Η παγκόσμια χρήση βαμβακιού προβλέπεται να φτάσει τα 118,1 εκατομμύρια μπάλες για την περίοδο 2025/26, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 5 ετών.
Η αυξημένη διαθεσιμότητα σε συνδυασμό με σταθερές τιμές φαίνεται να ενισχύουν τη ζήτηση, αναφέρει έκθεση που εξέδωσε το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ. Για να δούμε αν αυτή η τάση θα δώσει -επιτέλους- ώθηση στις τιμές παραγωγού.
Αυτό σχετίζεται κυρίως με το γεγονός ότι κατά την περίοδο της πανδημίας, πολλά αποθέματα προϊόντων είχαν συσσωρευτεί στις αναπτυγμένες χώρες και επηρέασαν αρνητικά την κατανάλωση. Όμως, με τη σταδιακή απορρόφηση των αποθεμάτων, η ζήτηση ανακάμπτει.
Η κατανάλωση βαμβακιού συσχετίζεται με τις εισαγωγές τελικών προϊόντων, όπως ρούχα και είδη σπιτιού. Οι εισαγωγές βαμβακερών προϊόντων σε μεγάλες αγορές φτάνουν πλέον σε σταθερά επίπεδα – κοντά στον μέσο όρο της δεκαετίας.
Η οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί με πιο ήπιο ρυθμό το 2025 (2,8%) σε σχέση με το 2024 (3,3%). Παράλληλα, οι φθηνότερες συνθετικές ίνες συνεχίζουν να πιέζουν τη χρήση του βαμβακιού.
Προβλέψεις για το 2025/26
Παραγωγή: Μειώνεται κατά 3,3 εκατ. μπάλες, φτάνοντας τις 117,8 εκατ., κυρίως λόγω μικρότερης παραγωγής σε Κίνα και Αυστραλία. Αντίθετα, η Βραζιλία προβλέπεται να αυξήσει την παραγωγή σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.
Εξαγωγές: Αυξάνονται στις 44,8 εκατ. μπάλες. Η Βραζιλία προβλέπεται να παραμείνει ο μεγαλύτερος εξαγωγέας, ξεπερνώντας τις ΗΠΑ.
Κατανάλωση: Όπως προαναφέρθηκε, φτάνει τις 118,1 εκατ. μπάλες.
Αποθέματα: Διατηρούνται σταθερά στις 78,4 εκατ. μπάλες.
Τιμές και οικονομικά δεδομένα
Η μέση τιμή στις ΗΠΑ αναμένεται να είναι στα 62 σεντς ανά λίβρα.
Οι τιμές στο Χρηματιστήριο ICE διαμορφώνονται κοντά στα 66 σεντς/λίβρα.
Στην Κίνα, οι τιμές επηρεάζονται από μειωμένη ζήτηση.
Στην Ινδία και Βραζιλία, οι τιμές παραμένουν σχετικά σταθερές.
Ανταγωνισμός από συνθετικές ίνες
Η χρήση συνθετικών και τεχνητών ινών αυξάνεται ταχύτερα από την κατανάλωση βαμβακιού. Παρόλο που οι τιμές του βαμβακιού είναι σχετικά χαμηλές, οι κατασκευαστές (κυρίως στην Ασία) ενσωματώνουν περισσότερες συνθετικές ίνες λόγω κόστους.
Ιστορικά δεδομένα από το 1990 έως σήμερα
Η Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία, είχε:
- Κατανάλωση περίπου 43 χιλ. μπάλες
- Παραγωγή περίπου 210 χιλ. μπάλες
Newsroom Agronewsbomb