Featured Image

Ακόμα δεν έχει ανοίξει η εφαρμογή για να ανεβάσουν τα τιμολόγια όσοι εμπορεύονται καλαμπόκι.

Σε κόκκινο συναγερμό βρίσκονται χιλιάδες παραγωγοί καλαμποκιού καθώς δεν έχουν καμιά ενημέρωση σε σχέση με την εφαρμογή που θα κληθούν οι έμποροι με τους οποίους συνεργάζονται να ανεβάσουν τα τιμολόγια.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Agronewsbomb οι περισσότεροι παραγωγοί έχουν μείνει με την… εντύπωση πως θα εισπράξουν… αυτομάτως την συνδεδεμένη που για πρώτη φορά παίρνει φέτος το καλαμπόκι. Είναι όμως έτσι; Σαφώς και όχι κι αυτό γιατί από φέτος για να λάβει τη συνδεδεμένη ο παραγωγός, θα πρέπει και ο έμπορος με τον οποίο συναλλάσσεται να είναι γραμμένος στο μητρώο εμπόρων αλλά και να ανεβάσει τα τιμολόγια που πήρε από τον παραγωγό.

Ακόμα δεν έχει ανοίξει καμιά εφαρμογή και οι έμποροι ρωτούν και ξαναρωτούν τι θα γίνει καθώς δέχονται οχλήσεις και από τους παραγωγούς. Ερωτηματικό παραμένει ακόμα τι θα γίνει με τους αγρότες που καλλιέργησαν, αλλά ενδεχομένως δεν πούλησαν το προϊόν, έχοντάς το στην αποθήκη, άρα δεν έχουν τιμολόγιο πώλησης.

Η καθυστέρηση έχει ανάψει κόκκινο στους παραγωγούς που εύχονται και ελπίζουν το ΥπΑΑΤ να αναθεωρήσει και να μοιράσει τη συνδεδεμένη με… άλλο τρόπο…

Αναλυτικά πάντως το ΦΕΚ για την εν λόγω συνδεδεμένη αναφέρει:

Άρθρο 2

Προϋπολογισμός και πόροι χρηματοδότησης

Ο ετήσιος προϋπολογισμός της παρέμβασης για την περίοδο 2023-2027, στο πλαίσιο της συνδεδεμένης ενίσχυσης για τον αραβόσιτο ανέρχεται στα 42.350.000€ και ο συνολικός προϋπολογισμός της ενίσχυσης για ολόκληρη την περίοδο 2023-2027 στα 211.750.000€, σύμφωνα με το ΣΣ ΚΑΠ, όπως αυτό ισχύει κάθε φορά.

Η έκταση αναφοράς της συνδεμένης ενίσχυσης στον αραβόσιτο για κάθε έτος της περιόδου 2023-2027 καθορίζεται σε 77.000, σύμφωνα με το ΣΣ ΚΑΠ, όπως αυτό ισχύει κάθε φορά, εκτάρια τα οποία βρίσκονται σε περιοχές με υδατικά συστήματα των οποίων τα ύδατα είναι σε καλή κατάσταση από ποσοτικής και ποιοτικής πλευράς.

Η εκτιμώμενη τιμή ενίσχυσης είναι 550€/εκτάριο σύμφωνα με το ΣΣ ΚΑΠ, όπως αυτό ισχύει κάθε φορά.

Featured Image

Η χρηματοδότηση της ενίσχυσης προέρχεται από τους πόρους του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Εγγυήσεων (ΕΓΤΕ), βάσει του υπ΄αρ. 2115/2021 Κανονισμού (Ε.Ε.) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.

Επίσης, εκτιμάται ότι για την περίοδο 2023-2027 η απόκλιση από τη μοναδιαία τιμή θα κυμανθεί σε ±15%.
Επομένως η ελάχιστη και η μέγιστη μοναδιαία τιμή εκτιμώνται σε 468€/εκτάριο και 633€/εκτάριο, αντίστοιχα.

