Στον αέρα βρίσκονται οι διαγωνισμοί για τα φωτοβολταϊκά μέχρι 400 KW στην Πελοπόννησο μετά τις πρώτες προσφυγές – αιτήσεις ακύρωσης στο Διοικητικό Εφετείο που ξεκίνησαν να κατατίθενται πριν λίγες ημέρες κατά του σχετικού διαγωνισμού του ΔΕΔΔΗΕ.
Άκαρποι διαγωνισμοί…. και μηνύσεις
Οι δυο διαγωνισμοί που ξεκίνησαν πέρυσι το φθινόπωρο για την εγκατάσταση μικρών φωτοβολταϊκών (έως 400 κιλοβάτ) στα κορεσμένα δίκτυα της Πελοποννήσου και της Κρήτης, κόλλησαν στη συνέχεια, όταν εκατοντάδες συμμετέχοντες προσέφυγαν στη ΡΑΑΕΥ καταγγέλλοντας ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΔΕΔΔΗΕ παρουσίασε προβλήματα που οδήγησαν σε νόθευση του ανταγωνισμού.
Για το θέμα αυτό έχουν κατατεθεί μηνύσεις σε υψηλάβαθμα στελέχη του ΔΕΔΔΗΕ για παράβαση καθήκοντος αναφορικά με την μη τήρηση των συνθηκών διαφάνειας και ισότιμης πρόσβασης των συμμετεχόντων στον επίδικο διαγωνισμό στον δημοπρατούμενο ηλεκτρικό χώρο καθώς και της επιμέλειας που όφειλε να διέπει συνολικά την στάση του διαχειριστή. Η Εισαγγελία με ρυθμούς εξπρές ήδη στα τέλη Νοεμβρίου ξεκίνησε την προανάκριση, καλώντας προς εξέταση τους μάρτυρες.
Με βάση τα παραπάνω και εν αναμονή της αίτησης ακύρωσης του διαγωνισμού στην πράξη φαίνεται ότι η διαδικασία είναι στον αέρα, παρά τις διαβεβαιώσεις του ΔΕΔΔΗΕ και το Υπουργείο Ενέργειας ότι ο διαγωνισμός προχωράει κανονικά.
Υπενθυμίζεται ότι η ΡΑΑΕΥ επέβαλε στο Διαχειριστή πρόστιμο 1 εκατομμυρίου ευρώ για παράβαση από πλευράς του διατάξεων του Νόμου και του Κώδικα, όμως στη σχετική Απόφασή της δεν έκρινε την τύχη του διαγωνισμού.
Το πρόβλημα για τον επίμαχο διαγωνισμό του οποίου πολυάριθμοι επενδυτές αμφισβητούν και ζητούν να ακυρωθεί ξεκίνησε όταν κατατέθηκαν καταγγελίες στην ΡΑΑΕΥ από πλειάδα επενδυτών που δεν πρόλαβαν να συμμετάσχουν.
Η ΡΑΑΕΥ πραγματοποίησε έρευνα και η έκθεση και το πόρισμα του πραγματογνώμονα όπως είδε το φως της δημοσιότητας τον περασμένο Αύγουστο, είχε σειρά παρατηρήσεων και ευρημάτων, ενώ ακολούθησε στα τέλη Σεπτεμβρίου η καταδικαστική Ε-132/2023 απόφαση της ΡΑΑΕΥ με την επιβολή προστίμου 1 εκατ. ευρώ κατά του ΔΕΔΔΗΕ.
Η απόφαση της ΡΑΑΕΥ, υπενθυμίζεται, κατηγορεί τον ΔΕΔΔΗΕ για αστοχίες, λάθη, πλημμελή άσκηση των καθηκόντων του, έλλειψη επιμέλειας στην προετοιμασία και αρτιότητα του πληροφοριακού συστήματος και παραβιάσεις υποχρεώσεων, περιγράφοντας τις ευθύνες του για «το φιάσκο» και τις εκατοντάδες καταγγελίες στους διαγωνισμούς για 400 KW σε Πελοπόννησο και Κρήτη.
Ειδικότερα, η Ρυθμιστική Αρχή αναφέρει «ο Διαχειριστής δεν διασφάλισε με τον αποτελεσματικότερο τρόπο, ως όφειλε, την ανάπτυξη ενός δεόντως ασφαλούς πληροφοριακού συστήματος και δε μερίμνησε για την αποσόβηση κάθε κινδύνου ευπάθειας σε κακόβουλες επιθέσεις.Οι τελεσθείσες από την ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. παραβάσεις κρίνονται ως ιδιάζουσας ρυθμιστικής σοβαρότητας, διότι άπτονται των θεμελιωδών υποχρεώσεων της ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. αναφορικά με το δικαίωμα πρόσβασης στο Δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας και τη διαχείριση ενός κρίσιμου δημόσιου αγαθού σε σπανιότητα».
