Αγώνα δρόμου πρέπει να κάνουν οι αρμόδιοι για να περαιώσουν την σχετική διαδικασία, να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα που έχει θέσει ο ΥπΑΑΤ Λ. Αυγενάκης, ούτως ώστε να πληρωθούν σωστά οι παραγωγοί.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες του Agronewsbomb μεγάλες είναι οι εκκρεμότητες σε σχέση με την συνδεδεμένη στο καλαμπόκι, που αναμένεται φέτος να πληρωθεί για πρώτη φορά. Ο χάρτης με τις επιλέξιμες περιοχές, ο οποίος έχει βγει στη δημοσιότητα δεν έχει ανανεωθεί και όσο περνά ο καιρός πληθαίνουν τα ερωτήματα σε σχέση με το ποιές περιοχές έχουν καλά νερά, ποιές όχι και σε ποιές είναι επιλέξιμοι οι αγρότες.

Ένα ακόμα ζήτημα που έχει ανακύψει έχει να κάνει με την -από φέτος- σε ισχύ υποχρέωση των κάθε λογής εμπόρων, μεσιτών κ.λπ. οι οποίοι ενδεχομένως αγοράζουν από τους παραγωγούς προϊόν, να είναι, πρώτον, εγγεγραμμένοι στον εθνικό κατάλογο, το μητρώο εμπόρων και να ανεβάσουν τα παραστατικά για τις ποσότητες που αγόρασαν από αγρότες σε ένα πληροφοριακό σύστημα, όπως γίνεται και με το βαμβάκι δηλαδή. Σημειωτέον ότι μέχρι και πέρσι δεν υπήρχε τέτοια υποχρέωση για τις συνδεδεμένες στα περισσότερα προϊόντα, κάτι που δεν ισχύει φέτος.

Αναφορικά με το καλαμπόκι, ένας ακόμα γρίφος που καλούνται να επιλύσουν οι αρμόδιοι έχει να κάνει με τους παραγωγούς που αποθήκευσαν προϊόν και δεν το έχουν ακόμα πουλήσει, δηλαδή δεν έχουν τα απαραίτητα παραστατικά που ζητάει το σύστημα. Οι συγκεκριμένοι κινδυνεύουν να μην πληρωθούν καν τη συνδεδεμένη. Παράλληλα, πρόβλημα έχει δημιουργηθεί και με παραγωγούς που ήταν στο δείγμα ελέγχου, καθώς το σύστημα δεν αφήνει τους υπεύθυνους των πυλών να τικάρουν το πεδίο με τα κιλά που απαιτούνται ανά στρέμμα για τη λήψη της συνδεδεμένης…

Featured Image

Προβλήματα και με τις συνδεδεμένες μηδικής, σανοδοτικών και οσπρίων

Παρόμοια ζητήματα που εγείρουν προβληματισμούς για τον αν τελικά οι δικαιούχοι θα πληρωθούν τις συνδεδεμένες έχουν ανακύψει στη μηδική, τα σανοδοτικά, αλλά και τα όσπρια. Εδώ, υπάρχει υποχρέωση από τους εμπόρους που αγόρασαν προϊόν από τους παραγωγούς (όπως γίνεται για παράδειγμα εδώ και χρόνια στη σταφίδα και στη ντομάτα) να αναρτούν σε ειδικό σύστημα τα παραστατικά. Εφόσον όμως οι παραγωγοί πωλούν απευθείας την παραγωγή τους σε σούπερ μάρκετ ή ντελικατέσσεν ή απλά παντοπωλεία, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος, να χάσουν τη συνδεδεμένη, αν τα καταστήματα αυτά -όπως είναι και το πιθανότερο- δεν είναι γραμμένα στο μητρώο εμπόρων.

Τα θέματα αυτά και πολλά άλλα καλούνται οι αρμόδιοι να λύσουν το επόμενο διάστημα, μήπως και τελικά τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα πληρωμών και οι καταβολές γίνουν σωστά…

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image