Το εκθλιπτικό δικαίωμα που επικρατεί ως αμοιβή στα ελαιοτριβεία έχει διαφορές από περιοχή σε περιοχή.

Η αμοιβή των ελαιοτριβείων από τους παραγωγούς σε είδος, με το λεγόμενο εκθλιπτικό δικαίωμα (ποσοστό επί του παραχθέντος ελαιολάδου), είναι ο τρόπος πληρωμής που έχει επικρατήσει στην Ελλάδα. Ο συγκεκριμένος τρόπος πληρωμής προσδίδει στον ελαιοτριβέα διττή ιδιότητα, τόσο του παρόχου υπηρεσιών (έκθλιψη) όσο και του αγοραστή της λαμβανόμενης (ως αμοιβής) ποσότητας αγροτικού προϊόντος. Επομένως, η αμοιβή σε είδος αποτελεί τόσο έσοδο όσο και έξοδο του ελαιοτριβέα, ο οποίος και υποχρεούται να εκδώσει εκτός από τιμολόγιο (για την παροχή υπηρεσιών) και παραστατικό πώλησης για την ποσότητα που λαμβάνει ως αμοιβή.

Ο άλλος τρόπος είναι πληρωμή σε χρήμα όπου ο ελαιοτριβέας αμείβεται με δεδομένο και προσυμφωνημένο ποσό €/τόνο ελαιοκάρπου ανεξάρτητα με την ποσότητα (απόδοση) και την ποιότητα του ελαιολάδου που θα παραχθεί.

Featured Image

Τα προηγούμενα χρόνια λόγω της ενεργειακής κρίσης, όλα σχεδόν τα ελαιοτριβεία αύξησαν αυτές τις αμοιβές, ώστε να μπορούν να καλύψουν τα κόστη. Φέτος, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Agronewsbomb, η τάση είναι για σταθερό δικαίωμα σε σχέση με πέρση ή και μείωση. Όμως οι παραγωγοί επισημαίνουν πως η αύξηση της τιμής του ελαιολάδου αποφέρει περισσότερο στα λιοτρίβια, άρα πρέπει να γίνει μείωση. Από την άλλη τα ελαιοτριβεία που αγοράζουν ελαιόλαδο πρέπει να έχουν αρκετά μεγάλη ρευστότητα για να αγοράζουν το ελαιόλαδο των παραγωγών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Agronewsbomb, το χαμηλότερο εκθλιπτικό δικαίωμα συναντάται φέτος σε περιοχές της Μεσσηνίας, όπου σε αρκετές περιπτώσεις παίζει στο 6-8%, ενώ καλή γενικά είναι η κατάσταση στην Πελοπόννησο και στην Κρήτη. Η τάση βέβαια δείχνει σημάδια σταθερότητας σε σχέση με πέρσι, αν και σε ελαιοτριβεία νησιών, όπως καταγγέλλουν αγρότες, το εκθλιπτικό δικαίωμα ξεπερνά ακόμα και το 14 με 15%. Αυτό βέβαια δεν αφορά την πλειοψηφία των ελαιοτριβείων…

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image