Ωστόσο η απόφαση της Αρχής δεν έκρινε ότι απαιτείται ακύρωση των διαγωνισμών με αποτέλεσμα οι αποκλεισμένοι επενδυτές ήδη από τις αρχές Οκτωβρίου να καταθέτουν ενδικοφανείς προσφυγές στην ΡΑΑΕΥ για την συμπλήρωση της Απόφασής της και στον αντίποδα τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΔΕΔΔΗΕ αρχές Νοεμβρίου να απαντά εγγράφως σε ερωτήσεις Βουλευτών για το θέμα στην Βουλή των Ελλήνων, πως θα προχωρήσει κανονικά στην έκδοση όρων σύνδεσης σε Πελοπόννησο και Κρήτη.
Tον Αύγουστο του 2022 το ΥΠΕΝ αποφάσισε την εγκατάσταση φ/β ισχύος έως 400 kW, ώστε μικρά έργα να αποκτήσουν θέση σε Κυκλάδες, Πελοπόννησο και Κρήτη, με διαθέσιμη δυναμικότητα 86 MW στην Πελοπόννησο, 45 MW στις Κυκλάδες και 140 MW στην Κρήτη.
Το ενδιαφέρον ήταν μεγάλο αφού οι διαγωνισμοί προσέφεραν εξασφαλισμένη απόδοση 65,7 ευρώ ανά μεγαβατώρα…Ο σχετικός διαγωνισμός διενεργήθηκε από τον ΔΕΔΔΗΕ το Φθινόπωρο του 2022 μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Διαχειριστή, με μοναδικό κριτήριο ως προς την επιτυχή υποβολή της αίτησης στην πλατφόρμα τη χρονική προτεραιότητα. Για τις Κυκλάδες δεν υπήρξε πρόβλημα γιατί η ζήτηση ήταν μικρότερη της προσφοράς.
Στην Πελοπόννησο έπεσε η πλατφόρμα που ετοίμασε ο ΔΕΔΔΗΕ και πολλοί από τους συμμετέχοντες έμειναν απέξω.
Το ηλεκτρικό δίκτυο είναι περιορισμένο και οι επενδύσεις είναι πολλές, με αποτέλεσμα να προσέλθουν 1243 ενδιαφερόμενοι στο διαγωνισμό για τα φωτοβολταϊκά ως 400 KW. Από αυτούς οι 200 πρόλαβαν να υποβάλουν γρήγορα τις αιτήσεις και έλαβαν Αύξοντα Αριθμό (Α/Α) και είναι στους κερδισμένους, αλλά οι 800 ενώ υπέβαλαν τις αιτήσεις τους σωστά δεν πρόλαβαν κι έμειναν απέξω.
Ειδικότερα, καθώς μοναδικό κριτήριο για την επιτυχή υποβολή των αιτήσεων ήταν η χρονική προτεραιότητα, κάποιοι κατάφεραν με παράνομη χρήση λογισμικών συστημάτων, να υποβάλουν μεγάλο αριθμό αιτήσεων σε χρόνο που είναι αδύνατο να πετύχει φυσικό πρόσωπο. Λόγω των προβλημάτων της πλατφόρμας κάποιοι άλλοι δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία υποβολής και βρέθηκαν εκτός αξιολόγησης.
Ωστόσο, καθώς τα στοιχεία που χρειάζονταν είχαν καταστραφεί από το ΔΕΔΔΗΕ, δεν μπόρεσε να αποδειχθεί αν υπήρξε ή όχι κυβερνοεπίθεση στην πλατφόρμα του διαγωνισμού.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο ΔΕΔΔΗΕ δεν κράτησε τις καταγραφές του συστήματος για να φαίνεται ποιοι μπήκαν στην πλατφόρμα και υπέβαλαν αιτήσεις και ισχυρίστηκε ότι η ανάδοχος του έργου, Oracle, έσβησε τα αρχεία για την καλύτερη διαχείριση του όγκου δεδομένων. Κατά τη ΡΑΑΕΥ οι καταγραφές δεν θα έπρεπε να σβηστούν εφόσον είχαν μεσολαβήσει καταγγελίες και για τον λόγο αυτό μάλιστα η Αρχή επέβαλε πρόστιμο στον διαχειριστή.
«Η αδυναμία λήψης όλων των αρχείων καταγραφών από ένα δημόσιο πληροφοριακό σύστημα που λειτούργησε για ορισμένο μόνο διάστημα χρόνου αποτελεί προφανή έλλειψη που δυσχέρανε την έρευνά μας», αναφέρεται στο πόρισμα του πραγματογνώμονα.
Πηγή: imerisia.gr