Νέα μικρή άνοδο θα σημειώσουν την Παρασκευή οι θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα με αποτέλεσμα να βρεθούν 3 έως 5 βαθμούς Κελσίου πάνω από το κανονικό. Η πολιτεία άραγε τι περιμένει να κινηθεί για αποζημιώσεις;

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται από την Κυριακή με τον διευθυντή της ΕΜΥ, Θοδωρή Κολυδά, να σημειώνει ότι η ανομβρία θα συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα.

Όπως εξηγεί: «το δυτικό ρεύμα που θα επικρατήσει στις μέσες στάθμες της ατμόσφαιρας θα επιτρέψει μερικώς την εκδήλωση λίγων φαινομένων στα δυτικά και βόρεια, την Παρασκευή και το ΣΚ, όχι όμως κάτι ουσιαστικό. Την ερχόμενη εβδομάδα από την κεντρική Μεσόγειο “ορθώνεται” και πάλι ένα πεδίο υψηλών πιέσεων (αντικυκλώνας) το οποίο εμποδίζει τα συστήματα της δυτικής Μεσογείου και της Κεντρικής Ευρώπης να μας επηρεάσουν. Τα συστήματα κινούνται στην περιφέρεια αυτού του αντικυκλώνα και δεν μας φέρνουν βροχές».

Featured Image

Την ίδια ώρα σε πολλές ελαιοπαραγικές ζώνες της χώρας, στην Πελοπόννησο, την Κρήτη, τα νησιά του Αιγαίου, του Ιονίου, αλλά και την υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα ο κόσμος αναμένει να βρέξει καθώς ο καρπός και τα δέντρα πλέον είναι στα… κόκκινα και προβλέπεται να χαθεί η παραγωγή. Είναι ενδεικτικό, όπως και στην Ισπανία, ότι το μεγαλύτερο μέρος του καρπού ακόμα και σε ποτιστικά χωράφια έχει ζαρώσει, ενώ έχει αρχίσει να μαυρίζει, όχι επειδή ωριμάζει, αλλά από την τραγική έλλειψη ύδατος.

Πολύ μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι κτηνοτρόφοι με τις βοσκές και αναγκάζονται να αγοράζουν ζωοτροφές αφού δεν υπάρχουν λιβάδια. Στα τριφύλλια δε το ζήτημα είναι μεγάλο και οι απώλειες συνεχιζόμενες. Πλέον, μπήκαμε στο φθινόπωρο, βροχές δεν φαίνονται στο ορίζοντα και ίσως δυσκολευτούν ακόμα και οι παραγωγοί των εσπεριδοειδών.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image