Άρχισε η συγκομιδή της Καλαμών λόγω πρόωρης ωρίμανσης και βγήκαν και οι πρώτες τιμές παραγωγού.

Με υψηλότερες από πέρσι τιμές παραγωγού φαίνεται να εκκινεί η φρέσκια ελιά Καλαμών. Οι πρώτες πληροφορίες από το Μεσολόγγι αναφέρουν ότι σημειώθηκαν και οι πρώτες πράξεις με τις τιμές για τη βασική κατηγορία των 200 τεμαχίων στο κιλό, να ξεκινούν από τα 1,40 με 1,50 ευρώ ανά κιλό.

Νωρίς θα τελειώσει φέτος το μάζεμα στον κάμπο Μεσολογγίου

“Η συγκομιδή έχει αρχίσει εδώ και μια εβδομάδα”, λέει στο Agronewsbomb ο γεωπόνος Ηλίας Μαυράκης από το Νεοχώρι Μεσολογγίου, ενώ προσθέτει πως δεν υπάρχει μεγάλη παραγωγή φέτος λόγω και της ξηρασίας. “Ειδικά στον κάμπο μας, τα δέντρα δεν έχουν παραγωγή. Εκτιμώ πως τέλος Νοέμβρη θα έχουν μαζευτεί όλες οι ελιές”, συμπληρώνει, για μια περιοχή που σημειωτέον είναι leader πανελλαδικά στα τονάζ.

Στην ίδια περιοχή, το ρεπορτάζ λέει πως περισσότερος καρπός υπάρχει στα χωριά πέριξ του Αιτωλικού, αν και τα προβλήματα από την ξηρασία είναι μεγάλα, δεδομένου ότι το και το κόστος άρδευσης έχει εκτοξευθεί.

Να σημειωθεί πως σε μερικά χωριά της επαρχίας Μεσολογγίου δεν υπάρχει νερό αυτή την περίοδο λόγω έργων στον Αχελώο, με αποτέλεσμα, εκτός των άλλων να υπάρχει ζάρωμα και σε ποτιστικά τεμάχια.

Στην Αρκίτσα Φθιώτιδας, τώρα, όπως μας αναφέρει ο παραγωγός Σάκης Μαύρος, που καλλιεργεί 2.800 δέντρα Καλαμών, έχει εκκινήσει η συγκομιδή, αλλά τα προβλήματα είναι πολλά λόγω της ανομβρίας, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει μεγάλη παραγωγή. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα κόστη φέτος είναι υπέρογκα λόγω και των πολλών ποτισμάτων, αγγίζοντας τα 1,20 με 1,30 ευρώ το κιλό.

Featured Image

Ο Χρήστος Μαργώνης, παραγωγός Καλαμών από την περιοχή της Αμφιλοχίας μας λέει τα εξής: “γενικά είναι πολύ δύσκολη η χρονιά λόγω ανομβρίας. Οι χονδροελιές πήγαν αρκετά καλά, αλλά είχαμε μικροκαρπία. Καλαμών έχει παραγωγή, αλλά δεν έχουμε ακόμα μαζέψει. Εμείς έχουμε δυνατότητα ποτίσματος, αλλά και σε συνδυασμό με κάποιες βροχούλες, έχουμε ευτυχώς πάει καλά και αναμένουμε”.

Ζάρωμα καρπού και πτώση

Ο Ανδρέας Ντελήμπασης, παραγωγός Καλαμών αλλά και λαδοελιάς από τη Βόνιτσα μας επισημαίνει πως τα κόστη παραγωγής και τα εργατικά έχουν ξεφύγει, ιδιαίτερα φέτος. “Οι περισσότεροι παραγωγοί δεν κάνουν κοντρόλ σε όλα τα έξοδα”, σημειώνει, ενώ μας υπογραμμίζει πως οι Καλαμών είναι ζαρωμένες και υπάρχει μεγάλη καρπόπτωση λόγω ανομβρίας.

Το αυτό συμβαίνει και σε άλλες περιοχές, της Πελοποννήσου για παράδειγμα, όπως στην Αρκαδία, την Ηλεία και τη Λακωνία όπου στέρεψαν σε μεγάλο βαθμό οι γεωτρήσεις, αλλά και στη Μεσσηνία, που έχει να βρέξει αρκετό καιρό.

Τέλος, στη Χαλκιδική, όπως μας λέει ο Παύλος Γιαλαγκολίδης “η παραγωγή σε αντίθεση με τις Χαλκιδικής, είναι μικρή για τις Καλαμών και αναμένουμε καλές τιμές”.

Επισημαίνεται ότι τα περσινά αποθέματα σε Καλαμών εκτιμώνται σε ελάχιστα, ως αποτέλεσμα της περσινής ακαρπίας και της δυναμικής πορείας των εξαγωγών, κάτι άλλωστε που φαίνεται και από τις τιμές που πωλήθηκαν οι ελιές οι περσινές από κάδες.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image