«Π. Μαντάς σε Κ. Τσιάρα: Η ξηρασία απειλεί τις καλλιέργειες της Μεσσηνίας – Αναγκαιότητα η ενίσχυση των παραγωγών». Το θέμα που ανέδειξε πρώτο το Agronewsbomb συζητείται έντονα και οι παραγωγοί αναμένουν αποζημιώσεις.
Για τους μεγάλους κινδύνους που προκαλεί στην παραγωγή η παρατεταμένη ξηρασία για το σύνολο σχεδόν των μεσσηνιακών αγροτικών προϊόντων, καθώς και για την επιτακτική ανάγκη να ενισχυθούν οι Μεσσήνιοι παραγωγοί έτσι ώστε να προστατευθούν αποτελεσματικά οι καλλιέργειες ελιάς, σύκου και σταφίδας, είχε εφ’ όλης της ύλης συνάντηση ο βουλευτής Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Τσιάρα, στον απόηχο των σημαντικών ζημιών στην παραγωγή ελαιοκάρπου που εντοπίζονται σε πολλές περιοχές της Μεσσηνίας.
«Ζημιές από ξηρασία στην ελαιοκαλλιέργεια»
Ο βουλευτής παρέδωσε στον υπουργό επιστολές από Προέδρους Δημοτικών Κοινοτήτων και ελαιοκομικών φορέων των δήμων Τριφυλίας και Πύλου – Νέστορος, όπου περιγράφονται τα σημαντικά προβλήματα που έχουν ανακύψει λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας και ανομβρίας κατά τους τελευταίους μήνες, καθώς και εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών του περασμένου καλοκαιριού, με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις η καταστροφή ελαιοκάρπου να αγγίζει το 70%-80% της παραγωγής, ενώ σε κάποιες άλλες περιπτώσεις είναι σχεδόν ολοκληρωτική. Παράλληλα ο κ. Μαντάς μετέφερε στον υπουργό την αγωνία που έχουν παραγωγοί και άλλων περιοχών της Μεσσηνίας που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα, τονίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα στήριξης κατά τη τρέχουσα δύσκολη χρονιά, δεδομένου μάλιστα ότι οι παραγωγοί ελαιολάδου συνεισφέρουν σημαντικά μέσω των ασφαλιστικών τους εισφορών στον ΕΛΓΑ, ωστόσο γίνονται αποδέκτες δυσανάλογα μικρών επιστροφών μέσω των αποζημιώσεων του οργανισμού.
«Σε αναμονή αποφάσεων για τη διασφάλιση της συνδεδεμένης ενίσχυσης στους παραγωγούς σταφίδας»
Ο κ. Μαντάς επίσης συζήτησε με τον υπουργό την ανάγκη να διασφαλιστεί η συνδεδεμένη ενίσχυση για τη μαύρη κορινθιακή σταφίδα, δεδομένου ότι με βάση τα έως τώρα δεδομένα η προϋπόθεση για παράδοση κατ’ ελάχιστο 150 κιλών ανά στρέμμα αξιολογείται ως πάρα πολύ υψηλή, λόγω αφενός της μειωμένης φετινής παραγωγής, αφετέρου των ζημιών που έχουν προκληθεί από αγριόχοιρους οι οποίες δεν καλύπτονται από το πλαίσιο αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ. Αποτέλεσμα είναι να υφίσταται πλέον υψηλός κίνδυνος ώστε πάρα πολλοί παραγωγοί ειδικά στη Μεσσηνία να απολέσουν την ενίσχυση ολοκληρωτικά, με μια ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος να είναι η αναπροσαρμογή του ορίου των 150 κιλών ανά στρέμμα σε χαμηλότερα επίπεδα.
«Θετικό το υπουργείο στην τμηματική καταβολή των αχρεωστήτων καταβληθέντων»
Όσον αφορά στο ζήτημα των «αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών», τα οποία αναζητά για επιστροφή ο ΟΠΕΚΕΠΕ από περίπου 196.000 αγρότες πανελλαδικά, ο κ. Τσιάρας ενημέρωσε τον κ. Μαντά ότι το υπουργείο είναι θετικό στο ενδεχόμενο να υπάρξει τμηματική επιστροφή των ποσών σε έως και τέσσερεις δόσεις, μέσω παρακράτησης μέρους μελλοντικών ενισχύσεων.
