των αγροτών! Είμαστε αποφασισμένοι να βάλουμε τάξη, να υπάρξει νοικοκυροσύνη και διαφάνεια! Και να γίνει αυστηρός έλεγχος σε όλα τα επίπεδα στον ΟΠΕΚΕΠΕ, ενώ θα γίνει προσπάθεια τακτοποίησης όλων των εκκρεμοτήτων. Σε κάθε περίπτωση, κύκλοι του ΥπΑΑΤ, επισημαίνουν ότι θα ελεγχθούν όλες οι καταγγελίες που έχουν γίνει σε βάρος της προηγούμενης διοίκησης Σημανδράκου, καθώς κανείς δεν μπορεί να παίζει παιχνίδια στην πλάτη των αγροτών. Στόχος του ΥπΑΑΤ είναι η ανασυγκρότηση και εξυγίανση του Οργανισμού ώστε να λειτουργεί με διαφάνεια και αξιοπιστία, σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ, για να κερδίσει και πάλι την εμπιστοσύνη των Ελλήνων αγροτών» τονίζει στη δήλωσή του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπυξης και Τροφίμων.

Όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ο υπουργός είναι αποφασισμένος «να βάλει “το μαχαίρι στο κόκκαλο”». Επισημαίνουν ότι η υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ έχει ανοίξει πληγές στους αγρότες καθώς υπήρξαν πολλές λάθος πληρωμές και τον Οκτώβριο και το Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «για μια ακόμη αφορά υπήρξαν αντιδράσεις για λάθος πληρωμές στον ΟΠΕΚΕΠΕ, που ήταν αποτέλεσμα της κακής οργάνωσης στη λειτουργία του Οργανισμού, γεγονός που ανάγκασε τον πρόεδρό του Βαγγέλης Σημανδράκος να στείλει στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη, την παραίτησή του».

Μια παραίτηση που ο κ. Αυγενάκης είχε ζητήσει από τις 27 Οκτωβρίου 2023, όταν διαπιστώθηκαν τα πρώτα μεγάλα λάθη στην πληρωμή των προκαταβολών της ενιαίας ενίσχυσης, αλλά ο κ. Σημανδράκος αρνιόταν να υποβάλει «οχυρωμένος» πίσω από την άποψη ότι είχε διοριστεί από το ΑΣΕΠ, όπως αναφέρουν.

Επίσης, οι πηγές του υπουργείου εκτιμούν ότι «ευελπιστούσε ότι με την ομάδα που είχε δημιουργήσει και τους ανθρώπους που είχε σε διευθυντικές θέσεις “κλειδιά”, θα επιτύγχανε τη… διόρθωση των λαθών που είχαν εντοπιστεί».

Με βάση αυτά τα δεδομένα, όπως υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές, «ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης ζήτησε τις παραιτήσεις όλων των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, προκειμένου να τοποθετηθεί προσωρινή νέα διοίκηση η οποία θα προχωρήσει στις αναγκαίες ανακατατάξεις, ώστε να ανταποκριθεί στο στόχο του Οργανισμού για έγκαιρες, σωστές και με διαφάνεια καταβολές των αγροτικών ενισχύσεων. Τότε, όλα τα μέλη της διοίκησης ανταποκρίθηκαν στο αίτημα για παραίτηση, πλην του Προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ Βαγγέλη Σημανδράκου, ο οποίος συνέχισε να διοικεί μέχρι χθες, όπου υπέβαλε την παραίτησή του διαπιστώνοντας και ο ίδιος την ανεπάρκεια της διοίκησής του για σωστές καταβολές στις κοινοτικές ενισχύσεις».

Featured Image

Σημειώνουν ότι και στην εξόφληση της ενιαίας, στις 22 Δεκεμβρίου, αλλά και στα λοιπά καθεστώτα, υπήρξαν λάθη τα οποία προκάλεσαν την έντονη αντίδραση δικαιούχων, από όλη την Ελλάδα.

