Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας ξεκίνησε έρευνα για δύο Κροάτες πολίτες που κατηγορούνται για απάτη σχετικά με γεωργικές επιδοτήσεις.

Οι ύποπτοι συνελήφθησαν πριν από λίγες ημέρες, μετά από αίτημα της EPPO, έπειτα από συντονισμένες ανακριτικές ενέργειες με την αστυνομική διεύθυνση της κομητείας Primorsko.

Οι δύο συλληφθέντες, ένας διευθυντής εταιρείας και ο εκπρόσωπός της, φέρονται να απαίτησαν ψευδώς μη επιστρεπτέες επιδοτήσεις από τον Οκτώβριο του 2021 έως τις 17 Οκτωβρίου 2022.

Οι επιδοτήσεις αυτές ήταν συγχρηματοδοτούμενες κατά 85% από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) και κατά 15% από τον εθνικό προϋπολογισμό.

Οι κατηγορούμενοι υπέβαλαν, μέσω της εταιρείας τους, αίτηση στον Οργανισμό Πληρωμών για τη Γεωργία, την Αλιεία και την Αγροτική Ανάπτυξη ζητώντας σχεδόν μισό εκατομμύριο ευρώ (497.976 ευρώ) στο πλαίσιο του προγράμματος «Υποστήριξη επενδύσεων σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις», για έργο συνολικής αξίας 711.394,31 ευρώ.

Featured Image

Η έρευνα αποκάλυψε ότι στην αίτησή τους ισχυρίστηκαν ψευδώς πως η εταιρεία τους πληρούσε τα οικονομικά κριτήρια επιλεξιμότητας.

Προκειμένου να αποκτήσουν το σχετικό πιστοποιητικό, φέρεται να παρείχαν ψευδείς πληροφορίες σε υπάλληλο του Υπουργείου Γεωργίας δύο φορές, ισχυριζόμενοι ότι πληρούνταν οι προϋποθέσεις, ενώ αυτό δεν ίσχυε. Επίσης, δήλωσαν ψευδώς ότι η εταιρεία απασχολούσε άτομο με αγροτική ή βιοτεχνολογική κατάρτιση και ότι ήταν μέλος αγροτικού συνεταιρισμού, αποκτώντας αθέμιτο πλεονέκτημα στη διαδικασία αξιολόγησης.

Ο Οργανισμός Πληρωμών αναγνώρισε ενδείξεις απάτης κατά τη διοικητική επεξεργασία και αποφάσισε να μην καταβάλει τις επιδοτήσεις.

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία είναι η ανεξάρτητη εισαγγελία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι υπεύθυνη για τη διερεύνηση, τη δίωξη και την εκδίκαση οικονομικών εγκλημάτων κατά των συμφερόντων της ΕΕ.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image