Παράλληλα διευκρινίστηκε ότι παρότι το πρόβλημα αφορά σε σφάλμα υπολογισμού από την πλευρά του οργανισμού ύψους περίπου 50 εκ. ευρώ, ποσό το οποίο είναι απαραίτητο να επιστραφεί λόγω ευρωπαϊκών κανονισμών, ωστόσο το 71% των περιπτώσεων αφορά σε ποσά έως 250 ευρώ, το 21% από 251 έως 750 ευρώ και μόνο το 1,3% αφορά σε ποσά άνω των 2.000 ευρώ.
«Αναζητούνται πόροι για την ένταξη των επιλαχόντων στα Σχέδια Βελτίωσης»
Πέραν των ανωτέρω, ο βουλευτής συζήτησε με τον υπουργό την ανάγκη αύξησης του προϋπολογισμού για τα Σχέδια Βελτίωσης, έτσι ώστε να υπάρξει η δυνατότητα ένταξης όλων των επιλαχόντων οι οποίοι έχουν εγκεκριμένες προτάσεις, σημείο το οποίο βλέπει θετικά και η πλευρά του υπουργείου. Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός της δράσης έχει ήδη αυξηθεί μία φορά κατά επιπλέον 125 εκ. ευρώ, φθάνοντας έτσι σε ύψος τα 305 εκ. ευρώ και αφορά σε επιλέξιμες δαπάνες σε κτιριακές εγκαταστάσεις, μηχανολογικό εξοπλισμό, εγκατάσταση φυτειών, κατασκευή θερμοκηπίων, χρήση ΑΠΕ, κλπ.
«Επίσπευση των διαδικασιών αποζημίωσης των παραγωγών σύκου»
Όσον αφορά στη ζημιά στις συκοκαλλιέργειες λόγω των καυσώνων των φετινού καλοκαιριού, η οποία αγγίζει σε πολλές περιπτώσεις το 70% της παραγωγής, ο κ. Μαντάς έθεσε στον κ. Τσιάρα το ζήτημα επιτάχυνσης των πορισμάτων του ΕΛΓΑ, προκειμένου να υπάρξουν γρήγορες και άμεσες αποζημιώσεις. Παράλληλα εξέφρασε την ικανοποίησή του για το έγκαιρο άνοιγμα της διαδικασίας αναγγελίας της ζημιάς από τον ΕΛΓΑ, καθώς και για την ολοκλήρωση των αυτοψιών από τα αρμόδια κλιμάκια, έτσι ώστε να μπορέσουν οι παραγωγοί να λάβουν τη στήριξη που δικαιούνται το ταχύτερο δυνατό.
«Αναγκαιότητα η αναδιάρθρωση του μηχανισμού αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ»
Κατά το κλείσιμο της συνάντησης, ο κ. Μαντάς είχε τη δυνατότητα να επισημάνει στον υπουργό την ανάγκη να δρομολογηθεί αναδιάρθρωση του μηχανισμού αποζημιώσεων που εφαρμόζει ο ΕΛΓΑ, έτσι ώστε να εξυπηρετούνται ταχύτερα και πληρέστερα οι πραγματικές ανάγκες των αγροτών. Σε αυτό το πλαίσιο είναι απαραίτητο να σχεδιασθεί η αύξηση της ανταποδοτικότητας των εισφορών των αγροτών μέσα από τη βελτίωση της συσχέτισης με τις αποζημιώσεις που λαμβάνουν, καθώς και να υπάρξει καλύτερη προσαρμογή του πλαισίου λειτουργίας του οργανισμού, έτσι ώστε με νέες καλύψεις να είναι σε θέση να ανταποκριθεί με μεγαλύτερη επάρκεια στις ιδιαίτερες συνθήκες που έχει προκαλέσει η κλιματική κρίση.
«ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας: Έκδοση κανόνων χρήσης ονομασίας προϊόντος»
Τέλος ο βουλευτής πραγματοποίησε ειδική αναφορά στο φλέγον ζήτημα της “ΠΟΠ Ελιάς Καλαμάτας” και της “Ελιάς Καλαμάτας”, οι οποίες πλέον έχουν σχεδόν την ίδια ονομασία, σημειώνοντας ότι εκκρεμεί από την πλευρά του υπουργείου η έκδοση των κανόνων χρήσης των ονομασιών. Παράλληλα τόνισε ότι αποτελεί προτεραιότητα η προστασία των καταναλωτών από τυχόν προσπάθειες παραπλάνησης, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να διασφαλιστεί το συμφέρον των Ελλήνων παραγωγών, αλλά και να θωρακιστούν αποτελεσματικά τα ελληνικά προϊόντα επιτραπέζιας ελιάς ΠΟΠ και Καλαμών έναντι του αθέμιτου ανταγωνισμού.
Newsroom Agronewsbomb