Επικαλούμενες την ανακοίνωση του Οργανισμού, αναφέρουν ότι 685.053.809,62 ευρώ πιστώθηκαν σε 572.444 δικαιούχους, που σχετίζονται με την εξόφληση του 30% της βασικής ενίσχυσης την αναδιενεμητική ενίσχυση, τους νέους γεωργούς και την εξισωτική αποζημίωση, και σημειώνουν: «Στις 28 Δεκεμβρίου, κι ενώ οι αντιδράσεις για λάθη και στις νέες πληρωμές έφθαναν με ένταση στον Οργανισμό και στο ΥπΑΑΤ, από όλη την Ελλάδα, ο κ. Σημανδράκος συγκάλεσε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΠΕΚΕΠΕ, στο οποίο, όμως, ο ίδιος δεν παρέστη. Το συγκεκριμένο ΔΣ, το οποίο, τελικώς, συνεδρίασε υπό τον αντιπρόεδρο Κυριάκο Μπαμπασίδη, μετά από εισήγηση της Γενικής Διευθύντριας κυρίας Μωραΐτου, προχώρησε σε ριζικές αλλαγές στη διευθυντική ομάδα της διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ και στην απομάκρυνση διευθυντικών στελεχών που αποτελούσαν βασικούς συνεργάτες του κ. Σημανδράκου, καθώς κι αυτοί φέρουν ευθύνη για την προβληματική διοίκηση από το καλοκαίρι του 2022 και μετά. Το ΔΣ αποφάσισε, επίσης, ύστερα από εισήγηση του Αντιπροέδρου του Κυριάκου Μπαμπασίδη, να αναθέσει σε Ορκωτό Λογιστή τον έλεγχο όλων εκείνων των καταγγελιών που έχουν γίνει και σχετίζονται με εσφαλμένες πληρωμές, παραλείψεις και αδιαφάνεια στον τρόπο καταβολής των ενισχύσεων.

Υπό το βάρος αυτών των εξελίξεων, κι ενώ εκκρεμούν απαντήσεις της Διοίκησης Σημανδράκου για το τί έχει γίνει με τον έλεγχο στην κατανομή δικαιωμάτων για βοσκότοπο χωρίς ζώα και γιατί επί χρόνια είναι «παγωμένα» περίπου 16.000 ΑΦΜ αγροτών, χωρίς να ολοκληρώνεται ο έλεγχος και να αποστέλλονται στον εισαγγελέα όσα διαπιστωθούν ότι υπάρχουν προβλήματα, αλλά και υπό το βάρος πολλών άλλων καταγγελιών που φθάνουν συνεχώς στο ΥπΑΑΤ, ο κ. Σημανδράκος υπέβαλε, επί τέλους, χθες, 29 Δεκεμβρίου, υπέβαλε την παραίτησή του, τον οποία ο κ. Αυγενάκης έκανε αποδεκτή.

Σημειώνεται ότι τα ως άνω 16.000 ΑΦΜ αφορούν δικαιούχους που στην πλειονότητά τους έχουν μη επαρκώς αιτιολογημένες δεσμεύσεις επί σειρά ετών, διότι όταν ζητήθηκε από τον τότε Πρόεδρο Σημανδράκο και τους τότε Διευθυντές Άμεσων Ενισχύσεων και Τεχνικών Ελέγχων η συσχέτιση των ΑΦΜ αυτών με εντολές ελέγχων, τυχόν καταγγελίες ή έρευνες από άλλες συνεργαζόμενες υπηρεσίες, αυτή δεν έγινε ποτέ και δεν δόθηκαν ποτέ τα απαραίτητα σχετικά έγγραφα.

Αποτέλεσμα αυτών ήταν να δημιουργείται μια παραφιλολογία για επιχείρηση λήψης επιδοτήσεων με τεχνικές συνθήκες χωρίς όμως ποτέ οι δεσμευμένοι δικαιούχοι να έχουν λάβει γνώση για τον έλεγχο τον οποίο βρίσκονται ώστε να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, τα οποία θα έπρεπε να αξιολογηθούν από επιτροπές του ΟΠΕΚΕΠΕ (σύμφωνα με τις εγκυκλίους ελέγχων), να συνταχθούν οι σχετικές εκθέσεις ελέγχου, να ενημερωθούν οι παραγωγοί εγγράφως για τα αποτελέσματα και τα τυχόν ευρήματα και να καταχωρηθούν όλα τα ευρήματα στο πληροφοριακό σύστημα, όπως προβλέπεται από τους Κοινοτικούς Κανονισμούς».

Πηγή: ΑΠΕ