Οι εξαγωγές ντομάτας από 1/1/2024 έως 6/9/24 εκτιμώνται σε 29.400 τόνους έναντι 31.200 τόνων, δηλαδή -6,1% το αντίστοιχο διάστημα 2023, με εξαγωγή και προς το Ισραήλ, ενώ υπάρχουν ερωτηματικά αν μέρος τους προέρχονται από την Τουρκία.

Εντύπωση προκαλούν οι εισαγωγές από 1/1 ανερχόμενες σε 14.800 τ. περ. προερχόμενες από Τουρκία, Σερβία, Πολωνία, Βέλγιο, Ολλανδία και από Κόσοβο με εισαγωγές την ανασκοπούμενη 1η εβδομάδα Σεπτεμβρίου 1.400 περ. τόνων από Τουρκία.

O διεθνής ανταγωνισμός, ειδικά από χώρες όπως το Μαρόκο και η Τουρκία, έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Επιπλέον, οι κλιματικές αλλαγές και οι επιβαρύνσεις του κόστους καλλιέργειας επηρεάζουν την κερδοφορία των παραγωγών.

Featured Image

“Οι τιμές εισόδου και αναφοράς για τις ντομάτες δεν έχουν ενημερωθεί εδώ και πολλά χρόνια και βλάπτουν την παραγωγή τομάτας στην Ε.Ε. Οι μηχανισμοί διασφάλισης που προβλέπονται στις συμφωνίες με τρίτες χώρες δεν εφαρμόστηκαν, όταν υπήρξαν περιπτώσεις πολύ χαμηλών τιμών όπου έπρεπε να ληφθούν μέτρα διασφάλισης για την προστασία των κοινοτικών παραγωγών τομάτας», επισημαίνει εκ μέρους του Incofruit Hellas ο Γιώργος Πολυχρονάκης.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image