Άρθρο 3

Όροι επιλεξιμότητας – Προϋποθέσεις σποράς – Δικαιούχοι

Δικαιούχοι της συνδεδεμένης ενίσχυσης αραβόσιτου είναι οι ενεργοί γεωργοί, σύμφωνα με το ΣΣ ΚΑΠ και το άρθρο 32 παρ. 1 υπ΄αρ. 2021/2115 καν. (ΕΕ) , που καλλιεργούν αραβόσιτο σε επιλέξιμες εκτάσεις υπό τις εξής προϋποθέσεις:

Να χρησιμοποιούν τουλάχιστον 25 κιλά σπόρου αραβοσίτου ανά εκτάριο ή 70.000 σπόρους ανά εκτάριο, δηλαδή η απαιτούμενη ελάχιστη ποσότητα σπόρου προς σπορά ποικιλιών (υβριδίων) αραβοσίτου να είναι 2,5 κιλά/στρέμμα ή 7.000 σπόροι/στρέμμα, για τον οποίο πρέπει να προσκομίζουν αντίστοιχο τιμολόγιο αγοράς.

Να καλλιεργούν αραβόσιτο σε επιλέξιμες εκτάσεις. Οι επιλέξιμες αυτές εκτάσεις πρέπει να βρίσκονται σε περιοχές με υδατικά συστήματα των οποίων τα ύδατα είναι σε καλή κατάσταση από ποσοτικής και ποιοτικής πλευράς.

Να παραδίδουν κατ’ ελάχιστον 9 τόνους προϊόν ανά εκτάριο ή 40 τόνους ενσίρωμα ανά εκτάριο. Προϋπόθεση για τη χορήγηση της ενίσχυσης είναι η προσκόμιση τιμολογίου αγοράς ή πώλησης του προϊόντος σε μεταποιητική μονάδα, κτηνοτρόφο ή έμπορο του προϊόντος. Στην περίπτωση που οι δικαιούχοι διατηρούν παράλληλα κτηνοτροφική εκμετάλλευση, απαιτείται η προσκόμιση τιμολογίου αγοράς σπόρου για το μέρος της παραγωγής που προορίζεται για ζωοτροφή και αυτό υπολογίζεται σε συνάρτηση με τον αριθμό, το είδος και τις διατροφικές απαιτήσεις εκάστου ζώου σε αραβόσιτο. Δεν απαιτείται η προσκόμιση τιμολογίου αγοράς ή πώλησης για το μέρος της ζωοτροφής που προορίζεται για τα ζώα της εκμετάλλευσής τους, το οποίο θα υπολογίζεται σε συνάρτηση με τον αριθμό, το είδος και τις διατροφικές απαιτήσεις εκάστου ζώου σε αραβόσιτο. Οι σχετικές λεπτομέρειες γι’ αυτό το θέμα στην περίπτωση της απουσίας τιμολογίων, όταν ο δικαιούχος ιδιοπαράγει αραβόσιτο και τον χρησιμοποιεί στα ζώα που εκτρέφει, παρουσιάζονται αναλυτικά στο συνημμένο Παράρτημα Ι της παρούσας.

Επίσης, η συνδεδεμένη αυτή ενίσχυση χορηγείται υπό την προϋπόθεση ότι, εκτός από την συμβατότητα με την Οδηγία-πλαίσιο για τα ύδατα (δηλ. 2000/60/ΕΚ), τηρείται και η Εθνική νομοθεσία σχετικά με την προστασία και διαχείριση των υδατικών πόρων δηλαδή ο ν. 3199/2003 (Α’ 280), τα Σχέδια Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής Ποταμών των 14 Υδατικών Διαμερισμάτων της χώρας, η Εθνική Στρατηγική Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή και το π.δ. 51/2007 (Α’ 54). Οι Λεκάνες Απορροής Ποταμών και τα Υδατικά Διαμερίσματα έχουν καθορισθεί με την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων της 16.07.2010. Στα αναθεωρημένα ΣΔΛΑΠ όπως ισχύουν υπάρχουν για κάθε Υδατικό Διαμέρισμα επικαιροποιημένα προγράμματα βασικών και συμπληρωματικών μέτρων για την προστασία και την αποκατάσταση των υδατικών πόρων. Επίσης, στην Εθνική Στρατηγική Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή περιλαμβάνεται πλαίσιο για δράσεις και μέτρα που αφορούν και τους γεωργικούς υδατικούς πόρους.

Newsroom Agronewsbomb